Ať žije enoturismus

Sdílejte

Když úspěšný rakouský vinař Clemens Strobl narazil na opuštěnou historickou usedlost, natolik mu učarovala, že se rozhodl ji přestavět na vlastní rodinný dům i zázemí pro své vinařství. S pomocí architektů vytvořil podmanivé místo, které stojí za návštěvu.


Enoturismus, tedy cestovní ruch spojený s vinařstvím,

má pro všechny nadšence do architektury jeden velmi pozitivní aspekt – aby vinaři nalákali návštěvníky ke koupi právě jejich lahví, investují spoustu peněz do budování reprezentativních sídel svých firem. Vznikají tak areály, kde se kromě výroby a skladování vína nachází také zázemí pro dychtivé enoturisty. Jde o pěkný příklad toho, kdy architektura jednoznačně pomáhá k budování dobrého jména značky a zvyšování tržeb.

Díky tomuto fenoménu vyrůstá na jižní Moravě v poslední době jedno vinařství za druhým. A situace není pochopitelně jiná ani o pár kilometrů jižněji. Rakousko je přece jen vinařskou velmocí, přičemž jednu z těch historicky nejlepších oblastí pro pěstování vinné révy představuje malý region Weinviertel severně od Vídně. Vyrobí se tu ostatně celá třetina všech rakouských vín, takže není divu, že tu mezi rozlehlými vinohrady najdeme celou řadu velkých i malých vinařství.

Jedním z té druhé kategorie je vinařství Clemense Strobla, které najdeme ve středověké obci Kirchberg am Wagram. Právě tam si vzal tento úspěšný rakouský vinař ve spolupráci s architekty z ateliéru Destilat do parády bývalou zemědělskou usedlost, kde se historicky vyrábělo víno pro místní zámek.

Protože však dvůr čítající hned několik staveb dlouhá léta pustl, bylo potřeba jej kompletně opravit.

K rekonstrukci se nicméně přistupovalo s respektem k původnímu a pod majitelovým heslem „tak málo designu, jak jen to bude možné“. Až neuvěřitelné množství původních prvků včetně schodiště, kamen, štuků, kleneb nebo úchvatných parket tak bylo citlivě renovováno, aby mohlo vzniknout jedinečné bydlení majitelovy rodiny. Třeba v jednací místnosti byly potřebné akustické panely schovány pod vrstvu omítky zhotovené tradiční řemeslnou technikou.

Jiným způsobem už bylo nutné přistoupit k přestavbě protější stodoly – polovina zůstala původní a slouží ke skladování vína, druhá je novostavba s moderním pracovním zázemím, kterému v interiéru vládne minimalistická estetika. Vydat se do útočiště Clemense Strobla se vyplatí zejména díky tomu, že tu na vás bude čekat úchvatný rozlehlý areál, kde se snoubí staré s novým a se sklenkou vychlazeného vína z místní produkce si ho tak vychutnáte všemi smysly.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.