Vinařství Gurdau. Od vinice do sklenice.

Sdílejte

Jihomoravská vesnice Kurdějov se může pyšnit architektonickým skvostem, který je doslova schován mezi řádky vinné révy. Vinařství Gurdau obnovilo tradici pěstování vinné révy v regionu s respektem nejen ke krajině, ale také k historii, která se promítla i do jeho názvu – Gurdau je starý německý název obce. Dnes k vinařství patří ještě dva apartmány, které vám umožní stát se na chvilku jeho součástí a vychutnat si kromě vysoce kvalitního vína také atmosféru jižní Moravy. Pokud tedy patříte k milovníkům vína, neváhejte a vydejte se do Gurdau.


Vinařská tradice vesnice Kurdějov sahá přes tisíc let do minulosti. První oficiální zmínky o vinicích pocházejí ze 13. století, kdy byla původně slovanská osada v údolí obklopeném Žďánickými vrchy považována za jednu z nejvýznamnějších vinařských obcí. Víno z této oblasti si mohla dovolit pouze vysoká šlechta. V 16. století přišel spolu s německy hovořícími obyvateli další rozkvět, jejich znalosti pěstování vinné révy přinesly místnímu vínu světovou proslulost. Tradice byla přerušena až po druhé světové válce, kdy němečtí usedlíci museli vesnici opustit a zbyly zde jen asi dvě desítky Čechů a vinice postupně zpustly. Nyní však ožívají, Vinařství Gurdau už v údolí vysadilo deset hektarů vinné révy.

„Jsme mladé vinařství, ale cítíme silné spojení s historií. Chceme navázat na to, co zde v minulosti bylo a obnovit slávu vín z místního regionu,“ vysvětluje Marián Němec, sommeliér Vinařství Gurdau. Vyjma vín je jeho vášní právě historie zdejšího kraje, kterou svým hostům rád vypráví nejen při prohlídce vinařství. Zbrusu nový vinařský dům vznikl podle návrhu architekta Aleše Fialy. Každý prvek je promyšlený tak, aby dosáhl harmonie mezi estetikou a funkčností. Pobyt ve vinařství je díky pouhým dvěma apartmánům velmi individuální záležitostí. Je to právě Marián, který vás přivítá se sklenkou v ruce a stane se vaším průvodcem po celou dobu pobytu. „Dá se říct, že hosté u nás získají osobního sommeliéra a rovněž kuchaře,“ říká Marián. Kromě vína si tu totiž dopřejete také vysokou gastronomii.

Kuchyni vládne šéfkuchař Josef Súkup, který mimo jiné působil ve švýcarské michelinské restauraci, a jeho menu o pěti chodech se s vínem snoubí s přirozenou ladností jednotlivých pokrmů. Tuhle explozi lahodných chutí musíte zažít! Víno, oběd, večeře, absolutní soukromí, luxusní apartmány a krása vinohradů splní očekávání i sebe náročnějšího hosta.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.