Když víno sbližuje

Sdílejte

Víno, kolo, zpěv a architektura. V takovém duchu se neslo školení majitelů kouzelných míst a partnerů Amazing Places, které nemohlo proběhnout nikde jinde než v prostorách ikonického moravského vinařství Thaya. Místo, jež vzniklo s respektem k přírodě a jejím zdrojům, si vás svým ryzím charakterem omotá kolem prstu a chuť lokálních vín vás bude provázet ještě několik dní potom, co areál opustíte.


Pro školení a setkání partnerů na Moravě asi není lepší termín než období vinobraní. Tým Amazing Places zde proto v září zorganizoval pestrý program, který v sobě nesl to nejkrásnější z vinařského regionu od projížděk vinicemi přes degustace až po nahlédnutí do zákulisí výroby místního vína. Unikátním zážitkem je už samotná návštěva areálu hotelu Thaya, který pro toto setkání posloužil jako vynikající zázemí, v němž vás obklopí vzdušná architektura a špičkový servis hotelu včetně wellness. Protože okolí vinařství přímo vyzývá k cyklistickým výletům, zúčastnila se část hostů dvacetikilometrové projížďky na elektrokolech Specialized. Cesta vedla za několika okolními vinaři, ochutnávkami jejich vína, krásami místní přírody a za nádhernými výhledy, které snad umí naservírovat jen Morava. Pro lepší přehled o kondici i ujetých kilometrech měli cyklisté k dispozici hodinky iWatch, o které si týž večer mohli také zasoutěžit.

Alternativou k vyjížďce byla detailní prohlídka vinařství Thaya, kterou ocenili zejména milovníci architektury a ti, které zajímá, jak tu víno přichází na svět. Za současnou podobou vinařství stojí architekt Jakub Cigler, jehož cílem zde bylo vytvořit místo s charakterem, které dobře zapadne do okolní krajiny. To se podepsalo například na zvlněných střechách hal kopírujících okolní krajinu a kopce, a zároveň vlny řeky Dyje, která zásadním způsobem ráz krajiny ovlivňuje. Podoba nového areálu mimo jiné odkazuje na uspořádání klasické moravské vesnice, jehož centrem bývá kostel, a právě tuhle roli hraje v návrhu Jakuba Ciglera původní sýpka, která se od ostatních budov liší například tím, že má otevřenou střechu.

Během prohlídky se hosté podívali také do unikátní varianty ubytování, která někomu připomíná hobití vesničku, jiným vinné sklepy. Kromě nich tu mají samozřejmě i klasické hotelové pokoje, designově vyladěné, a navíc s výhledem do zeleně. Prohlídka areálu dále pokračovala k dubovým sudům, v nichž tu víno uchovávají, za poznáváním moderních technologií, které jsou dnes vinařstvím používány i za pokrmy, které se k vínu z místních vinic nejlépe hodí. Ty by měly být ideálně připraveny z lokálních surovin a ochutnat je můžete v rámci menu restaurace Apri, která se nachází právě uvnitř bývalé sýpky. Naservírují vám tady například zvěřinu z nedalekých lesů, maso z českých chovů nebo lokální sladkovodní ryby, to vše okořeněné bylinkami, které se pěstují přímo v areálu. Partneři Amazing Places si tu víno na závěr perfektního dne vychutnali u venkovního grilování, kdy dokonce došlo i na zpěv s kytarou a své vinné favority si pak mohli odvézt domů jako suvenýr. To ostatně můžete i vy, pokud se do vinařství Thaya vypravíte. Přijet můžete v páru, s přáteli či rodinou, nebo tady stejně jako tým Amazing Places uspořádat teambuilding. My jsme se na vlastní kůži přesvědčili, že pro firemní a podobné akce je tohle místo naprosto perfektní.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.