Architektura je týmová práce

Sdílejte

Zakládají si na svobodné tvorbě a empatii, vymýšlejí originální a kreativní řešení, nohama jsou však stále na zemi. Architekti z pražského studia Qarta nechtějí škatulkovat ani navrhovat stavby do šuplíku a jejich portfolio to reflektuje – od duchovních staveb po parkovací domy, hlavní je tvořit budovy, které žijí.


„Naše projekty jsou přímočaré, tedy jasné a výrazné, ale zároveň jednoduché. Když totiž najdete správné řešení, vypadá nakonec velmi jednoduše,“ popisuje realizace studia Pavel Fanta, jeden z architektů tvořící jádro společnosti. Celý tým funguje jako kolektiv lidí, každý z jiného prostředí a s jinými zkušenostmi, kteří sdílejí jednotný cíl – dostat ze sebe to nejlepší a dosáhnout špičkového výsledku. „Jádro firmy stojí těsně u sebe, jsme k sobě kritičtí, konfrontujeme se s jednotlivými nápady a díky tomu se posouváme dál. Funguje u nás chemie, která podněcuje kritické myšlení,“ uvádí k dynamice týmu Jiří Řezák, který Qartu před téměř třiceti lety založil. Dnes se studio vyznačuje neotřelým přístupem, který myslí na budoucí obyvatele či uživatele veřejného prostoru, a výjimečnými projekty, jako je například nájemní dům Fragment v Karlíně. Ten je důkazem toho, jak jedna stavba může vytvořit komunitu a ovlivnit životní styl mnoha lidí. „Návrh je vždy nutné začlenit do stávající struktury území, s tím aktuálně pracujeme například v rámci projektu na Praze 11, který se týká sídliště. To je těžké téma. My jsme se v tomto případě rozhodli, že zde není vhodné exhibovat šokující architekturou, ale přinést do území chybějící funkce a prostory. Nabízíme tak novou identitu pro místní komunitu, nové lokální centrum, adresnost a služby,“ dodává architekt Lukáš Němeček.

Zleva: David Wittassek, Tomáš Němec, Pavel Fanta, Jiří Řezák, Martina Řezáková, Lukáš Němeček

Qarta má dnes za sebou velké množství realizací, tvoří projekty velkých i malých měřítek ve městě i v horách a rychle se posouvá dopředu. Díky tomu, že si studio nikdy neurčilo limity ani se neomezilo na jeden typ staveb, tvoří stále s velkou svobodou a volné ruce mají i všichni členové týmu. „Pokud má být architekt kreativní, nemůže se zaměřit jen na jeden záběr nebo jedno místo. Zároveň je potřeba někde čerpat inspiraci, která většinou nepřichází jako božské vnuknutí, ale je za ní hodně skutečné práce,“ říká Pavel Fanta a s kolegy se shoduje, že zásadní hodnotou studia je empatie a schopnost naslouchat klientovi. Jenom tak je možné tvořit stavby, které skutečně reflektují osobnost investora a realizují to, co lidé hledají, i když to zpočátku sami nejsou schopni definovat.

„Zároveň máme všichni technické vzdělání, a tak jsme nohama na zemi, co se týče technického řešení i ceny stavby. Neděláme věci do šuplíku, proto je pro nás realizovatelnost projektu naprosto zásadní,“ konstatují architekti. Od první myšlenky a skici vede ke zprovoznění budovy dlouhá a mnohdy trnitá cesta, kterou může zkomplikovat byrokracie, názor veřejnosti a řada dalších vlivů. „Pro mě je Qarta jedinečná svojí schopností dotáhnout věci do povedené realizace a tím, že nám všem dávámožnost uskutečňovat něco netradičního,“ dodává David Wittassek, jeden z partnerů společnosti. Právě na úspěšně uzavřených projektech si kolektiv architektůzakládá a díky tomu, že se jednotliví členové týmu dobředoplňují a každý vyniká v něčem jiném, jsou schopni si práci rozdělit a udržet vysokou kvalitu v rámci dlouhého trvání projektu. „Qarta je výjimečná tím, že se nebojí a neuhýbá. Prvotní myšlenku jsme schopni udržet až do konce,“ popisuje architekt Tomáš Němec. Ve studiu zároveň vědí, že úspěšné dokončení stavby nezávisí na jedinci, ale na celém týmu, který se na projektu podílí. Tím však nejsou myšleni jen architekti, ale také investor a každý jeden dělník na stavbě, je to zkrátka týmová práce. „Myslím, že nás nejlépe charakterizuje to, jak moc se ve studiu bavíme. Náš obor s sebou samozřejmě přináší i stres, ale když vás práce baví, jste dobrému výsledku o krok blíž,“ dodává k fungování studia Jiří Řezák.

A právě nadšení spolu s otevřenou myslí a nadčasovým přístupem jsou důvody, proč Qartu vyhledávají klienti z nejrůznějších odvětví se zakázkami všemožných charakterů. „Klienti nás nejčastěji oslovují proto, že je zaujalo něco z naší předchozí práce a líbilo se jim, jak k budovám přistupujeme. Díky tomu jsme měli možnost si vyzkoušet postavit Křesťanské komunitní centrum Církve bratrské v Kladně i parkovací dům v Nových Butovicích, projekty, které se možná zdají být velmi rozdílné, ve skutečnosti však oba slouží komunitě a kultivují své okolí,“ vysvětlují architekti. Kromě toho se Qarta dlouhodobě snaží prosazovat inovace, které českou architekturu posouvají kupředu. Jedním aktuálních cílů studia je proměnit systém stavění s hybridní metodou společnosti Cree, na niž nedávno získalo pro Českou republiku licenci. „Tato metoda umožňuje stavět hybridní budovy kombinující dřevo a beton, což nejen snižuje uhlíkovou stopu, ale zároveň nám to dává možnost smontovat dům v centru města v řádu dnů. Máme už připraveno několik projektů a těšíme se na ně,“ popisuje Pavel Fanta. Je tedy jasné, že rozjetý vlak jménem Qarta nemá v úmyslu zpomalovat, právě naopak

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.