Romantika mezi zdmi Rosa Coeli

Sdílejte

Původní krásu gotického kláštera Rosa Coeli na Jižní Moravě dnes připomínají už jen trosky kamenných zdí a chodeb. Celou stavbu časem obrostla divoká zeleň, ale i tak z ní dodnes dýchá nezaměnitelná mystická atmosféra, která vás vtáhne do historie.


V Dolních Kounicích, jen několik desítek kilometrů jihozápadně od Brna, leží v údolí řeky Jihlavy bývalý klášter Rosa Coeli, jehož latinský název je možné přeložit jako Nebeská růže. I přesto, že doby největší slávy už má stavba nejspíš za sebou, díky svému romantickému prostředí klášter dodnes láká řadu návštěvníků. Propadl mu tak třeba i básník Jan Skácel, který o místě složil báseň nazvanou přímo Rosa Coeli:

Na celém světě není tolik ticha
jako když sněží v Dolních Kounicích
a probořenou střechou katedrály
snáší se k zemi bílý sníh

První zmínky o Rosa Coeli se objevují už v kronice opata Jarlocha v roce 1181. Klášter nechal vybudovat moravský velmož Vilém z Pulína, který jeho založení dostal jako formu trestu od tehdejšího papeže za to, že během válečných konfliktů mezi českými a rakouskými šlechtici pustošil církevní stavby na území Rakouska. Místo pro klášter bylo strategicky vybrané tak, aby v místní krajině zůstal skrytý v údolí pod kopcem, na kterém měl vzniknout hrad.

O pár let později se v dokončené stavbě usídlil řád sester premonstrátek v čele se jmenovaným převorem, a vznikl tak nejstarší ženský klášter na Moravě. Rosa Coeli se zároveň stala i jednou z nejvýznamnějších církevních staveb vrcholné gotiky ve střední Evropě, když ve druhé polovině 14. století došlo k rozsáhlým přestavbám původního románského kláštera na gotický a byl dokončen také klášterní chrám Panny Marie a dvůr s rajskou zahradou obklopený chodbami s křížovou klenbou.

Období rozvoje a prosperování kláštera ale bohužel nemělo moc dlouhého trvání. Během husitských válek byl klášterní komplex vypleněný a vypálený husitskými vojsky. Následky požáru se zřítila i klenba nad chrámem. K její obnově už nikdy nedošlo, takže chrámová loď kostela zůstala krytá jen obyčejným stropem z trámů. Klášter byl během následujících století opuštěn a několikrát změnil majitele. Došlo i na snahy o obnovení stavby premonstráty ze strahovského kláštera, ty ale nakonec přerušil další požár, a pozůstatky gotického kláštera tak v jejich středověké podobě známe až dodnes.

Rosa Coeli je v současnosti chráněnou kulturní památkou a prostory bývalého kláštera, který je majetkem římskokatolického biskupství v Brně, s ním dnes spravuje obec Dolní Kounice. Areál je zpřístupněný veřejnosti ve stanovené otevírací době – v letních měsících každý den, na jaře a na podzim během víkendů a státních svátků. Každou celou hodinu se můžete připojit ke komentované prohlídce, která vám přiblíží historii kláštera od jeho počátků až do současnosti. Během otevírací doby je ale možné zamířit i po vlastní stopě a využít audio nebo tištěného průvodce. Projdete si tak impozantní obvodové zdi hlavní chrámové lodi původního gotického kostela nebo podloubí s křížovou klenbou kolem čtvercové rajské zahrady, která se dnes proměnila spíš do nezřízené divoké džungle.

Přístupná je zároveň i část horního patra kláštera, ze které se vám stavba ukáže z nové perspektivy. V bývalém klášteře se také často koná řada kulturních akcí včetně nejrůznějších koncertů nebo večerních komentovaných prohlídek, kdy noční obloha ještě umocňuje tajuplnou náladu místa. Pokud jste srdcem opravdoví romantici, můžete využít i možnosti nechat se mezi troskami kláštera zvěčnit třeba i v rámci svatebního focení. Samotná obhlídka celého areálu vám zabere zhruba hodinu, nenáročnou procházku po bývalém klášteře přitom kromě horních pater zvládnete klidně i s dětským kočárkem a od nejbližšího parkoviště je to jen pár stovek metrů. Ať už do Rosa Coeli vyrazíte za historií, duchovním poznáním nebo jen na netradiční procházku zarostlou zříceninou, jedinečná atmosféra tohoto místa vás jistě pohltí hned po pár krocích. Další stovky tipů na zajímavá místa k objevování v Česku i v zahraničí pro všechny nadšené

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.