Snídaně změnily hru!

Sdílejte

Lidi za nimi jezdí do měst, kam by třeba jinak v životě nejeli. Zatímco pro restauraci dnes je čím dál těžší nalákat hosty na zážitkovou večeři nebo jim prodat denní menu, na kterém toho stejně nevydělají, vytáhnout dnes zákazníky na snídani nebo brunch jde docela snadno. Je to pro nás nové, vzrušující, dostupné, a tak to funguje. A ruku v ruce s kávovou a kavárenskou revolucí, která v Česku ne a ne pominout, jsou pak tahle dopolední dostaveníčka současně největším grálem českého gastra.

@lukashejlik

#gastromapalukasehejlika


Café Pole
Služátky 25, Pelhřimov

V srdci naší země a v srdci jejího srdce, tedy Vysočiny, najdete hned u hlavní silnice cestou z Pelhřimova na D1 dokonalou oázu, Farmu Poříčí. Místo, kde si můžete odpočinout, ubytovat se v hotelu, najíst v restauraci, ochutnat jejich domácí produkci v čele s oceněnovanou kapří paštikou, kde také můžete dobít elektromobil nebo jen posnídat cestou v kavárně Café Pole. Na mlýnku mají prémiový blend od Julius Meinl, ale na filtru pracují s výběrovkou. Vajíčka, omelety, hemenex, vše s domácím pečivem, a pak to dokonalé sladké, ať už je to krásná francouzská cukrařina, nebo prostě dokonalé kynuté koláče s českým ovocem. Nikde nechybí domácí med, džemy nebo čatní. Koneckonců si odsud můžete odvést i dokonalý dárkový balíček.

 

 

C’UP – coffeeup
U Nemocnice 1, Ústí nad Labem

Lidi na super kavárnu v Ústí čekali a Lukáš Slavík a jeho tým vytvořili útulné prostředí ze suterénu činžáku. Bylo to v samotných začátcích české kavárenské revoluce. Za ty roky jsou stálicí na české brunchové scéně. Každý víkend přináší originální nabídku, která těší hosty a pořád zdokonaluje podnik samotný. Může to být třeba krajíc řemeslného chleba s gorgonzolovou pomazánkou, fíky a prosciuttem, B.L.T. sendvič nebo slané buchtičky s křenovou omáčkou a křupavou opečenou slaninou. Snídat tu můžete i přes týden. Dostanete k tomu řádně připravenou výběrovou kávu a mlsat můžete z nadupané vitríny nebo překrásného výběru sušenek. S C’UPem šlo Ústí zkrátka nahoru!

 

 

Pikola
Polská 3, Šumperk

Nikol v Šumperku chyběla kavárna, a tak jí manžel Jirka Giesl pomohl jednu otevřít. Byla fakt malá, proto Pikola, 6×6 metrů. Měli super kávovar, dvanáct míst k sezení a vůbec žádné zkušenosti. Ale Jirka se do věci strašně zažral. A Šumperk se svou Pikolou dostal na mapu zájmu všech, co umějí za jídlem a kafem cestovat. Pikola se mezitím probourala do dalších dvou místností, praží vlastní kafe, pečou svoje dorty, vyrábějí sirupy, zmrzku, krásné nanuky, v zimě punč! Kuchyně dělá snídaně, sendviče a dokonalé speciální brunche. Bývá to polévka, horký crumble nebo toust se šunkou, čedarem, vejcem a slaninou – skvěle tu funguje jako víkendový vyprošťovák, padne jich i sto. Dále mívají lívance, žemlovku nebo tvarohové knedlíky s borůvkami z Jeseníků a jedno jídlo bezmasé.

 

 

Bistro Topinka
Rooseveltova 33, Český Krumlov

Filmovou kritičku Darinu Křivánkovou poznali kdysi ti nejzapálenější foodies na její Bytové restauraci Na Faře. Dnes s přítelem Danielem Sadílkem provozují krumlovské Bistro Topinka. Dopoledne dělají překrásné snídaně. Můžete začít báječně vláčnou omeletou nebo fotogenickými tureckými vejci. Nadýchaný lívanec voní po banánu a vrátí vás do dětství a k tomu si dáte kafe od českobudějovické pražírny Kmen. Odpoledne přechází na drinky a přírodní vína a na talíř sází mistrné topinky z krajíců řemeslného chleba od krumlovské pekařky Anety Dufkové. Na topince Šumavské jsou samozřejmě houby, na Francouzské pak kachní rillettes. Hitovkou je i ta s uzeným lososem, ale proč si nedat Buržoazní s vláčnými šumavskýmimíchanými vajíčky, na které vám hostitelka nastrouhá lanýž!

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.