I tohle je česká kuchyně

Sdílejte

Česká gastro scéna se mění, obohacuje se, jde konečně víc s dobou.I přes to, že tenhle obor postihly v posledních letech tři morové rány, stejně se otevřely podniky, které naši gastronomii neuvěřitelně posouvají. Dělají pěkné, moderní, minimalistické jídlo, z dobrých surovin, s originálním kuchařským zpracováním. Často pečou svůj chleba, fermentují, vytvářejí kult, mají báječná vína a moderní drinky.

@lukashejlik
#gastromapalukasehejlika


Alma Prague
V Jirchářích 8, Praha 1
almaprague.cz

Pod křídly Vojty Václavíka a Petra Němce se v centru Prahy narodila Alma, prostorné restauraci velí dvojice šéfkuchařů Petr Židek a Michal Daněk. Šéfbarista Jirka Valtr se tu stará o kavárnu, která nabízí snídaně a precizní kafe, a také pečivo sesterského podniku Kro Bakery. Dlouhému baru tu pro změnu velí šéfbarman Pavel Sochor a moc hezké minimalistické drinky jsou postavené tak, aby byly rychle na stole, často se i čepují.

Tým snů doplňuje i hlavní sommeliér Dragan Bogdanovič, nejde jen o úžasnou vinnou kartu, ale vůbec propojení s barem, fermentační místností ve sklepě, ale i absolutní důraz na udržitelný provoz. Dalším žolíkem v týmu je pak Tomáš Reisinger, který byl jeden z prvních, kdo dokázal nejen sbírat, ale i v gastronomii pojednávat divoké byliny a plody. Za zmínku stojí i šéfkuchař Jiří Matějka, určitě od něho zkuste dort Kyjev. Je tu také vinotéka Alma Wines, spousta dalších zajímavých možností ve sklepě, ale je tu také prostorný klub a kino, to všechno se bude tahle parta pokoušet propojovat s gastronomií a neotřelým zážitkem.

Z předkrmů jsou hitem grilovaná kachní srdíčka se špekem z mangalice, fenyklem, šalotkou a meruňkovým kečupem nebo nakládaná makrela s grilovanými okurkami, uzeným jogurtem, koprovým olejem a zelenými jahodami. Oblíbenou tu jistě bude také koprovka z podmáslí s candátem, grilovanými brambory a kaviárem ze pstruha. Efektní je také salát z malých cuket, který krásně rozehrává brynza, lísko oříškový dresink, chlebová strouhanka s ořechy a chilli olej.

Alma má nakročeno stát se stánkem gastronomie a kultury, přinést do Prahy něco nebývalého. Alma má ambici vás bavit a krmit od ranní kávy a snídaně přes lehké a krásné obědy po večerní degustaci s přáteli, se skvělými víny a koktejly.

 

Long Story Short
Koželušská 31, Olomouc
longstoryshort.cz

Historie je tu bohatá, ale současnost ještě šťavnatější. V bývalé vojenské pekárně ve tvaru obrovské podkovy je dnes jeden z nejhezčích designových hostelů na světě, fakt! Long Story Short je ale také boží kavárnou, terasou s grilem, nově také restaurací, kterou byste v Česku pohledali, a po letech znovu i pekárnou. Možná jste ji zaznamenali i v televizním Souboji restaurací.

Restaurace Eatery & Bakery otevřela s příchodem šéfkuchaře Petra Heneše, který vstoupil do hry a do Olomouce přinesl další velmi originální podnik, kvůli kterému hanáckou metropoli musíte navštívit. Futuristická jídla jsou krásná, zvláštní, přitom jednoduchá a efektní zároveň. Jeho tým kuchařů v čele s Romanem Čaníkem pracuje hodně se zeleninou, stařeným masem, jsou kreativní, zábavní, neotřelí a na talíř sází neskutečné parády.

Ten úžasný pšenično-žitný kváskový chleba tu ochutnáte u snídaně, ale i jako uvítací pozdrav z kuchyně při večeři. Do jejich zelňačky padá nejenom čabajka, ale i hřebenatky, crème fraîchè a kaviár. Zkuste také králíka, ten je tu s hráškem, s husím krkem nadívaným králičími játry, brambory, slaninou a pučálkou. Nebo zkuste rybu s tarhoňou, hráškem, brokolicí a beurre blanc, ale po svém tu mají pojednanou i hovězí svíčkovou nebo telecí řízek.

 

Element Bar & Restaurant
Běhounská 7, Brno
elementbrno.com

Na brněnské scéně dokazuje další nový element, že je naprosto originální a dost možná v Česku nejzajímavější. Ten nový podnik se jmenuje Element, stojí za ním dva nadšenci, a do „štatlu“ přináší další zásadní zastávku, pokud chcete poznat, jak si stojí současné české gastro. Nádherný interiér vyšvihl Jiří Zhoř, i tady řádili lidi z NaHáku, kteří třeba postavili bar z posbíraných luxfer, ale do prostoru dost invence a dřiny vložili i samotní provozovatelé.

Kdo jsou ti dva stateční? Tomáš Reger je kuchařem dvacet let, je z Brna, ale jako gastro konzultant má také zkušenosti z Libanonu, Saúdské Arábie a Maroka. Z Brna je i barman Jan Liška, a i on čerpal zkušenosti v SAE a Austrálii. Oba dva sledovali rozvíjející se brněnskou gastroscénu, a když otevřeli svůj Element, věřili, že dobré řemeslo silná foodie komunita ocení. Všechny světové zkušenosti a vlivy promítají do každé položky na menu, jak jídelním, tak tom koktejlovém. K tomu se snaží vycházet z dobrých českých surovin, takže se dá s nadsázkou říct, že přinášejí světové jídlo z domácích zdrojů.

Jídlo kombinuje několik základních surovin, na talíři vypadá prostě, a přitom velmi originálně, plating Tomáše Regera a jeho týmu vystihuje vše, co se dnes označuje za moderní kuchyni. Stejně tak je na tom i strana Honzy Lišky s drinky. Zkuste si dát třeba arancini s kimči a mozzarellou, pošírovaný hovězí jazyk s koprovou majonézou, pohankou a hořčicí. Z větších jídel to může být pak třeba sezonní kachna, teď například s čekankou a rebarborou. A koktejly? Co třeba Apricot Fizz, který kombinuje gin, meruňky a korejský rýžový burčák? Skvělý je také Vincent, kde je mezcal, limetová šťáva a Vincentka.

 

Hotel Perk
17. listopadu 1, Šumperk
hotelperk.cz

Grand byl v Šumperku funkcionalistický klenot z třicátých let. Dnes je po dvouleté rekonstrukci opět městským šPerkem a také dokonalým příběhem navrátilců! Investorem je liberecký podnikatel Ondřej Veselovský, který v rodném Šumperku zchátralý hotel koupil. Za interiérem se svým studiem stojí další rodačka, designérka Lucie Koldová. A domů se tak vrátil i báječný šékuchař Jan Malý. Ten vařil v Esce, pak rozbíhal olomoucké Long Story Short Eatery& Bakery, teď postavil tým a menu, které je otevřené míst-ním, ale také všem, co chtějí poznat novou gastronomickou kapitolu v Jeseníkách.

Honza používá české suroviny, vytváří hezká, minimalistická, promyšlená jídla. Menu je plné brambor, zeleniny, ryb, masa, sýrů, ale třeba i pohanky a sezonního ovoce. Navíc jídla z degustace nenajdete v pevné kartě, jakkoli suroviny se prolínají. Určitě ochutnejte lokše s kaprem, petrželí, rebarborou a červenou cibulí. Hitovkou je tu tatarák na bramboráku. Grilovanou mrkev tu doplňují opražené lískáče, sladkokyselé meruňky a úchvatně to celé usazuje brynza. Pstruh s kedlubnovým zelím a noky je takovou variací na knedlo-pstruho-zelo. Dezert se točí kolem borůvek, místo knedlíku tu najdete zmrzlinu z kozího kefíru.

Z pevné karty zkuste určitě jehněčí, špaldové rizoto nebo Honzovu podpisovku, grilovaný květák s jogurtem, třešněmi a cibulovým pyré. A pozor, dokonalé jsou tu snídaněà la carte, dát si můžete klidně všechno – smaženku, vafli nebo dokonalé vejce do skla v peřině espumy z litovelské sýrárny.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.