Za vínem i minulostí

Sdílejte

Vydejte se na cestu rájem vinařů, slunnou krajinou, která u nás nemá obdoby. Otto Dušek, autor knižního průvodce Pálava, o dvě deci výš vás provede kouzelnými místy i málo známými příběhy, které se za nimi ukrývají. To vše na 372 stranách esteticky krásné publikace, jež vám s každým dalším listováním vykouzlí úsměv na tváři.


Otto, co v knize čtenář najde?

Jakkoli jde o knížku neobvyklou, je to pořád průvodce. Textem, grafikou i fotkami. Je v něm spousta příběhů spojených s místy, která je radno prozkoumat a kterým ony příběhy dávají lidský rozměr. Nechybí tipy na místa – kam si zajít, které si vyfotit, kde se najíst i napít a které víno ochutnat.

Komu je určena?

Všem neukojitelně zvídavým lidem. Lidem, kteří potřebují přijít věcem na kloub, ba i lidem, kteří ve věcech hledají nějaký háček. Lidem, kteří se nestydí za to, že trocha požitku nikoho nezabije, i těm s citem pro dobrou fotku a neotřelou vizualitu. Lidem s dobrým vkusem a vytříbenou chutí zvlášť.

Kniha je i vizuálně velmi krásná. Kdo se na její podobě podílel?

Bez spolupráce s Mirkou Kolářovou Šulcovou, jež knížce dopřála citlivé a vtipné ilustrace, a Jana Miklína, který vstával ještě před kuropěním, aby zachytil první sluneční paprsky nad vinohrady, by to byla jen třetina krásy a legrace.

Jaká je vaše oblíbená pasáž z knihy?

Moc se toho například neví o osudech moravských Chorvatů, kteří byli z jihu Moravy po válce odsunuti stejně jako moravští Němci. Na rozdíl od nich však nebyli odsunuti úplně, ale „jenom“ na severní Moravu. Jinak myslím, že si svůj příběh či pasáž v knížce najde každý sám, podle svého gusta a naturelu.

Myslíte, že je na Pálavě stále co objevovat?

Je toho spousta. Vždyť i víno se rodí každý rok nové, a proto je potřeba každý rok znovu ochutnat, co nového nám Pálava připravila a o co bychom se ochudili, kdybychom tam znovu nezajeli. Pálava se totiž – podobně jako dobří lidé a skvělé víno – neomrzí.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.