Designový hotel v srdci Jeseníků

Sdílejte

Hotel Perk je funkcionalistickou perlou Šumperku. Nový majitel dal hotelu nejen nové jméno, ale postaral se také o citlivou rekonstrukci ve spolupráci se známými českými designéry. Povídali jsme si s Lucií Muškovou, která je pevnou součástí týmu a stará se o vizuální tonalitu značky a komunikaci.


Unikátní funkcionalistická stavba – bývalý hotel Grand – je znovu na výsluní, pyšní se nejen novým jménem, ale i zdařilou rekonstrukcí. Jak dlouho trvalo naplnění vize nového majitele?

Od počátku koupě po přivítání prvních hostů uběhly tři roky. Majitel hotelu, Ondřej Veselovský, objekt zakoupil ještě za covidu a rekonstrukce tak odolala celospolečenským vlivům jako pandemie, inflace či válka.

Spojujete se s českými designovými značkami. Které designéry jste získali pro spolupráci?

Lucie Koldová vstoupila do projektu jako první. Původním záměrem bylo zrealizovat pod jejím jménem pouze interiér restaurace v přízemí hotelu. Slovo dalo slovo a nakonec byla přizvána k řešení komplexního designu prostor, tedy včetně hotelové části. Postupně se přidávala nová jména. Grafiku pro nás navrhl Jirka Karásek. Exteriéry má na svědomí brněnský ateliér Partero. Mezi jednotlivými českými designérskými nábytkovými prvky pak můžete najít značky jako Master & Master, Todus, Formdesign či Brokis. Lobby a konferenční sály nám pak zdobí zvětšeniny obrazů šumperského rodáka a umělce Michala Ožibka.

Stavba s výrazným geniem loci přímo vybízí k tomu vrátit se do historie. Kdo patřil mezi nejvýznamnější hosty a jaké akce se zde pořádaly?

Bývalý hotel Grand byl od počátku svého vzniku řazen mezi pozoruhodná i lehce zapomenutá díla českého aerodynamického funkcionalismu první poloviny dvacátého století. Autorem architektonického návrhu byl Bohumír Čermák, přední osobnost brněnské meziválečné architektury, jehož podpis známe zejména v kontextu budov firmy ASO. Dům pak stavěl olomoucký stavitel Tomášem Šipka koncem roku 1931 a dokončil jej za neuvěřitelných osm měsíců. V letech 1964–1967 prošel hotel první větší rekonstrukcí od svého otevření, která měla vést k jeho modernizaci. Rekonstrukce ale vyvážené proporce funkcionalistické architektury značně narušila. Na poli místního pohostinství patřil několik desítek let hotel Grand k tomu nejlepšímu. Hostil významné české i zahraniční delegace a stal se dějištěm významných soukromých událostí, jako jsou svatby, plesy, výročí včetně těch historických. V devadesátých letech zde poobědval i prezident Václav Havel.

Každý milovník architektury a designu ocení, s jakou péčí byla rekonstrukce provedena. Co bylo nejnáročnější?

Obecně vnímám jako jednu z nejsložitějších věcí vůbec dát dohromady zdravý, fungující tým, který díky jistému napojení a společnému záměru vytvoří synergii, která dá vzniknout něčemu tak komplexnímu, jako je Perk. Ondřej, majitel hotelu, měl na své cestě velké štěstí na lidi, které potkal a kteří do jeho projektu vložili svůj talent a know-how. Hotel má samozřejmě několik pikantérií, které instalačně převyšovaly standardy běžných rekonstrukcí. Jmenujme například světelné instalace dle návrhu Lucie Koldové. Jednou z dominant prostoru je například ta ze svítidel Prisma od firmy Brokis, ohraničená ocelovým výpletem na skruži, jež prostupuje až do restauračního zázemí. Druhou z nich je ta ze svítidel Orbis a Sfera, která propojuje centrální část hotelu a je dominantou schodiště s růžovou stěrkou. Hotel disponuje také sofistikovaným, leč složitým systémem vzduchotechniky. Náročná byla také instalace terasy, při které se do vnitrobloku budovy muselo jeřábem přesouvat několik solitérních betonových květináčů, jejichž váha převyšovala stovky kilogramů.

Hotel Perk je na dosah drsné přírody, ale přitom v srdci města. Co tato poloha hostům dokáže nabídnout?

Jeseníky jsou známé svou nekompromisností, která z nich dělá jedny z nejkrásnějších hor u nás v Česku. Nemají takový líbezný spirit, jako to známe například z Jizerek. Jsou často zahalené mlhou, která se líně povaluje všude kolem. Kde nic, tu nic. Občas tu nepotkáte ani živáčka. A občas tu zažijete pocity naprostého odevzdání. Zejména touláte-li se celý den po nekonečných, táhlých hřebenech. Praděd, Rejvíz či Dlouhé stráně – to vše máte na dosah od hotelu. Objevovat okolní kopce můžete na lyžích, skialpech, kole či pěšky. Vedle hor najdete v Jeseníkách významné termální a minerální prameny. Ne nadarmo se za místním lázeňstvím sjíždí lidé ze všech koutů Česka. Na výlet po stopách čarodějnických procesů můžete zavítat do nedalekého zámku Velké Losiny či stálé šumperské expozice. Notnou dávku dobrodružství vám připraví také návštěva technické památky přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně či ruční výrobny papíru ve Velkých Losinách. Pokud chtějí hosté jen tak brouzdat městem Šumperk, doporučujeme kávu do ruky z místní pražírny Pikola v kombinaci s procházkou na rozhlednu Háj či každoroční kulturní událost roku – mezinárodní bluesový festival Blues Alive.

Přirozenou součástí je kvalitní gastronomie. Jaký gastronomický koncept jste zvolili?

Restaurace Perk aspiruje na to být především příjemnou restaurací, kde se lidé dobře a kvalitně nají, napijí a dřív nebo později se třeba vrátí. Kuchyně Honzy Malého, šéfkuchaře restaurace Perk, je jednoduchá, čitelná, postavená jak na klasických, tak moderních technikách vaření. Pokud bychom si ji měli zaškatulkovat, říkejme jí současná česká. V ní si Honza a jeho tým dává záležet na skladbě surovin a koncepčním uvažování o každém jídlu nebo drinku, které se objeví v nabídce. Neméně důležitá je zde práce se surovinou v kontextu dostupnosti a její sezony. Styl, jakým si lidé vybírají v restauraci, je poměrně klasický a jednoduchý. K výběru mají předkrmová a hlavní jídla, talířové dezerty z kuchyně i ty jednoporcové z vitríny, které vznikají v naší vlastní cukrárně. Vedle klasického à la carte menu máme v nabídce i 4 nebo 6chodovou večeři, kde se objevují suroviny ze standardního menu, ale jsou často doplněny nebo poskládány jinak, aby si host mohl zvolit i jinak než z klasického večerního menu.

Jakým způsobem se do provozu hotelu promítá to, v jakém regionu se nachází?

Myslím si, že se tu drobně dotýkáme jednoho z podnikatelských záměrů Ondřeje Veselovského, a to vyvést místní gastro i ubytovací scénu z hlubin zapomnění. Sever Moravy možná není dosud turisticky úplně tak atraktivní, ale my v Perku věříme, že je to jen otázkou času, než lidé objeví kouzlo Jeseníků a zamilují se do nich. Naše klientela však není jen ta individuální. Cílíme na byznysově orientované skupiny, které u nás mohou najít střechu nad hlavou pro své obchodní aktivity či celofiremní setkání. Rádi tvrdíme, že jsme hotel pro všechny – ať už jedete kolem s malým dítětem, byznysovým partnerem, či s bandou přátel, která bude dva dny objevovat krásy jesenických vrcholků a pak si k nám přijede dát takzvaně nohy nahoru.

V čem je současný koncept hotelu unikátní?

Nerada bych se opakovala, avšak myslím si, že jedna z nejpozoruhodnějších věcí Perku je skladba lidí, kteří v něm přidali ruku k dílu. Neméně důležitou součástkou je pak celý tým, který Perk žije každý den a který vlastně je Perkem. Totiž Perkfektní servis je jedna z věcí, na kterých stavíme hodnotu a filozofii značky. Dalším faktorem je jistá versatilita konceptu vůči cílovým skupinám, které oslovujeme. Každý by si tu měl najít to svoje a zároveň mít pocit, že dostal něco navíc. Jsou to drobnosti, které se podílí na celkovém dojmu a v konečném důsledku člověka potěší. Ať jsou to personalizované karty na pokojích, z nichž vás vítá náš personál, který pro vás zrovna připravil pokoj, lokální kosmetika dělaná hotelu Perk přímo na míru, či širší spektrum služeb, které hotel nabízí. Máme například i vlastní masérky, které jsou schopny vytvořit proceduru klientovi na základě jeho současných potřeb. Unikátní je hotel také svou polohou. Z okna koukáte do útrob historického centra, zatímco ze střechy hotelu, kde se nachází saunový svět, se očima dotýkáte hlavního jesenického hřebene.

Jaké typy pokojů nabízíte?

Hotel disponuje 35 pokoji na 5 podlažích, z nichž 2 jsou apartmány. Standardní dvoulůžkové pokoje nazýváme Perk Double, Perk Superior a Perk Junior. Speciální kategorií je pak Perk Family, který představuje spojení dvou superior pokojů pro ubytování rodin. Perk Double neboli ten se zelenou stěrkou se vyznačuje menší obytnou plochou, avšak příjemnou orientací do přilehlého parku – odtud „zelený“. Perk Superior je zlatou střední cestou mezi našimi pokoji. Větší pokoj orientovaný do městské části zdobí naše oblíbená nugátová stěrka, která v kombinaci se všemi interiérovými doplňky má blahodárný vliv na estetické cítění i těch nejnáročnějších. Perk Junior neboli nárožní pokoj nabízí ubytovaným panoramatický výhled do historického centra města, odtud také cihlová barva stěrky, jež dominuje pokoji. Nechybí odpočinková zóna s rozkládacím gaučem ani vkusně zkombinované doplňky tzv. tón v tónu. Dva poslední apartmány, které najdete na střeše hotelu, se jmenují Park Suite a Perk Suite. Apartmán Park Suite je pojmenován dle nekonečného výhledu skrze panoramatické okno, díky kterému vám město Šumperka sousedící park leží doslova u nohou. Má soukromou terasu s posezením, samoobslužnou stanici s kávou, je vybaven nejmodernějším zařízením. Apartmán Perk Suite je nejvyšší ubytovací standard našeho hotelu. Říkalo se mu prezidentský – v minulosti byl tento pokoj dedikován významným osobnostem i státníkům. Vedle nárožního panoramatického výhledu zde najdete vlastní terasu s posezením a zelení, koupelnu s jedinou volně stojící vanou a odpočinkovou zónu s rozkládacím gaučem i pult s vlastním kávovarem a kávou Pikola.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.