Říká se, že o místě vám hodně prozradí to, jací lidé v něm pracují. Hotel & Resort Zámek Ratměřice vede ředitel, který sice během své kariéry neobsluhoval anglického krále, ale zato amerického prezidenta či papeže. Své zaměstnance vnímá jako rodinu, o kterou se stará stejně jako o své hosty.
Jak už to s mnoha zámky dnes bývá, je často kvůli jejich žalostnému stavu nutná záchrana skoro jako z pohádky, kde vše napraví rytíř na bílém koni. Tím, který zachránil právě tenhle, byl Ing. Tomáš Novák. Jeho touha dát opět život starému zámku, ho přivedla až na Ratměřice
Cílem nebylo vytvořit klasické panství plné historie, ale místo s osobitým duchem, které má stále zámeckou atmosféru, a přitom v sobě skrývá moderní technologie a vybavení, jež uspokojí i ty nejnáročnější hosty. Původní sídlo rodu Chotků s historií sahající do počátku 18. století leží v objetí náruče desetihektarového parku.
Tento areál je polouzavřený, a ačkoli je přístupný veřejnosti, některé jeho části jsou vyhrazeny pouze pro hosty hotelu, například bio bazén či multifunkční hřiště. V soukromých zákoutích parku mohou zámečtí klienti nerušeně nasávat energii přírody a utišit mysl plnou starostí všudypřítomným tichem a klidem.
Sebekrásnější místo by však nemohlo fungovat bez lidí, kteří do své práce dávají nejen léty prověřené zkušenosti, ale také srdce. Jedním z nich je ředitel Zámku Ratměřice Luděk Fišer. Tuhle historku si pamatuje jen z úst své učitelky, ale prý již v první třídě pronesl, že chce být kuchařem.
Chuť pracovat v gastronomii ho neopustila ani o několik let později, když nastoupil na studia ke Gustavu Salačovi, věhlasnému učiteli v tomto oboru a autorovi knihy Stolničení. V osmnácti letech odešel do Prahy, kde od počátku pracoval jako číšník ve věhlasných restauracích včetně Vikárky na Pražském hradě. Díky tomu se mu poštěstilo obsluhovat takové osobnosti jako Bill a Hillary Clintonovi, papež Jan Pavel II. nebo členky popové skupiny Spice Girls.
Mohli bychom vám zde popsat nádherné pokoje, přepychové wellness, špičkové služby či vybavení. Ale to všechno můžete vidět na webových stánkách zámku. To, co se tam ale nedočtete, je důvod, proč je zámecký personál vždy usměvavý, proč je tak vstřícný, milý a vždy si s vámi rád popovídá, nebo kde se bere jejich skvělá znalost pokrmů a vín servírovaných v místní vyhlášené restauraci. „Nabízíme skvělé pracovní podmínky.
Přijde mi, že tady mimo Prahu se k sobě lidé chovají lépe. Snažíme se, aby byli zaměstnanci spokojení a aby je to bavilo. Je to pak cítit i na kontaktu s klienty. I proto se k nám hosté rádi vracejí,“ vysvětluje Luděk Fišer. Se svými zaměstnanci jezdí také na výlety za vínem a je jedno, jestli se jedná o číšníka nebo pokojskou, všichni jsou vítáni.
„Jezdíme na výběr vína. Jde o to, aby obsluha uměla o vínu vyprávět, aby znali vinaře a jeho práci i prostředí, odkud víno pochází. To samé děláme s jídlem. Když máme degustace, může každý přijít a ochutnat. Snažíme se dělat i večeře pro rodiny zaměstnanců. Chceme, aby poznali, kde jejich blízcí pracují a na čem se podílejí, když už jim každý den utíkají z domova k nám,“ dodává s úsměvem.