Budoucnost gastronomie v Čechách

Sdílejte

Petr Svejkovský je zakladatelem projektu Premium Gastro, vystudoval prestižní hotelovou školu École hôtelière de Lausanne ve Švýcarsku a své zkušenosti pak sbíral jako důstojník v gastronomické sekci na luxusních zámořských lodích. Po návratu zpět do ČR se rozhodl českou gastronomii rozvíjet a podporovat z pozice dodavatele vybavení.


Petr Svejkovský věří v poctivost řemesla, velkou obavu ovšem má o celkovou kvalitu gastronomie, a především pak cítí, že je potřeba největší pozornost věnovat výchově kvalitních mladých lidí. Proto se ze své pozice snaží podporovat tento krásný obor, a to především dvěma směry.

„První je péče o klienty Premium Gastro. Každému klientovi pomáháme s výběrem vybavení individuálně při osobní schůzce, vnímáme to jako vážné rozhodnutí, které ovlivní budoucí kvalitu poskytovaných služeb. Proto vždy procházíme detailně potřeby zákazníka a jeho provozu, dbáme na materiál, odolnost v provozu, zemi původu, ekonomickou stránku v čase. Kritérií pro správný výběr vybavení je opravdu mnoho a my se snažíme vším klienta zodpovědně provézt. S našimi klienty tak navazujeme dlouhodobé vztahy, které nezřídka končí přátelstvím a snažíme se jim být tím nejlepším partnerem. Druhým směrem je podpora a motivace v kvalitním vzdělávání mladých talentů. Dlouhodobě podporujeme a spolupracujeme s projekty KU Young chef, Studuj Gastro. Ty nejlepší studenty pak od nás čeká například stáž na École hôtelière de Lausanne,“ říká Petr, který je jako jediný u nás v republice zástupcem této školy a zasloužil se o to, aby díky ní studenti z Česka mohli zažít tu nejvyšší možnou úroveň vzdělávání v oboru.

Po dobu 130 let existence školy zde ještě žádná taková stáž neproběhla a český student zde byl v této roli stážisty jako první. Vedení školy samo navrhlo, že by chtělo dát i dalším vítězům Young Chef v budoucnu šanci. „Vnímáme také dlouhodobě těžkou otázku adaptace oborových podmínek pro lepší konkurenceschopnost na trhu práce vůči jiným oborům. Proto se snažíme propojovat možné zaměstnavatele s nadějnými talenty. Naším cílem je, aby se potkávali kvalitní studenti se zájmem o obor s atraktivními zaměstnavateli. Snažíme se dát možným zaměstnavatelům možnost prezentovat se mladým, nadějným absolventům. V tom vidíme naději na budoucnost kvalitní gastronomie v Čechách.“

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.