Město sta mostů

Sdílejte

Vratislav je jedno z největších, nejzelenějších a nejstarších polských měst. Leží na dvanácti ostrovech ve Slezské nížině protkané řekou Odrou a  jejími přítoky.Vratislavi se říká „město sta mostů“, nebo také „Benátky severu“. Po Benátkách a Amsterdamu má totiž třetí největší počet mostů, můstků a lávek v Evropě. Najdete jich tu více než sto třicet.


Pokud se chystáte do Vratislavi poprvé, doporučuji si vyhradit alespoň dva nebo tři dny. Ať už pojedete na romantický výlet ve dvou, nebo s dětmi, určitě se vám ve městě plném historických památek, kaváren, restaurací a trpaslíků zalíbí stejně jako našemu redakčnímu týmu. Osobně mě ze všeho nejvíce uchvátily historické stavby z červených cihel a již zmíněné mosty. Nejznámější z nich je nýtovaný Most Tumski z roku 1889, který spojuje Ostrov Tumski s ostrovem Wyspa Piasek. Přezdívá se mu most zamilovaných a váže se k němu také příběh lásky, který se stal legendou, a od té doby na most zamilovaní věší zámečky, aby jejich láska zůstala pevná. Vratislavi se také říká město setkání, setkání různých kultur, náboženství, národností a lidí. Doporučujeme si při návštěvě Vratislavi udělat večerní procházku hezky nasvícenou Čtvrtí čtyř vyznání. Mezi historickými domy tu najdete svatyně reprezentující čtyři různá náboženská vyznání – pravoslavný kostel v ulici svatého Mikuláše, římskokatolický kostel v ulici svatého Antonína, synagogu v ulici  Włodkowica a evangelický kostel augšpurgského vyznání v ulici Kazimierza Wielkiego. V této čtvrti najdete také galerii neonů. Je zde k vidění více než třicet svítících vývěsních štítů, které kdysi zdobily nejvýznamnější budovy Vratislavi. Čtvrť vzájemného respektu je také centrem zábavy ve městě. Najdete tu spoustu klubů a kaváren, kde se můžete kvalitně najíst i pozdě večer.

Ať už říkáte městu Vratislav, nebo polsky Wrocław, přátelskou atmosféru tady cítíte na každém kroku. Možná je to tak díky společné více než čtyřset leté historii, kdy zdejší kraj patřil do zemí Koruny české. Možná jen přátelskou povahou místních lidí. V každém případě tady najdete pohostinnost, zábavu a dozvíte se mnoho nového. Vratislav navíc ukazuje svou hravou stránku na každém rohu, je totiž hlavním městem trpaslíků. Žije jich tu více než tisícovka. Mají svá povolání, koníčky, noviny, a dokonce i svátek. Bronzoví trpaslíci jsou sice dnes vyhledávanou turistickou atrakcí, ale původně byli ve Vratislavi symbolem odporu proti totalitnímu režimu. V samém srdci historického centra města na Dómském ostrově – Ostrow Tumski – se s roztomilými skřítky setkáte samozřejmě také. Na ostrově si ovšem brzy všimnete, že o žádný ostrov nejde. Ostrovem v pravém slova smyslu byl do roku 1824, kdy bylo zasypáno jedno z ramen Odry. Mezi nejstarší stavby zde patří kostel sv. Martina, který je dnes jediným pozůstatkem Piastovského hradu. Dominantou Starého Města, co si nesmíte nechat ujít, je kostel svatého Kříže a svatého Bartoloměje, který je nejkrásnější gotickou stavbou Vratislavi.

V případě, že jste vyrazili do Vratislavi s menšími dětmi, budou vaše cíle trochu odlišné a objevování historie nejspíš nebude tak intenzivní. Určitě je na velkou část dne zabavíte v nejstarší polské zoo, kde můžete pozorovat více než tisíc druhů zvířat a jejíž součástí je Afrikárium, kde v sedmi bazénech žijí zvířata spojená s vodním světem Afriky. Za pozornost stojí také v historickém podzemí vybudované Hydropolis – centrum znalostí o vodě plné interaktivních expozic. A pokud z podzemí vystoupáte na některé z vyhlídkových míst, budete mít město jako na dlani. Ať už se rozhodnete pro Sky Tower vysokou přibližně 200 metrů, nebo věž katedrály na Dómském ostrově ve výšce 97 metrů, v obou případech se svezete výtahem. Krásným zážitkem je také plavba lodí po Odře. Pokud ovšem houpání lodi špatně snášíte, atmosféru řeky si můžete užít například i na zakotvené lodi v Odra centrum, která je skvělou kavárnou a vzdělávacím centrem zároveň. Určitě ale nesmíte z Vratislavi odjet bez gurmánských zážitků, které vás tu čekají na každém kroku. Doporučujeme navštívit nejstarší restauraci ve Vratislavi – Pivnica Swidnicka je umístěna přímo v gotických sklepeních Staroměstské radnice a více než sedm století slouží všem, kdo holdují pivu a dobrému jídlu. Vaření piva má ve Vratislavi dlouhou tradici a kde jinde začít objevování nových chutí a regionálních specialit, než tam kde všechno začalo. A pokud byste měli náladu večer vyrazit za kulturou, tak doporučujeme Vertigo Jazz Club, který má nejen velmi bohatý program, ale také menu. Dobrou alternativou pro milovníky řemeslných piv je i Browar Stu Mostow na Swidnické ulici. Vratislav je také plná stylových kaváren, cukráren a obchůdků s vlastními řemeslnými produkty, tak si kromě zážitků nezapomeňte přivézt do Čech i nějaký ten autentický suvenýr.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.