Zimní pohádka v srdci Valašska

Sdílejte

Některá místa získávají své největší kouzlo pod sněhovou pokrývkou. Patří k nim například i jeden ze symbolů Moravskoslezských Beskyd – Radhošť. Vydejte se nejen na pouť k jeho vrcholu, ale také za nádhernými výhledy z nedaleké panoramatické stezky!


Na Valašsku se mezi Trojanovicemi a Rožnovem pod Radhoštěm vypíná vrchol, podle kterého druhá z obcí získala své jméno – majestátní Radhošť. Ten je s výškou 1129 metrů nad mořem až sedmým nejvyšším bodem v Moravskoslezských Beskydech, což ale podstatně dohání svým historickým a duchovním významem.

Na samotném vrcholu Radhoště se nachází kříž a kaple sv. Cyrila a Metoděje doplněná o bronzové sousoší dvojice věrozvěstů. Právě tato modlitebna postavená v románsko-byzantském stylu je dodnes oblíbeným křesťanským poutním místem a zároveň se jedná také o nejvýše položenou církevní stavbu v České republice.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje byla po svém dokončení roku 1898 vysvěcena olomouckým arcibiskupem Theodorem Kohnem. Původní kamennou stavbu s kopulí doplnila při opravách ve 20. letech 20. století dřevěná zvonice a zdivo bylo obloženo impregnovaným šindelem, který měl kapli lépe ochránit před často nemilosrdnými povětrnostními podmínkami na Radhošti. Cestu na vrchol můžete zahájit například v sedle na Pustevnách, kde se nachází další ze symbolů Valašska – dvojice dřevěných staveb Libušín a Maměnka v ikonickém stylu architekta Dušana Jurkoviče, který kombinoval prvky lidového valašského slohu a secese.

V roce 2014 budovu Libušína zasáhl devastující požár a poškodil nejen samotnou stavbu, ale také originální malby od Mikoláše Alše. Nákladná rekonstrukce objektu, která měla za cíl vrátit památku do její původní podoby s použitím co nejvíce tradičních řemeslných postupů, nakonec trvala 6 let. Dnes si zde opět můžete dát něco dobrého k jídlu nebo se ubytovat ve vedlejším hotelu Maměnka.

Sedlo Pustevny a Radhošť spojuje trasa místní naučné stezky dlouhá asi 3,9 km (tam i zpět tedy méně než 8 km) s mírným stoupáním do kopce. Po cestě k vrcholu vás navíc čeká několik dalších zastávek – nad sedlem se nachází vyhlídkový altán Cyrilka a zhruba ve třetině výstupu dorazíte ke známé kamenné soše Radegasta.

Tento pohanský bůh slunce, úrody a hojnosti má hlavu lva, nosí helmu s býčími rohy a v ruce drží roh hojnosti. Náleží do slovanské mytologie a už odpradávna dle pověstí sídlil právě na Radhošti. Jeho socha byla na místě odhalena souběžně s už zmíněným sousoším Cyrila a Metoděje u kaple na vrcholu během svátku 5. července 1931. Současný Radegast je replikou původní sochy zhotovenou na konci 90. let a její originál je dnes umístěný v prostorách radnice obce Frenštát pod Radhoštěm. Další zajímavostí při cestě na vrchol Radhoště je památník a cedule naučné stezky připomínající místo, odkud byl vyhloubený jeden ze základních kamenů použitých na stavbu Národního divadla. Ten v roce 1868 přicestoval na staveniště do Prahy dokonce dříve než základní kámen z Řípu.

Výstup na Radhošť i cestu zpět máte úspěšně za sebou? Za odměnu si můžete udělat ještě jednu zastávku, na které vás čekají nádherné výhledy na okolní krajinu Beskyd. Stačí se z Pusteven vydat pár stovek metrů opačným směrem pod vrchol Tanečnice, kde z lesů vystupuje stezka Valaška.

Celoročně přístupná panoramatická stezka dlouhá asi 600 metrů vás nad korunami stromů provede nejen po klasické dřevěné plošině, ale také například po zavěšeném himálajském chodníku ozdobeném tradičními vlaječkami. Nejkrásnější podívaná na zasněžené lesy a za dobré viditelnosti třeba i na Jeseníky či slovenskou Velkou Fatru vás čeká ze skleněné vyhlídky v nejvyšším bodě stezky, který je umístěný ve 30 metrech nad zemí.

Malé výletníky na stezce Valašce za příznivého počasí rozhodně nejvíc nadchne třípatrové sportoviště s prolézačkami, lezeckou stěnou nebo platforma, na které se ve výšce 12 metrů nachází 9 trampolín.

Ať už do malebného kraje Valašska míříte za nádhernou horskou přírodou, poznáváním místní kultury a historie nebo třeba za zimními sporty, návštěvu Radhoště a dalších zajímavostí v jeho okolí si rozhodně přidejte na svůj seznam míst k objevování.

Další tipy nejen na zimní výlety a neokoukaná místa v Česku i v dalších 4 zemích Evropy najdete v mobilní aplikaci Placehunter.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.