Milujeme nečekané a odmítáme fádnost. Objevování nových chutí je v gastronomii ten nejlepší zážitek. Dopřejte si ho.
Fermentované limonády se těší stále větší oblibě, a to nejen díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Karlínská restaurace a pekárna Eska však přenesla tento nápoj do úplně jiné dimenze. V rámci filosofie „zero waste“ tu k jejich výrobě používají naprosto vše do poslední stopky.
Stonky kopru, meruňková jádra, použitou kávu i ovocné a zeleninové slupky. Nic nepřijde nazmar. Díky nápaditosti místních baristů můžete poválet na jazyku limonádu s příchutí chleba, a dokonce zkoušeli i párkovou nebo houbovou variantu. Barista Dušan Pavelka s nadsázkou říká: „Každá surovina, která prošla dveřmi Esky, skončila nějakým způsobem v limonádě.“
Od začátku do konce se výroba odehrává v restauraci, kde si pěstují vlastní tibi krystaly potřebné pro fermentaci. Rádi vám je dokonce prodají s návodem na přípravu vlastního nápoje. Ale raději přijďte na skvělé jídlo a nechte si k němu fermentovanou limonádu napárovat.
Dostanete příchuť suroviny z vašeho pokrmu, nebo třeba úplně protikladnou chuť. Být lokální, sezonní a ne prvoplánoví není lehké. Ovšem tady se to daří skvěle. A i když zde najdete i klasické příchutě, nebojte se vyzkoušet ty netradiční. Vždyť přesně proto do Esky chodíme, zažít něco úplně jiného.