Chci být opravdový ve všem, co dělám

Sdílejte

S biatlonistou a olympijským medailistou Michalem Krčmářem se známe od roku 2017, kdy jsme spolu natáčeli kampaň pro Zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Od té doby nasbíral na 47 tisíc sledujících na instagramovém účtu @mkrcmar23 a stal se také ambasadorem švédské značky Thule.


Michale, ty jako sportovec určitě znáš téma fyzického nekomfortu, kdy máš podat výkon, ale tělo ti náhle řekne stop. Jak s tím pracuješ?
To je dobrá otázka. Jak aktivně sportuji, tak každé malé nachlazení nebo nekomfort na sobě cítím, protože v mém výkonu se to projeví okamžitě a dvakrát víc než mimo sport. Tréninkově mě to omezuje, ale pro normální fungování se zdám zdravý. S trenéry si v tom případě řekneme, že si dám týdenní pauzu a ve fyzické přípravě pokračujeme až pak. Upravíme si plán a podle toho jedeme. Nejhorší je, když čekám, jestli mi něco je, nebo není. Ta nejistota vyčerpává i psychicky. V létě jsem měl cytomegalovirus, to je, jako kdybyste měli mononukleózu. Čtyři dny jsem byl v nejistotě, než přišla diagnóza. Jakmile se to zjistilo, hned bylo řešení, na které jsem se mohl adaptovat.

Téma komfortu mě napadlo i v souvislosti s tvým partnerstvím se značkou Thule. Jsem ráda, že jsi jejich tester a ambasador. Co ti tohle spojení do života dalo?
Za prvé mi to umožňuje lépe a systematicky převézt spoustu vybavení, ať už díky jejich zavazadlům, nosičům na kola nebo boxu na střechu auta. A za druhé vidím u Thule obrovský kvalitativní skok oproti zavazadlům, co jsem měl předtím. Když se budeme bavit o cestovních batozích, jejich vnitřní propracovanost je úplně geniální a moc mi vyhovuje! Notebook má svou přihrádku, tablet má svou přihrádku, totéž propiska, klíče… Jsem trochu puntičkář a miluju, když mám o věcech přehled. Když vidím tu směs, co má manželka v kabelce, to bych ve svých věcech nezvládal. Tam chci mít jasno, kde co je.

Určitě v tom hraje prim, že je firma Thule už dlouho na trhu.
Ano, je poznat, že už mají vychytané detaily. Hodně využívám jejich kolekci batožin Chasm, která je nepromokavá a opravdu hodně odolná. Když jdu na závodiště, tak mi vůbec nevadí, že mi hodinu a půl na tašku prší nebo sněží. Věci mi zůstávají v suchu.

Viděla jsem tě na Instagramu s jejich oranžovou taškou. To je ona, že?
Ano, přesně. Mám od nich různé rozměry: 40, 70, 90 litrů. Pak je i cestovní taška na kolečkách, kterou si beru na letiště. A to je další věc. Lítám s ní už tři roky a pořád je v perfektní kondici. Ty předchozí, od jiných značek, byly po roce létání na vyhození. Na letištích nejsou zrovna k zavazadlům šetrní. Sice je sortiment jednorázově dražší, ale ve finále mě vyjde levněji, protože mi vydrží mnohem delší dobu, než kdybych si za tu dobu musel koupit dvě, tři jiné tašky.

Myslím, že i fakt, že se můžeš na Thule spolehnout, je uklidňující.
Přesně tak. Teď přicházíme s novými barvami v kolekci Thule Chasm, takže je budu měnit jen z důvodu propagace novinek. Ty moje původní využije ještě brácha nebo někdo v rodině. Kvalita se dědí, nevyhazuje. Ty tašky u Krčmářů budou žít dál.

Když hodně cestuješ, jak jako sportovec řešíš stravování? Vozíš si svoje? Můžeš se spolehnout na to, co se nabízí namístě?
Někdy se stane, že musíme spoléhat na jídlo, které se v ubytování nabízí. Budu mluvit za celý biatlonový tým, protože cestujeme vždy společně. Za poslední dva roky se to hodně zlepšilo. Snažíme se hledat ubytování s vlastní kuchyní. Máme pět šest kuchařů, se kterými spolupracujeme a kteří s námi jezdí, takže už máme stravování pod kontrolou. Také už máme i osvědčené hotely, kde víme, co čekat a na co se připravit.

Dříve to tak nebylo?
Dříve se občas stalo, že jsme někam přijeli a změna stravování způsobila třeba i třídenní zažívací potíže. A to je zpět téma diskomfortu, jak jsme se bavili na začátku. Vyvážená správná strava pro nás vrcholové sportovce je i na cestách nesmírně důležitá.

Když jedeš s rodinou, jaká místa si vybíráte?
Tím, jak jsem hodně pryč, spíš rodina cestuje za mnou. Ale když jedeme opravdu sami za sebe, rádi si užíváme relaxační pobyty. Jak nemáme společně moc času, volíme dovolené kratší, ale raději si připlatím za větší komfort.

Měl jsi už možnost vyzkoušet i střešní stan Thule?
Bavili jsme se o tom, ale do toho se narodil syn, takže čekáme, až trochu povyroste. Určitě mám v hledáčku vyzkoušet si ho aspoň na dvě noci, jaké to bude. Uděláme si chlapský výlet. Až začne syn víc vnímat, myslím, že to bude zážitek i pro něj.

Napadlo by tě někdy, že budeš slavný influencer?
To vůbec! A dodnes se neopovažuji nazvat se influencerem. Když mě někdo osloví na spolupráci, potřebuji si to vyzkoušet. Nerad bych prezentoval něco, za čím si nestojím. A vždy hned dodávám: nečekejte ode mě profesionální střih či úžasné fotky. Já vám budu dávat momentky, ukazovat běžný život. Nejsem zastánce toho, čekat jenom na to hezké. Chci fungovat běžně. Zatím to má pozitivní odezvu. Toho ideálního na sociálních sítích je tolik, že jsou firmy rády i za normální obsah.

Jsi autentický, na nic si nehraješ. To je pro mne tvá velká deviza.
Děkuji. Nedávno mne oslovila jedna kosmetická firma. Nebráním se tomu. Zkoušel jsem jejich přípravky čtyři měsíce a dohodli jsme se. A rovnou jsem ji řekl: Nečekejte, že budu něco stylizovat. Pojedu na bázi běžného užívání. Mám radost, že budeš mužům ukazovat, že péče o pleť není divná nebo zženštilá, ale stejně důležitá jako péče o zuby.

Jsem i kosmetická poradkyně a vím, jak to u nás muži těžce zanedbávají.
To ano. Nejsem žádný metrosexuál. Ale každý používá sprchový gel, šampon, deodorant, tak nevidím důvod, proč bychom my, muži, kromě péče o tělo neměli používat i péči o pleť a proč bych jim to zrovna já nemohl dát do podvědomí.

Budu ti neskonale vděčná! Vždyť obličej je naše vizitka. Michale, každého se ptám, jaké je jeho amazing místo. Jaké je to tvoje, kam se rád vracíš?
Protože opravdu hodně cestuji, poznávám spoustu hezkých míst, hlavně hory. Ale amazing místo je pro mě jednoznačně můj domov. I po sezoně, když jsem třeba čtyři měsíce mimo domov a manželka mě chce vytáhnout na hory, odmítám s tím, že chci být chvíli doma, vyvalit se na gauč nebo si sednout k jídelnímu stolu, jít nakoupit, prostě běžně fungovat a mít zázemí. Věřím, že až budu naopak víc doma, najdeme si nějaké hezké místo, kam se budeme rádi vracet. Teď se nejraději vracím domů.

Jak se ti změnil život po narození syna?
Doma už to není tolik odpočinkové, je to víc v běhu. Jsem rád za to, že to není stejné. A tím, že jsem doma málo, vnímám vše mnohem intenzivněji. Každý den je díky synovi jiný, pestrý a různorodý.

Bydlíte v Jablonci nad Nisou. Často tam jezdím na návštěvy a všimla jsem si, že tam téměř každý s dítětem má kočárek Thule.To je asi jediná značka, co vydrží místní kopcovitý terén a dlažební kostky, že?
Ano, taky ho máme. Když jsme s Thule řešili kočárek, bylo nám jasné, že musíme jít do terénní verze kočárku Urban Glide 2. Máme i skládací lehký, městský, ale využíváme ho minimálně. Jablonec, to jsou kočičí hlavy, kopce, nezpevněné cesty kolem přehrady, tady jezdí 90 % dětí v Urban Glide 2 od Thule, protože tohle všechno tento kočárek unese.

Jak probíhá vlastní testování pro Thule? Vyslyší tvé připomínky?
Ano, to se mi na tom líbí, že v Praze jsou úzce spojení s centrálou ve Švédsku. Na jednom batohu mě trochu tlačily popruhy a ve firmě si to hned poznačili a děkovali mi za zpětnou vazbu. Neříkám, že vždy upraví tak, jak si řekneme, ale i díky nám, ambasadorům, neustále Thule zlepšuje a inovuje své produkty, a to mě na tom baví. Nejsem jen pasivní propagátor, ale aktivně můžu ovlivnit vlastnosti zkoušených výrobků.

Napadá mě poslední otázka. Když máš teď velký dosah na sociálních sítích, je nějaké téma, které bys ve společnosti rád ovlivnil?
Přistupuju k sociálním sítím už s vědomím, že nějaký vliv mám, a samozřejmě už zvažuju, co zveřejním. U mladších kolegů z týmu někdy vidím příspěvky, které by na jejich pozici neměly být. Určitě jsem zpětně rád za aféru, kterou vzbudilo mé pohoršení nad alkoholem ve světě sportu. Za tím si stále stojím. Ano, být úspěšný sportovec je fajn, ale až jednou skončím, chci slyšet: „Nebyl to jen úspěšný sportovec, ale i dobrý člověk.“ Velkým vzorem je pro mne Roger Federer, gentleman tenisu se sympatickým vystupováním. Budu rád, když si mne lidé budou vážit nejen za střílení do terčů a jízdu na běžkách, ale za to, kým jsem i mimo sport. A tak se snažím přistupovat i k sociálním sítím. Vše si fotím a píšu sám, odpovídám sám i na zprávy. Chci být opravdový ve všem, co dělám.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.