Přidejte si Šodó

Sdílejte

Ještě ani nepředstavili menu, a už se o nich mluví víc než o ledaskterém pražském podniku. Řeč je o dejvické novince, bistru Šodó, na němž spolupracují průvodci gastro scénou Zuzka a Honza z Taste of Prague a Gabi s Petrem z PG Foodies, kteří se svou Etapou už dva roky tvoří definici kvalitního bistra. O tom, jakou podobu bude nový podnik mít a kdy budeme moct zajít na slibované šodó, jsme si povídali s Petrem Ogurčákem.


Jak došlo k vašemu spojení s Taste of Prague, které vyústilo v založení společného bistra?

Naše spolupráce začala už během covidu, kdy Taste of Prague tvořili balíčky s nejlepšími produkty z Prahy, společně jsme pracovali na Eat Alone Together, připravovali jsme brunche a jídlo, co si budete moct dotvořit doma. Právě na to hledali Honza se Zuzkou fyzické místo, malou prodejnu, kde byste si mohli produkty přímo koupit. Pak se všechno vrátilo do normálu a oni se rozhodli koncept předělat na malý gastro provoz. Ve stejnou dobu jsme my v Dejvicích pokukovali po Etapě 2, a když jsme o tom společně mluvili, nebyli si Honza se Zuzkou jisti, jestli celý podnik sami zvládnou, a nabídli prostory nám. Ani my jsme to ale nechtěli provozovat sami, přece jen máme malou dceru a v Karlíně Etapu, takže jsme si řekli, že to zkusíme společně.

Proč jste se rozhodli pro Dejvice?

Tu čtvrť máme rádi, je hodně komunitní a rezidenční, což se nám líbí. Něco podobného se snažíme budovat i v Etapě – prostor, kde se ze zákazníků stávají štamgasti.

Na jaké myšlence bude bistro stát?

Popravdě jsme to ještě detailně nespecifikovali, protože chceme, aby myšlenka byla vlastní celému týmu, a ten ještě není kompletní. V každém případě půjdeme cestou lokálnosti a tak, jak nám to dovolí prostor, protože bistro má padesát metrů čtverečních, kam se musíme se vším vejít.

Co nám zatím o bistru můžete prozradit?

Nedávno jsme oznámili jméno našeho šéfkuchaře, je jím Ondřej Dufek, kterého můžete znát třeba z Esky. Zároveň víme, že tým, který v bistru potkáte, bude vždy malý, to znamená jeden kuchař, jeden pekař a jeden barista, což je vzhledem k velikosti prostoru úplně ideální. Také už máme první návrh menu, tak se těšíme, až ho představíme veřejnosti.

Jak vznikl název Šodó? A naznačuje, že budou v menu buchtičky?

Šodó je výmysl Zuzky s Honzou, tak se měla původně jmenovat jejich prodejna, protože všichni mají rádi šodó a rádi si ho přidávají. My jsme to pojali trochu hravě, takže ať už si u nás dáte cokoli, budete si moct přidat šodó – v kavárně, v pekárně, zkrátka všude. Nebude to ale vždy to šodó, co si dáváte na buchtičky, spíš nějaká jeho forma, jako je třeba zmrzlina nebo šlehačka. Záleží na tom, co si objednáte.

O otevření bistra jste informovali v srpnu, jaké byly reakce okolí?

Reakce nás nadchly, ale popravdě také trochu vyděsily, přišla jich spousta. Myslím, že lidé čekají trochu větší bistro, než jaké doopravdy bude, ale o to je to větší výzva. Samozřejmě cítíme i velký respekt, protože z toho, co kolem sebe vidíme a slyšíme, vyvolalo tohle spojení opravdu velká očekávání.

Kdy se tedy můžeme těšit na otevření?

Původně jsme chtěli otvírat v říjnu, ale z praxe víme, že se to vždycky trochu protáhne, takže jsme zpoždění čekali. Otevření si tedy necháváme až na začátek ledna.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.