Rodina divokých kokosů

Sdílejte

Poté co se Atrey Rae v Thajsku naboural na motorce a při hojení hlubokých ran mu pomohly mladé kokosy, rozhodl se, že změní svůj život od základu. Díky tomu dnes společně se svou ženou Kateřinou mění životy mnoha lidí a přináší jim radost a štěstí do života.


Na začátku vašeho byznys příběhu byla nehoda na motorce.

To je celkem dobrodružný začátek… Když jsem vyměnil před čtrnácti lety korporaci za poušť, počítač za meditaci a půst a vyzkoušel jsem si jiný životní styl, zjistil jsem, že když člověk změní přístup k tomu, co jí, jak se hýbe a v jakém prostředí žije, má to neskutečný dosah. Zajímal jsem se o to, co jíst, aby tělo dobře fungovalo, jedl jsem hodně ovoce a zeleniny bez tepelné úpravy, a přitom narazil i na fenomén mladého kokosu. V té době jsem odjel do Thajska a ošklivě jsem se tam vyboural na motorce. Místo abych šel na sešití mnoha hlubokých ran, tak jsem týden meditoval a pil kokosovou vodu. Stal se pak takový malý zázrak a všechny rány se mi zacelily. Takže mě vlastně vyléčily kokosy. Propil jsem se kokosovou vodou ke zdraví. A tady někde má kořeny i myšlenka dovážet mladý kokos do Čech. O pár let později, když jsem přemýšlel, co budu se svou firmou Fresh bedýnky vozit ze Srí Lanky do Čech, tak mě hned na prvním místě napadl mladý kokos, který mě v minulosti vyléčil po úrazu. Pak přišlo spojení s lidmi, co dováželi kokos z Thajska, a společně jsme dodávali kokosy na eventy. O pár let později jsem zjistil, že mladý kokos není jenom božská mana, ale také božská půda pro přátelské bakterie. Takže rozmixováním dužiny a přidáním kokosové vody jsem vytvořil živnou půdu pro přátelské bakterie a takto vyrobený jogurt má až terapeutické účinky. Tím začala nová éra mladého kokosu. A když jsme se seznámili s Kateřinou, tak jsme firmu Mladý kokos přejmenovali, vznikl koncept Wild and Coco a začala doba fermentovaná.

Kateřino, s vámi značka získala nový název. Jaká je vaše úloha ve firmě?

Nedávno jsme slavili narozeniny a vyprávěla jsem tam náš příběh o tom, že když jsme se seznámili, tak jsem do našeho vztahu přivedla syna a Atrey firmu a na začátku nám ani nedocházelo, jak moc je to podobné. Jak moc se on potřebuje starat o syna a já o firmu. Já jsem sice neměla žádné zkušenosti s takto zaměřenou firmou, zabývám se terapiemi, koučinkem a masážemi, spánkovou terapií. Společně jsme vymysleli detoxikační kůry – třídenní, desetidenní a dvacetidenní. Pomaličku jsem začala být takovou podporou zvenčí a po porodu Isabelky jsem se začala více věnovat marketingu a firma se nám za poslední rok hodně stabilizovala.

Jak vypadá vývoj produktu?

Základem je vždy ta vysoce kvalitní surovina – mladý kokos, který je sklízený o několik měsíců dříve než ten zralý a jeho cena je daleko vyšší. Jeho dužina má úplně jinou kvalitu. Fermentace probíhá pomocí speciálních lidských bakterií zvaných Superhuman – v kokosu se blahodárné bakterie množí a vzniká velmi chutný krém. Tak vznikl Yoguard, dnes Cocoguard. Jeden z našich nejoblíbenějších produktů – kokosový kefír, který pomáhá nastartovat zdravý mikrobiom, jsem vymyslel při svém pobytu ve tmě. Naše produkty neobsahují lepek ani laktózu. Díky tomu, že pečují o zdraví střev, bojují s problémy s trávením, se záněty, alergiemi, ale i únavou. Pomáhají po covidu anebo třeba s histaminovou intolerancí. Nejvíce si klienti chválí právě fermentované výrobky a pak panenskou kokosovou vodu, společně s našimi probiotiky a esenciálními aminokyselinami. A protože máme rádi sladké, nabízíme také zdravé alternativy – veganskou kokosovou granolu z bezlepkových surovin a čokoládovou pomazánku Choco Spread s novou recepturou s obsahem kešu oříšků a chia semínek.

Atreyi, měla jsem teď možnost vyzkoušet vaši skvělou snídani – granolu i Cocofir – a byla jsem opravdu příjemně překvapená kvalitou a chutí…

Začátek dne je velmi důležitý. Své produkty jsme připravili tak, aby z nich vznikala božská snídaně. Krémový Cocoguard či Cocofir, s lesními borůvkami, křupavou, jen málo sladkou kokosovou granolou, čokoládovou pomazánkou Choco Spread a sušeným kokosovým mlékem, to je jídlo, které dodá sílu a radost na celý den. Naše produkty jsou elixírem, který ovlivňuje střevo a tím i celý organismus. A to platí i pro nesnídaňové produkty, třeba kokosovou majonézu nebo bezlepkové placky. Díky kombinaci prebiotické vlákniny, probiotických kultur a polyfenolů jsou produkty elixírem, který ovlivňuje střevo, náladu, imunitu a vlastně celý organismus. Je to jako když se každé ráno naladíte přesně na tu frekvenci, kterou v životě chcete.

Působíte tak, že to vypadá, jako by mohli lidé, co jedí vaše jídlo, zahodit antidepresiva…

Něco na tom bude, protože když spojíte dobrý spánek, dostatek pohybu a tělo nasytíte dobrými přátelskými bakteriemi, tak antidepresiva opravdu nemusíte potřebovat.

Kdy se cítíte šťastný

Pro mě má štěstí dvě části, jedna je ta vnitřní, kdy jsem v souladu se svým tělem, myslí a duší, a pak je to ta vnější, moje rodina a moje poslání. To, co dělám. Pro mě práce s jídlem je ten můj kanál, kterým dokážu měnit svět, a mít rodinu, to mi přineslo další dimenzi, protože jsem si dříve neuvědomil, kolik lásky se ve mně může skrývat. Je to něco jiného, něco, co se nedá srovnat ani s partnerskou láskou. Je to najednou, jako by se probudilo slunce.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.