Když si můžete vozit „amazing place“ s sebou

Sdílejte

Chtěli byste auto, v němž si můžete posedět pohodlně jako v obýváku a které vám i na výletě do přírody pomůže zařídit luxusní piknik třeba s čerstvě grilovaným masem či kávou? Nové čistě elektrické SUV Kia EV9 všechny tyto zážitky nabízí. Zaujme jak flexibilitou vnitřního prostoru, tak novými technologiemi, díky nimž se z automobilu stává velká pojízdná powerbanka.


V exteriéru nekompromisní, v interiéru až sedm míst nebo otočná sedadla

Kia EV9 zaujme na první pohled výrazným designem. V exteriéru je lehce rozpoznatelná ostře řezanými rysy, interiér pak nabízí prostornou kabinu, která může pojmout i sedmičlennou rodinu. V šestimístné verzi lze otočit druhou řadu sedadel proti směru jízdy a užít si při nepříznivém počasí třeba zábavnou společenskou hru. Auto má dojezd až 560 kilometrů a funkce ultrarychlého dobíjení umožňuje dobít akumulátor na 250 kilometrů jízdy už za 15 minut nebo jeho kapacitu z 10 % na 80 % za 24 minut. V interiéru vozu se nachází plno komponentů vyrobených z recyklovaných plastů, čímž by automobil mohl oslovit ekologicky smýšlející zájemce. K výrobě koberečků třeba posloužily rybářské sítě vylovené z oceánů. Použité a odhozené rybářské náčiní nejčastěji v podobě sítí totiž představuje podle odborníků nejsmrtelnější formu mořského plastu, jenž ohrožuje až 66 procent tamních živočichů. Plasty z rybářského průmyslu tvoří zhruba polovinu z takzvané Velké tichomořské odpadkové skvrny, která dosahuje neuvěřitelné rozlohy 1,4 milionu km2. To je plocha osmnáctkrát větší než Česká republika. Také proto automobilka Kia počítá s intenzivním využíváním těchto materiálů a do roku 2030 plánuje podíl recyklovaných plastů ve výrobě zvýšit o 20 procent. Jen v modelu EV9 bylo pro výrobu interiérových prvků využito 34 kilogramů takto získaných plastů.

Elektromobil jako zdroj energie

Elektromobily Kia nabízejí mimo jiné i další možnosti využívání elektřiny v akumulátorech než pouze k pohonu samotného vozu. Funkce s názvem V2L (Vehicle-to-Load, vozidlo vs. spotřebič) například dělá z elektromobilů obří powerbanky. Po příjezdu na místo pobytu je tak možné využít uloženou energii k napájení drobných spotřebičů, jako jsou kávovar či gril. Dobije ale také třeba elektrokolo, na němž se můžete projet po hodinách strávených za volantem, či další elektromobil. Funkce modelu EV9 s označením V2B/V2H (Vehicle-to-Building, tedy vozidlo vs. dům) umožní dokonce napájet budovu. Z vozidla se tak stává akumulační úložiště nebo zdroj levnější elektrické energie, kterou můžete jednoduše přemístit. EV9 ve verzi s 99,8kWh akumulátorem dokáže například napájet běžnou domácnost po dobu 5 až 10 dnů. Funkce V2G (Vehicle-to-Grid, tedy vozidlo vs. elektrická síť) pak umožňuje i vracet energii přímo do elektrické sítě. A třeba tak pomoci k vyššímu využívání obnovitelných zdrojů energie, jež se vyznačují výkyvy ve výrobě v závislosti na počasí. Právě z toho důvodu bude nutné s jejich vyšším využíváním více zapojovat systémy pro ukládání přebytků vyrobené elektřiny.

Díky možnosti aktualizace softwaru automobily pomaleji stárnou

Již s pořízením vozu EV9 se základní výbavou je tento model také zárukou bezpečnosti pro celou posádku. Velkorysá nabídka asistenčních systémů zahrnuje udržování vozu v jízdním pruhu, udržování bezpečné vzdálenosti od vpředu jedoucího vozidla, asistenta pro odvrácení kolize s vozem ve slepém úhlu nebo systém autonomního nouzového brzdění a další. Kia EV9 je rovněž prvním modelem značky s prvky softwarově definovaných vozů (SDV), který si mohou majitelé, podobně jako to známe u chytrých telefonů, aktualizovat a rozšiřovat tak jeho funkce. Stáhnout lze mimo jiné dálkově ovládaného inteligentního parkovacího asistenta 2, software pro vylepšení komfortu vozu nebo aplikaci pro streamování hudby, čímž je možné si vůz ještě více přizpůsobit svým potřebám. Díky této možnosti lze elektromobil udržovat na té nejmodernější úrovni delší dobu, takže vůz časem méně ztrácí na hodnotě.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.