Mně připadala Plzeň vždycky strašně moc pozadu, hospodská, nostalgická. Ale to, co se tam stalo v posledních pěti letech, to je neskutečné! Nejen že každý foodie ví, že když si chce dát nejlepší pizzu v Česku, musí do západočeské metropole, ale kavárenská a bistro scéna prorostla centrum, ze Smetanových sadů udělala jednu z nejzajímavějších gastro adres v naší zemi a své vlajky zapíchává i na kraji tohoto krásného města! Teď mi připadá Plzeň naopak napřed, kombinace tradice, gastra, umění a kultury – jo, to mi chutná!
Pizzeria Da Pietro (Smetanovy sady 4, Plzeň)
Petra Soukala vždycky bavila Itálie. Když se pak rozhodl dělat pizzu, šel do toho po hlavě. Odjel do Neapole a učil se a učil. Po návratu si doma v Plzni otevřel modrý podnik s Maradonou na zdi, tohoto fenomenálního fotbalistu neapolští dodnes milují. Ochutnat pizzu výhradně z neapolských surovin, což taky znamenalo každotýdenní cestus dodávkou do Itálie, přišel i Sabatino Volino, pizzař z oblasti Neapole.
Po čtrnácti dnech volal Petrovi, že by u něj chtěl pracovat. A z kvality Petr neupouští ani dnes. Však zkuste margheritu, vždyť v jednoduchosti je krása. Ale testněte i gourmet pizzy, tady se menu neustále mění a neskutečně si s ním hrají, třeba pizza Giro della Campania je kompletně ze surovin z Kampánie. Hned vedle otevřeli Da Pietro Grill, kde dělají burgery a fritované 22 neapolské předkrmy, plánují i pobočku v Praze.
Lékárna (Náměstí Republiky 97/9, Plzeň)
Dejte si v Plzni na krásném náměstí v domě U Černého orla, který byl vždycky nejznámější lékárnou, pečenou morkovou kost s bylinkovou strouhankou a opečeným chlebem! K tomu šnyta dokonalého plzeňského piva z tanku. Dost možná vám tu dvanáctku načepuje Holka za výčepem, jak si Martina Navrátilová, ověnčená spoustou ocenění od různých porot i hostů, říká.
Lékárna je moderní šenk, kde hlavní roli hraje orosený půllitr piva, ale kdo by si k tomu nedal hovězí tafelspitz, svíčkovou nebo žebra?! A zase to pivo. Ať už je to řezané, šnyt nebo hladinka, bude to zážitek. A na závěr třeba císařský trhanec a k tomu Plzeň jako mlíko? Proč ne! Jinak, naproti je plzeňský Andě- líček, a když se ho dotknete, splní vám všechna přání. Ale ta vám splní i Lékárna.
Raven (Mozartova 1, Plzeň)
Experimentovat se svrchně kvašenými pivy – to se vyplatilo dvěma nadšencům, Ladislavu Vrtišovi a Filipu Millerovi, kteří v Plzni naplnili pivem dvě pronajaté garáže. Rozhodně nechtěli počešťovat zahraniční recepty, tedy dělat něco jako rizoto s eidamem, jejich americká IPA je prostě třikrát hořčí než plzeňský ležák.
Pánové ignorují všechny soutěže typu „zaplať a vyhraj“, a přesto jejich pivo najdete ve všech zásadních pivotékách. Tohle je nová Plzeň! Z vedlejšího zaplivaného nonstopu udělali pivní bar pro šedesátku hostů. Na otevíračku přišlo 1500 lidí a dopadlo to dobře. Na jaře 2019 otevřeli další podnik v centru. Na čepu je šest piv Ravena, jeden host a bezinková limča. K jídlu poctivá tláča, hermelín nebo burgery, které stojí na stařeném hovězím od srdcařů z Naše maso.
Pivstro (Bezručova 31, Plzeň)
Nejlepší fish & chips, tacos s boží rajčatovou salsou, burrito bez rýže, žádná Tex-Mex úprava, burger z irského masa s čedarem a sázeným vejcem v domácí bulce nebo Brewhemian Pulled Pork Sandwich a k tomu to dokonalé pivo, kolem kterého se to tu motá. House Ale pro Pivstro vaří Zhůřák, ale na dalších pípách jsou krom Belgie a Plzeňského Prazdroje i jiné speciály.
Ovšem hosté sem přicházejí i dopoledne a to na belgické vafle. Alžběta Vlčková a Petr Ján v Plzni rozjeli Pivstro, dokonalý koncept, kde se potkává úžasné pivo a světová kuchyně inspirovaná jejich cestami po Asii, Mexiku, Anglii a Itálii. Ve vedení bistra je však vystřídala s novým týmem Honza Eisenreich, ale koncept a všechny jeho bomby zůstávají. Však Honza byl jedním z jejich štamgastů.
Schovaná kavárna (Zbrojnická 114/6, Plzeň)
Michalové se znají už od školky. Michal Prudík pracoval třináct let jako cukrář v prestižním karlovarském hotelu Imperial a Michal Malina jako strojní konstruktér v plzeňské Škodovce. Oba spojovala láska ke kávě, a tak se rozhodli splnit si svůj sen, zrekonstruovali vlastními silami prostor v jednom z nejstarších plzeňských domů a otevřeli si vlastní podnik.
Letní posezení ve schovaném vnitrobloku je tady nezapomenutelné. K tomu výběrovka české pražírny Dos Mundos a farmářské mléko. A taky poctivá limča, lokální čepované pivo nebo moravské víno. A to sladké? Mistr cukrář vše dělá podle sezóny, možností a nálady. Od poctivých vdolečků s domácími povidly přes bezlepkový cheesecake až po extra čokoládový dort. Zajít sem můžete i na brunch, třeba slaná palačinka s grilovaným hermelínem frčí!
Le Frenchie café The Fresh (Bar Smetanovy sady 6, Plzeň)
Francouzský chef v Česku? Zpravidla vždycky za to může láska. A to je i případ Patricka Rosy, který s Janou, rodilou Plzeňačkou, přišel do hlavního města piva a hned si tu kus Francie vydobyl! Otevřel totiž kavárnu a bistro Le Frenchie. Ale pozor, kafe mají české, zrno berou od Doubleshotu. Frčí tu snídaně z farmářských surovin. Bistro se nicméně nezastaví.
Tartines jsou obložené křupavé kváskové chlebíky, oblíbená je tady i anglická snídaně nebo croissant perdu s ovocem, jogurtem a datlovým sirupem. Lákají na koláče podle receptů Patrickovy rodiny, takže mraky másla a čokolády, ale nechybějí ani makronky a saláty. A bacha, mají tady krásnou knihovnu, takže u jed- noho kafe nebo vína určitě neskončíte. Další Le Frenchie najdete nově i na náměstí.
The Fresh Bar (Náměstí Republiky 28, Plzeň)
Patrick Rosa s partnerkou Janou skvěle rozjeli bistro Le Frenchie, a tak přišli s dalším podnikem. Za úchvatně zeleným interiérem plným květin stojí oni sami, stejně jako za menu. Není to spot, kde se striktně nevyskytuje maso, mají třeba salát s tuňákem. Ale nejvíc tu stejně jedou jídla ze zeleniny. Ať je to parádní fresh bowl s tempehem či avo & mango smoothie miska se spirulinou, konopnými semínky, mandlovým mlékem, včelím pylem a kakaovými boby.
Zkuste ovšem kváskový chléb s hummusem z červené řepy, pečeným rajčetem a kozím sýrem! Právě obložené chlebíky jsou jejich specialitkou. Jana s Patrickem na cestách po Německu navíc propadli výběrové kávě a na mlýnku mají berlínskou Bonanzu. Zastavte se – na džus, sendvič, salát a kafe.
Walter (Smetanovy sady 12, Plzeň)
Jakub Koreis hrál profesionálně hokej, a to v Brně, kávové Mekce. Když se pak vrátil do Plzně, otevřel s přítelkyní Annou Kučerovou, která ráda experimentuje v kuchyni i za barem, Waltera. Jestli tipujete, že to jméno je podle filmu s Benem Stillerem, nepletete se. Teď navíc o pár metrů dál otevřeli Mitty, další kavárnu s pekárnou a vlastními produkty.
Nepromeškejte brunch, se kterým si ve Walterovi opravdu skvěle hrajou. Evergreeny jako vejce Benedikt, snídaňový halloumi burger nebo nadýchané ricottové lívance s mákem, lemon curd, krémem z bílé čokolády a borůvkovou omáčkou s levandulí prokládají další speciály, které Anna téměř každý víkend vymýšlí. A k tomu skvěle připravené kafe od berlínských Five Elephant! Odpoledne tu frčí koblihy a další krásné sladké a večer pro změnu vymakané drinky.
Mitty (Smetanovy sady 333/8)
Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává. Každý den přináší na pult skvělý čerstvý pšenično-špaldový chléb, také bramborový s kmínem, olivový a ořechový.
Největší objev je teď anglický rohlík s farmářskou slaninou a cheddarem. Nechybí různé druhy sladkého pečiva, nejoblíbenější je marakujový koláček a pistáciový šnek s karamelem. V plánu mají také kváskové croissanty. Na mlýnku pravidelně střídají dánskou pražírnu La Cabra a berlínský Fjord nebo mnichovský Man vs machine.
Kafe Smetanka (nám. M. Horákové 18, Plzeň)
Tabulky a analýzy vyměnili za kávu a palačinky. Dnes společně, a hlavně s úsměvem provozují Kafe Smetanka v Plzni. Pavel vyrostl na Šumavě a procestoval půlku světa, sbíral kávové zkušenosti a snil o vlastní kavárně při práci datového analytika. Zuzka pochází z Plzně a od malička ráda vařila a pekla. Jejich setkání mělo pro plzeňskou kavárenskou scénu osudový charakter.