Odvážná fermentace

Sdílejte

Milujeme nečekané a odmítáme fádnost. Objevování nových chutí je v gastronomii ten nejlepší zážitek. Dopřejte si ho.


Fermentované limonády se těší stále větší oblibě, a to nejen díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví. Karlínská restaurace a pekárna Eska však přenesla tento nápoj do úplně jiné dimenze. V rámci filosofie „zero waste“ tu k jejich výrobě používají naprosto vše do poslední stopky.

Stonky kopru, meruňková jádra, použitou kávu i ovocné a zeleninové slupky. Nic nepřijde nazmar. Díky nápaditosti místních baristů můžete poválet na jazyku limonádu s příchutí chleba, a dokonce zkoušeli i párkovou nebo houbovou variantu. Barista Dušan Pavelka s nadsázkou říká: „Každá surovina, která prošla dveřmi Esky, skončila nějakým způsobem v limonádě.“

Od začátku do konce se výroba odehrává v restauraci, kde si pěstují vlastní tibi krystaly potřebné pro fermentaci. Rádi vám je dokonce prodají s návodem na přípravu vlastního nápoje. Ale raději přijďte na skvělé jídlo a nechte si k němu fermentovanou limonádu napárovat.

Dostanete příchuť suroviny z vašeho pokrmu, nebo třeba úplně protikladnou chuť. Být lokální, sezonní a ne prvoplánoví není lehké. Ovšem tady se to daří skvěle. A i když zde najdete i klasické příchutě, nebojte se vyzkoušet ty netradiční. Vždyť přesně proto do Esky chodíme, zažít něco úplně jiného.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.