Obklopený čistou přírodou Ždárských vrchů, na konci romanticky se klikatící cesty, na vás čeká kouzelný Statek Blatiny. Milá atmosféra rodinného stavení s rozlehlou zahradou a biotopem je přesně to, co vás přiměje se sem pravidelně vracet…
Na rodinném Statku Blatiny se o vás budou starat jako o vlastní. Jan, Marcela a Jiří se hostům věnují osobně a jejich péče se promítá do každé oblasti. Marcela, které přezdívají Paňmáma, připravuje na plotně tak skvostná jídla, že na jejich chuť nezapomenete. Dobroty z jejího hrnce vás uchvátí svou domáckou poctivostí a dokonalostí. Pro hosty je připraveno pět pokojů a čtyři apartmány. Atmosféru statku dotvářejí také koně, o které se tu s láskou starají, a díky jízdárně se tady projedete za každého počasí. Pokud vám ovšem počasí bude přát, můžete jen tak lenošit na zahradě s dekou a piknikovým košem naplněným dobrotami rozjímat do nekonečna, pozorovat pasoucí koně nebo se osvěžit v biotopu.
Co vás přivedlo k prvotní myšlence vytvořit místo úzce spojené s přírodou Žďárských vrchů?
V podstatě tři věci. První byla nabídka investora udělat nám projekt na klíč včetně ubytování na Blatinách, tedy v místě, kde jsme si pronajímali v té době Hostinec U Kosků. Druhá věc s tím úzce souvisí. Cítili jsme, že někteří hosté naší restaurace by velmi uvítali možnost ubytování v takových standardech, které jsme jim poskytovali v rámci naší restaurace. Třetím důvodem byla jedinečná lokalita a vámi zmíněná nedotčená příroda Žďárských vrchů. A spojením těchto tří věcí jsme chtěli vytvořit místo, které v naší oblasti tehdy chybělo. Hotel nabízející poctivou rodinnou péči s důrazem na komfort, klid a spokojenost našich hostů.
Čím vás okouzlila lokalita?
Ve Žďárských vrších jsem vyrůstal od narození a Blatiny vždy byly v naší rodinně srdeční záležitostí, kde jsme trávili hodně volného času. Volba místa pro rodinný podnik tak byla jasná. Kromě příjemného prostředí jste vyhlášení také skvělou kuchyní.
Čím je specifická?
Asi tím, že vlastně nemáme kuchaře, ale Paňmámu. Takže pro naše hosty nevaříme jako v restauraci, ale jako pro rodinu.
Co je pro vás nejdůležitější ve vztahu k hostům?
Osobní přístup. A také zajištění všeho potřebného pro jejich odpočinek a komfort. Což ostatně dokazuje fakt, že se o každého hosta staráme osobně my jako rodina. Statek Blatiny na mě působí jako místo, kde si člověk vyčistí hlavu od městského ruchu.
Co vaši hosté vždy ocení nejvíce?
Jednoznačně klid. Jsme na polosamotě, silnice končí dvě stě metrů za naším areálem. Pro hotelové hosty máme k dispozici naši denně udržovanou zahradu s více než 11 000 metry, biotop a v neposlední řadě zase ta naše panenská příroda, nespočet turistických tras, pokoje bez televize.
Pokud budu mít v plánu zdržet se delší dobu, jaké byste mi doporučil výlety do okolí?
Pokud hosté mají rádi pěší turistiku, doporučuji výlet po nedalekých skálách, Drátenická, Malinská nebo Devět skal. Nabízejí krásné výhledy do okolí. V případě, že by chtěli vyrazit někam autem, doporučuji zámek ve Žďáru nad Sázavou, který v posledních letech opravdu skvěle funguje. V dochozí vzdálenosti je i poutní kostel Jana Nepomuckého zapsaný na seznamu UNESCO. Na celodenní výlet pak jednoznačně Litomyšl, která má nádherné historické náměstí, zámek a samozřejmě také skvělé služby. Pochlubit se tam můžou například výbornými pralinkami.
Prozradíte nám, co chystáte do budoucna, jaké máte plány?
Přežít. Po téměř dvou letech covidu, do kterého jsme Statek otevírali, se nám letos raketově plní ubytování a naším plánem je udržení standardů, nebo nejlépe jejich postupné zvyšování, které jsme si na začátku nastavili. Letos jsme zapracovali na naší restaurační terase, vstupu do biotopu a nepochybuji o tom, že se určitě najde zase něco, co přidáme nebo zdokonalíme.