Za jedinečnými výhledy na Doupovsko a Krušné hory

Sdílejte

Schillerova rozhledna nad obcí Kryry na Podbořansku příchozí už z dálky zaujme svojí atypickou podobou, která nabízí kruhová panoramata okolní krajiny už přes stovku let. Vydejte se poznat místní region z výšky a odhalte i něco málo z jeho historie.


Na kopci Kostelní vrch (dnes známý také jako Na Výhledech) vystupujícím v nadmořské výšce 383 metrů nad městem Kryry najdete cihlovou Schillerovu rozhlednu. Vyhlídku vysokou 27 metrů tvoří celkem tři vyhlídkové plošiny, ze kterých můžete obdivovat nejen výhledy na krajinu v okolí, ale dohlédnete i na vzdálenější vrchy včetně Krušných hor a Českého středohoří.

Místo, kde dnes stojí Schillerova rozhledna, bylo osídlené už dávno před jejím vznikem. Na vrchu stávala už přibližně od roku 1320 pevnost Kozí hrady, označovaná také jako Kryry, jejíž název převzala i postupně vznikající obec v podhradí. Hrad byl v průběhu 15. století opuštěn, a z jeho dob se tak na místě dochovalo jen hradiště s příkopy a valem, které je dnes chráněno jako kulturní památka. O stavbě rozhledny na místě středověkého hradu se rozhodlo na počátku 20. století, kdy místní občané ve spolupráci se skupinou kryrských rodáků žijících ve Vídni iniciovali vznik vyhlídky, která měla do obce přilákat i návštěvníky ze širšího okolí.

Návrh rozhledny vytvořil vídeňský architekt Alois Kaiser…

a podle dobových zdrojů bylo na její stavbu potřeba 95 000 cihel, 60 fůr písku a 15 fůr žulového kamene, stavební materiál byl přitom na kopec dopraven skoro 300 koňskými potahy.Využity ale zřejmě byly i kameny ze zříceniny hradu a pozůstatky jeho strážní věže posloužily jako základy nové stavby. Ke slavnostnímu otevření, kterého se zúčastnilo několik tisíc návštěvníků, došlo v červnu 1906, rok po zahájení stavby. Protože se v roce 1905 slavilo sté výročí německého básníka Friedricha Schillera, byla rozhledna pojmenovaná právě po něm (německy Schillerwarte) a do přízemí stavby byl umístěn jeho památník. Podle původních plánů tvořily rozhlednu tři vyhlídkové plošiny. Nejnižší dřevěná byla umístěna ve výšce 10 metrů a další dvě ve 22 a 27 metrech už obklopovalo kamenné zábradlí. Po letech však Schillerova rozhledna začala kvůli zanedbávání chátrat, takže bylo nutné strhnout dřevěný vyhlídkový ochoz a po roce 1945 byla vyhlídková věž uzavřená úplně. Na její rekonstrukci se začalo pracovat až v roce 2000, kdy byla také znovu otevřená veřejnosti. Mezi lety 2005 a 2006 opravy pokračovaly a díky investici 2 milionů Kč bylo možné obnovit původní dřevěnou vyhlídkovou plošinu i celou fasádu.

Dnes se návštěvníci rozhledny, kteří do nejvyššího patra vystoupají po 5 kamenných a 122 dřevěných schodech, mohou kochat výhledy na všechny světové strany. Otevírají se z ní nádherná panoramata Doupova, Krušných hor včetně Klínovce nebo typické siluety Milešovky a dalších vrchů Českého středohoří.Rozhledna bývá pro veřejnost otevřená od dubna do října pouze během víkendů nebo státních svátků v čase od 12 do 16 hodin. Dvakrát do roka se zde koná také komentovaná prohlídka s výchozím bodem u Kostela Narození Panny Marie v Kryrech, na podzim 2023 je naplánovaná na 23. září. K rozhledně se ale můžete vydat i po vlastní stopě právě z Kryr, kde je možné zaparkovat třeba na místním náměstí. Odsud vás na Kostelní vrch, kde se rozhledna nachází, čeká necelý kilometr pěšky, a jedná se tak o pohodový odpolední výlet i pro rodiny s menšími dětmi, kočárek ale kvůli terénu raději nechte doma.

A malý tip na závěr?

Během babího léta se na rozhlednu vydejte těsně před koncem otevírací doby a kromě panoramat z jejího vrcholu si užijte i nádherné výhledy na samotnou stavbu a její okolí třeba s piknikem v nedalekém přístřešku během podzimní zlaté hodinky. Další tipy na stovky zajímavých výletů v Česku i v zahraničí najdete v mobilní aplikaci Placehunter.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.