Srdce Varů opět bije

Sdílejte

Jihomoravská vesnice Kurdějov se může pyšnit architektonickým skvostem, který je doslova schován mezi řádky vinné révy. Vinařství Gurdau obnovilo tradici pěstování vinné révy v regionu s respektem nejen ke krajině, ale také k historii, která se promítla i do jeho názvu – Gurdau je starý německý název obce. Dnes k vinařství patří ještě dva apartmány, které vám umožní stát se na chvilku jeho součástí a vychutnat si kromě vysoce kvalitního vína také atmosféru jižní Moravy. Pokud tedy patříte k milovníkům vína, neváhejte a vydejte se do Gurdau.


Charakterizují ho barevné tóny od bílé a růžové přes okrovou až do hnědé a jemná vlákna, která tvoří obrazce podobné letokruhům. Vřídlovec, jehož největším českým nalezištěm jsou právě Karlovy Vary, je aragonit vznikající průtokem horkého vřídelního pramene potrubím, jež rozvádí termální vodu do hotelů v historickém centru města. Tímto způsobem vzniká usazenina, kterou je možné formovat do produktů tak, jak to v 18. a 19. století dělalo několik generací místních řemeslníků. S poválečným odchodem těchto odborníků však z kraje odešlo i samotné řemeslo a řadu let bylo uchováno jen v paměti místních patriotů.

Příležitost v něm znovu uviděla až kreativní skupina Vary Guide v čele s Dominikou Bártovou, umělecký kameník Jakub Vorel a studenti ateliéru D2 UMPRUM, kteří se řemeslo rozhodli znovu přivést k životu. Pod vedením uznávaných designérů Romana Vrtišky, Vladimíra Žáka a Petra Háka vytvořili studenti pět konceptů se společným názvem Srdce Varů, každý s unikátním přístupem k tomuto výjimečnému materiálu. Některé návrhy vycházejí z toho, jak vřídlovec vypadá, když potrubí, v němž se usazuje, podélně rozříznete, jiné se naopak od tohoto procesu vzdalují a tvoří nové, volnější tvary. Takovým případem jsou například interiérové doplňky s názvemHroši Kláry Němečkové, představující alternativu k současným lázeňským suvenýrům, či šperkovnice Svvan, již navrhla Daniela Dvornická. K vřídlovci neodmyslitelně patří voda, což reflektují vázy podle návrhu Sáry Svobodové. Jejich součástí jsou skleněné trubice, do kterých vodu nalijete a následně můžete sledovat efekty připomínající pohled lupou na vnitřní strukturu kamene. Proces usazování vřídlovce uvnitř ocelových trubek autorka zachycuje u svých Argonite Plates, na nichž lze servírovat ovoce, zeleninu nebo třeba sladké pralinky. Pátým vřídlovcovým produktem jsou stolní lampy Pipelight Matěje Dejmka, které jako jediné zůstaly u návrhu. Všechny ostatní designové kousky spatřily světlo světa a po úspěšné prezentaci na Designbloku a EXPO v Dubaji jsou nyní k zakoupení na e-shopu varyguide.cz.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.