Podlaha na celý život

Sdílejte

Je největším kusem nábytku, který doma máte, živým organismem,jenž se spolu s vámi vyvíjí, a kusem přírody vytvářejícím útulnéprostředí. Vybrat tu správnou dřevěnou podlahu může být oříšeka také běh na dlouho trať, výsledek ale stojí za to. Se správnýmipartnery po boku si navíc můžete být jisti, že bude dřevo životnímspolečníkem vám i vašim dětem a vnoučatům


Lukáš Masár a Jan Valenčík vědí, že dřevěná podlaha je zrcadlem vaší osobnosti i životního stylu, investice na dlouhé roky, díky níž bude každý krok připomínkou toho, že není potřeba nikam spěchat. Jejich společnost Valen&Masar proto do interiérů přináší kreativitu v podobě špičkových dřevěných podlah na míru, pod nimiž jsou podepsání ti nejlepší mistři podlaháři z celého světa. Společně jsme si povídali o tom, jak podlahu správně vybrat, na co si dávat pozor i o tom, jaké jsou současné trendy v hotelnictví.

Kde pramení vaše láska ke dřevu? A jak se začal psát příběh Valen&Masar?

LM: Ke dřevu jsme se dostali trochu náhodou. V roce 2012 jsme spolu začali podnikat a různé cesty nás zavedly právě k velkoobchodu se dřevem a k prodeji dřeva z pil do Evropy a Asie. S podlahami jsme potom začali v roce 2014, kdy jsme potkali Svena Van Roye, syna zakladatele a majitele nizozemské značky Origineel Chapel Parket. S ním jsme založili společnost a začali se starat o český, slovenský a rakouský trh. Díky této spolupráci jsme se hned od začátku učili od těch nejlepších v oboru.

JV: Dřevo umí v interiéru vytvořit krásu, kterou arteficiální materiály nemají. Historicky je oblíbeným materiálem i pro architekty, ale bohužel se po období komunismu dřevo z československých domácností trochu vytratilo a bylo nahrazeno levnějšími krytinami, jako jsou laminátové a vinylové podlahy. Našim cílem je proto dřevo do českých a slovenských interiérů zase vrátit. Víme, že je po něm poptávka a že se s ním lidé cítí dobře, protože mít dřevěnou podlahu je v podstatě způsob, jak do svého domova dostat kus přírody. V showroomu Valen&Masar na pražských Vinohradech zákazníkům ukazujeme, že dřevěné podlahy nejsou jen o deskách, ale že fabriky, s nimiž spolupracujeme, jsou kreativci a tvůrci interiérů, kteří vám přinesou mnohem víc. Jsou zároveň skvělými partnery pro architekty, kteří chtějí přicházet s inovacemi a tvořit jedinečné prostory.

Kdo jsou tedy vaši zákazníci?

JV: Kromě architektů pracujeme i s koncovými zákazníky. Naším klientem je každý, kdo má rád dřevo a přírodu, záleží mu na naší planetě a rád se obklopuje přírodními materiály.

LM: Často se na nás obracejí také developeři a hoteliéři, zejména ti, kteří se věnují butikovým projektům a svým klientům chtějí poskytnout spíše výjimečnou atmosféru a zážitek než unifikované interiéry. Důležité je vybrat vhodný produkt, který dodá celku jedinečnost a atmosféru.

Je ze strany hoteliérů o dřevěné podlahy větší zájem než dříve?

JV: Ano a nejedná se jen o ty butikové, ale i o velké pětihvězdičkové hotely. Lidé jsou v dnešní době pod tlakem, s používáním technologií se vše zrychluje, ale náš charakter se tak rychle nevyvíjí. Obklopení přírodními materiály zpestřuje a uklidňuje život, a proto stále více architektů i hoteliérů volí materiály, které dokážou zpříjemnit pocit z daného prostoru. Je to bezpochyby větší investice, ale lidé si stále více uvědomují, že je to investice do kvality a dlouhodobého řešení.

LM: S hoteliéry se snažíme investici vždy podrobně rozebrat. Porovnáváme, jak se v dlouhodobém hledisku prvotní náklad rozloží a zda se víc vyplatí investovat na začátku než zvolit cestu nižší vstupní investice, kterou však následují častější údržby a opravy, jež částečně omezí chod provozu daného hotelu.

Můžete vaše dodavatele trochu blíže představit?

LM: V současné době máme čtyři dodavatele z Itálie, Nizozemska, Francie a Německa, všechno jsou to rodinné podniky. Všechny firmy, s nimiž spolupracujeme, dbají na udržitelnost a kvalitu, aby co nejméně zatěžovaly životní prostředí a aby dosáhly co nejpřirozenějšího vzhledu dřeva. To všechno také podporuje vysokou výdrž finálních podlah. Taková podlaha je odolná a bude vám sloužit desítky let.

JV: Dřevo je živý organismus a pořád se mění, nelze ho vylít do formy jako jiné materiály. Pro práci s ním je potřebné mít znalosti a zkušenosti. Firmy z našeho portfolia své know-how dědí z generace na generaci, jsou tvůrci trhu, nic nedělají nahodile, a i po letech jsou schopni vám znovu vyrobit tu stejnou podlahu. Tyhle firmy vědí, jak dlouho trvá, než stromy vyrostou, aby bylo možné s nimi dále pracovat. Mají proto i svoje lesy a vlastní pily, starají se o celkovou kvalitu vstupních materiálů a tím kontrolují celý dodavatelský řetězec. Pečují i o budoucí generace, když za jeden pokácený strom vysadí pět nových. Velmi podrobně se věnují každému kroku výroby, aby finální produkt odrážel jejich filosofii.

Jak se zákazníky vybíráte tu nejlepší podlahu?

LM: Zní to možná jako klišé, ale dřevo si vás musí vybrat samo, protože každý z nás inklinuje k něčemu jinému. Je to hlavně o tom, aby vám finální výsledek navodil příjemný pocit v interiéru. Někdo má rád tmavší eleganci, někomu více vyhovují světlejší prkna, dřevo zkrátka zrcadlí daného člověka, a proto neexistuje jedno správné univerzální řešení. Druhou otázkou je technická stránka, kterou řešíme, a tam jde zejména o to, jak klient dřevěnou podlahu používá. Pokud jste zvyklí podlahy často umývat, vybereme podlahu s vhodnou povrchovou úpravou, která takové podmínky vydrží, aniž by vám dělala starosti.

JV: Pro správný výběr je důležité si dřevo na vlastní oči prohlédnout, osahat a vidět, jak se podlaha chová pod různými uhly světla. Tohle z vizualizace nebo fotky nepoznáte. Potom zákazníkům samozřejmě vysvětlujeme celý proces od objednání přes výrobu a samotnou montáž do interiéru. Kontrolujeme celkový proces dodávky a kvalitu montáže, kterou dělají výhradně naši vlastní zaměstnanci.

Jaké kvality dřevěná podlaha do života přinese?

JV: Dřevo dodává vašemu domovu příjemnou atmosféru, do níž se každý den rádi vracíte. Je to kvalitní povrch, o nějž se nemusíte tolik starat a který nebude potřeba za pár let měnit, protože čím méně ho udržujete, tím je lepší. To o jiných materiálech říct nemůžete. Zároveň se jedná o přírodně antibakteriální a antistatický povrch, který žije s okolním prostředím. Jakmile ráno vstanete z postele a stoupnete si na dřevěnou podlahu, sami poznáte, že je vašemu tělu tento materiál mnohem příjemnější.

Co byste řekli někomu, kdo se rozhoduje, zda si pořídit dřevěnou podlahu?

LM: Pojďte do toho! Nechte dřevo psát svůj vlastní příběh. Občas se na něm ukáže nějaká nerovnost, důlek, škrábanec nebo něco, co by se dalo považovat za nedokonalost, ale v tom je právě jeho krása. Dřevěná podlaha žije s vámi a jako i nám se časem dělají vrásky, tak i dřevo dostává postupně svoji patinu. Zároveň bych doporučil si vždy pořádně dohledávat původ produktu a dbát na kvalitního dodavatele.

JV: Vždy je to dobrá volba a jde jen to najít tu správnou podlahu právě pro vás.

Valen&Masar, Korunní 996/51, Praha 2
www.valenmasar.cz

 

 

Valen&Masar dodává a instaluje mistrné dřevěné podlahy a truhlářské prvky do výjimečných interiérů. Postará se o vše – od výběru vhodného typu produktu přes nezbytné přípravné práce až po finální montáž. Značku založili Jan Valenčík a Lukáš Masár s ambicí vrátit dřevo do soukromých i komerčních interiérů a využít všechny benefity, které tento přírodní materiál nabízí. Proto také v roce 2019 otevřeli na pražských Vinohradech showroom, ve kterém se potkávají nejnáročnější zákazníci a jejich architekti.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.