TMBK Interview

Sdílejte

Výtvarník Tomáš Břínek alias TMBK, autor provokativních, satirických koláží se rozpovídal o svých plánech na nadcházející výstavy, experimentování s rozšířenou realitou i analogovými autorskými kolážemi.


Tome, v začátcích jste okouzlil lidi montážemi „nahrubo“. Teď jsou vaše díla více realističtější, dokonalejší… Která poloha je vám bližší?

Dokonalejší? Možná malinko. Já tu technickou stránku grafiky nikdy moc neřešil. V mých kolážích je mnohem důležitější obsah a vtip než forma. Objekty a postavy v obrázcích stále ořezávám nahrubo, ručně, a proto to možná má svůj rozpoznatelný rukopis.

Takže nepřijdeme o ten hrubý styl?
To ne, ten efekt rychle vytvořené koláže tam bude stále vidět. S tím, jak je navíc umělá inteligence na vzestupu, možná ještě zdražím, protože tohle je hand-made dílo.

To je má druhá otázka. V momentě, kdy všichni naskakují na vlnu AI, se autorské věci stávají ještě hodnotnější. Neuvažoval jste nad nějakou analogovou sérií koláží?
Ano, určitě. Mám to v plánu. Zrovna teď chystám dvě výstavy. Rád bych tam zkusil vzít klasické lepidlo, nůžky a normálně to slepím, aby to mělo i přidanou hodnotu jako poctivá ruční práce.

Já myslím, že to bude mít velkou hodnotu…
Ano, miliardy dolarů. (smích)

Společností jste vnímán více jako umělec/výtvarník než grafik… takže i série nějakých autorských tisků by byla určitě na místě…
Pár číslovaných sérií jsem již vytvořil. Další limitované série autorských tisků plánuji na svou velkou podzimní výstavu. Návštěvníci si tak budou moci odnést podepsaná díla. A nebudou ani stát tu výše zmíněnou miliardu dolarů, nebojte.

Můžeme se těšit na nějaké speciální formáty, způsob vystavení, nebo možná pranky?
Zatím to ještě nemáme úplně vymyšlené. Momentálně hledáme místo a až poté, podle prostoru, vymyslíme nějaké zajímavé instalace… Stejně jsme to vymýšleli napřímo i u minulé výstavy pod hotelem Pyramida. Určitě tam plánuji dát hodně interaktivních, audiovizuálních věcí.

Říkáte my… takže výstavu chystáte v týmu?
Ano, na přípravu výstavy mám svého produkčního a spolu s ním zapojujeme i další lidi z řad výtvarníků, kreativců nebo řemeslníků. Na mé minulé výstavě v hotelu Pyramida pracovalo okolo padesáti lidí.

Zanedlouho budete mít výstavu i v Paříži. Francie je na politická témata velmi bohatá země. Takže TMBKFR?
Tu výstavu pořádám ve spolupráci s českým centrem v Paříži, takže to bude výstava spíše pro Čechy. Francouzi tam určitě také zavítají, takže připravím i něco pro ně. Možná vtipy s Putintinem anebo něco podobného, aby to pro ně bylo srozumitelné. Oni jsou ale velcí nacionalisté a také mají jiné vnímání humoru, takže vtipy s Johankou z Arku nebo Napoleonem by je nejspíš nepobavily.

Myslím, že jste byl u nás jedním z prvních, kdo se věnoval reakčnímu humoru, kdy úspěch záleží nejen na vtipu, ale i rychlosti. Máte na tyto aktuální fóry vymezený čas v kalendáři?
Mám celkem přesně rozdělený pracovní den. Začnu tím, že si vyčlením nějaký čas, třeba dvě hodinky na události, které se právě objevily na platformě Seznam zprávy. Poté se podívám, co se kde děje, a kromě zpráv si prohlédnu sociální sítě, co právě řeší lidé z mé sociální bubliny… Pak se podívám do našeho redakčního chatu Seznam zpráv, jestli mi redaktoři neposlali nějaká témata, které bych mohl přehlédnout a pak se do toho pustím. Pokud se něco stane během dne, tak samozřejmě reaguju rychle.

Máte na Seznam zprávách úplně volnou ruku?
Držím se vždy témat, která proběhla ve zprávách. Jsou to převážně politická témata, při kterých mě moc nesvazují, takže si můžu vybrat, co chci. Příležitostně dostávám od redaktorů nějaké tipy, ale určitě ne stylem, co bych měl nebo neměl. Na Seznam zprávy nedávám koláže s bulvárním děním. Tady zůstávám u politiky a tak mám volnou ruku.

Někdy je těžké rozlišit vaši satiru od skutečných událostí… Politici často stírají tu hranici. Rozezná stále vaše publikum vtip od skutečnosti?
Někdy se stane, že to divák napoprvé nepozná. Jednou se mi dokonce stala skvělá příhoda s Tomiem Okamurou. Ten na konto LGBT komunity prohlásil něco ve smyslu, že by raději vyskočil z okna, než aby vyrůstal se stejno pohlavním párem. Na to konto jsem vytvořil koláž s fotkou poslanecké sněmovny, před kterou je na chodníku ten typický obrys člověka z místa činu spolu se jmenovkou Tomio Okamura. On nepoznal, že se jedná o satirickou koláž a fotku sdílel jako fakt. Udělal si z toho promo, a chytil se s tím do pasti.

Kromě koláží na seznamu a TMBK sítích tvoříte i komerční zakázky. Budvar byl skvělý… tvoříte něco nového?
Pár zajímavých spoluprací je v jednání, ale zatím o tom nemohu úplně mluvit. Dokud nemám projekty dotažené, nechávám si je pro sebe, takže zatím je to překvapení. Snad jen mohu prozradit, že s Budvarem chystáme i něco podobného letos.

Médii proběhla zpráva o vaší spolupráci s webařskou agenturou 4works, na co se klienti mohou těšit?
Vlastně to teď teprve rozjíždíme. Sdílíme spolu kanceláře a vymýšlíme formu spolupráce. Tahle spolupráce je otevřená pro případ, kdy klient přijde s poptávkou na nějaký netradiční a originální web. Docela se na to těším, protože to bude zase změna. Něco úplně jiného. Je to skvělé i proto, že si vyzkouším i jiné projekty než ty, které běžně tvořím.

U vašeho profilu jsou všichni zvyklí, že jste satirik, který nešetří nikoho. I přesto vaše vybudované jméno může přinášet limity. Neuvažoval jste nad fantom profilem, který nemá omezení?
To ne. Nemělo by to smysl. Ty limity spíše přinášejí sociální sítě, jejich algoritmy a například špatná vyhodnocení nahlášených příspěvků. Stalo se mi to například u vtipů s Adolfem Hitlerem, které mi na Facebooku a Instagramu smazali. Když vytvořím na sociálních sítích něco kontroverznějšího, tak mi za to mohou třeba i smazat celý profil. To mi u Seznam zpráv nehrozí. Tím, že je to na soukromém webu, tam není taková cenzura.

Měl jste někdy při zveřejnění koláže nějaký wow moment?
Tak například když jsem vytvořil polštáře s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Celý výtěžek šel tenkrát na nadaci Člověk v tísni a tím pádem na pomoc Ukrajině. To rezonovalo v celém světě, takže se o to zajímala BBC a další světová média. Mělo to velký přesah, i přes hranice. Dokonce jsem při té příležitosti měl s ukrajinským prezidentem i video hovor. Nebo si to alespoň půlka mých sledujících myslela, jelikož jsem vytvořil fiktivní koláž.

Na to, jak je vaše tvorba úspěšná, jsem asi zatím nezaregistrovala moc lidí, kteří by se vás snažili napodobit? Nebo ano?
Já myslím, že pár lidí to dělá podobně. Pár jich sleduji a někteří mě i docela baví.

V kolážích nešetříte ani své známé nebo přátele. Berou to vždy s humorem anebo máte v inboxu pár vyčítavých zpráv?
Většinou s humorem. Třeba Ondra Brzobohatý, který mi pokřtil spolu s manželkou mou novou knihu, má ode mne o sobě asi deset koláží a bere je všechny s humorem. Spousta kolážovaných lidí má smysl pro humor a zasmějí se tomu, ale najdou se i výjimky.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.