Cesta kolem světa za 80 dní

Sdílejte

V pořadí druhá edice per Meisterstück, kterou značka Montblanc věnuje legendárnímu literárnímu dobrodružství Julese Verna Cesta kolem světa za 80 dní, sleduje výpravnou cestu jeho hlavního hrdiny z indické Bombaje do japonské Jokohamy.


Design psacích potřeb připomíná cestu dvojice přes Indii a Čínu spolu s jejich příjezdem do Japonska, a to prostřednictvím vzorů evokujících kultury daných zemí, včetně indického motivu paisley, pěti mincí z čínské dynastie Čching a tradičního japonského dezénu mořských vln. Kartuše zdobící víčko pera zobrazuje majestátního slona Kiouniho, který dobrodruhy provázel napříč džunglí. Mezi další detaily patří číslice 80 vygravírovaná na vrcholu víčka, označující délku celé zamýšlené cesty, zatímco číslice 25 na opačné straně odkazuje na počet dní, které trval úsek z Bombaje do Jokohamy.

Na počest karetní hry, jež celé dobrodružství iniciovala, zdobí klip červeně lakovaný motiv kára a na konusu se zase objevuje gravírovaná sada karet symbolizující Foggovu sázku společně se vzorem inspirovaným šperky princezny Aoudy, do které se zamiluje. Dekor ohořelého dřeva na edici Solitaire a limitované sérii je odkazem k princezně zachráněné Phileasem Foggem před rituálním upálením na hranici. Rytina horkovzdušného balónu na hrotu pera je poctou Julesi Vernovi a jeho vůbec prvnímu dobrodružnému románu Pět neděl v balónu, vedle toho rytiny 20/10 a 14/11 označují odjezd pana Fogga z Bombaje 20. října a z Jokohamy 14. listopadu.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.