Už ne jen na Plzeň, ale do Plzně

Sdílejte

Mně připadala Plzeň vždycky strašně moc pozadu, hospodská, nostalgická. Ale to, co se tam stalo v posledních pěti letech, to je neskutečné! Nejen že každý foodie ví, že když si chce dát nejlepší pizzu v Česku, musí do západočeské metropole, ale kavárenská a bistro scéna prorostla centrum, ze Smetanových sadů udělala jednu z nejzajímavějších gastro adres v naší zemi a své vlajky zapíchává i na kraji tohoto krásného města! Teď mi připadá Plzeň naopak napřed, kombinace tradice, gastra, umění a kultury – jo, to mi chutná!


Pizzeria Da Pietro (Smetanovy sady 4, Plzeň)

Petra Soukala vždycky bavila Itálie. Když se pak rozhodl dělat pizzu, šel do toho po hlavě. Odjel do Neapole a učil se a učil. Po návratu si doma v Plzni otevřel modrý podnik s Maradonou na zdi, tohoto fenomenálního fotbalistu neapolští dodnes milují. Ochutnat pizzu výhradně z neapolských surovin, což taky znamenalo každotýdenní cestus dodávkou do Itálie, přišel i Sabatino Volino, pizzař z oblasti Neapole.

Po čtrnácti dnech volal Petrovi, že by u něj chtěl pracovat. A z kvality Petr neupouští ani dnes. Však zkuste margheritu, vždyť v jednoduchosti je krása. Ale testněte i gourmet pizzy, tady se menu neustále mění a neskutečně si s ním hrají, třeba pizza Giro della Campania je kompletně ze surovin z Kampánie. Hned vedle otevřeli Da Pietro Grill, kde dělají burgery a fritované 22 neapolské předkrmy, plánují i pobočku v Praze.

Lékárna (Náměstí Republiky 97/9, Plzeň)

Dejte si v Plzni na krásném náměstí v domě U Černého orla, který byl vždycky nejznámější lékárnou, pečenou morkovou kost s bylinkovou strouhankou a opečeným chlebem! K tomu šnyta dokonalého plzeňského piva z tanku. Dost možná vám tu dvanáctku načepuje Holka za výčepem, jak si Martina Navrátilová, ověnčená spoustou ocenění od různých porot i hostů, říká.

Lékárna je moderní šenk, kde hlavní roli hraje orosený půllitr piva, ale kdo by si k tomu nedal hovězí tafelspitz, svíčkovou nebo žebra?! A zase to pivo. Ať už je to řezané, šnyt nebo hladinka, bude to zážitek. A na závěr třeba císařský trhanec a k tomu Plzeň jako mlíko? Proč ne! Jinak, naproti je plzeňský Andě- líček, a když se ho dotknete, splní vám všechna přání. Ale ta vám splní i Lékárna.

Raven (Mozartova 1, Plzeň)

Experimentovat se svrchně kvašenými pivy – to se vyplatilo dvěma nadšencům, Ladislavu Vrtišovi a Filipu Millerovi, kteří v Plzni naplnili pivem dvě pronajaté garáže. Rozhodně nechtěli počešťovat zahraniční recepty, tedy dělat něco jako rizoto s eidamem, jejich americká IPA je prostě třikrát hořčí než plzeňský ležák.

Pánové ignorují všechny soutěže typu „zaplať a vyhraj“, a přesto jejich pivo najdete ve všech zásadních pivotékách. Tohle je nová Plzeň! Z vedlejšího zaplivaného nonstopu udělali pivní bar pro šedesátku hostů. Na otevíračku přišlo 1500 lidí a dopadlo to dobře. Na jaře 2019 otevřeli další podnik v centru. Na čepu je šest piv Ravena, jeden host a bezinková limča. K jídlu poctivá tláča, hermelín nebo burgery, které stojí na stařeném hovězím od srdcařů z Naše maso.

Pivstro (Bezručova 31, Plzeň)

Nejlepší fish & chips, tacos s boží rajčatovou salsou, burrito bez rýže, žádná Tex-Mex úprava, burger z irského masa s čedarem a sázeným vejcem v domácí bulce nebo Brewhemian Pulled Pork Sandwich a k tomu to dokonalé pivo, kolem kterého se to tu motá. House Ale pro Pivstro vaří Zhůřák, ale na dalších pípách jsou krom Belgie a Plzeňského Prazdroje i jiné speciály.

Ovšem hosté sem přicházejí i dopoledne a to na belgické vafle. Alžběta Vlčková a Petr Ján v Plzni rozjeli Pivstro, dokonalý koncept, kde se potkává úžasné pivo a světová kuchyně inspirovaná jejich cestami po Asii, Mexiku, Anglii a Itálii. Ve vedení bistra je však vystřídala s novým týmem Honza Eisenreich, ale koncept a všechny jeho bomby zůstávají. Však Honza byl jedním z jejich štamgastů.

Schovaná kavárna (Zbrojnická 114/6, Plzeň)

Michalové se znají už od školky. Michal Prudík pracoval třináct let jako cukrář v prestižním karlovarském hotelu Imperial a Michal Malina jako strojní konstruktér v plzeňské Škodovce. Oba spojovala láska ke kávě, a tak se rozhodli splnit si svůj sen, zrekonstruovali vlastními silami prostor v jednom z nejstarších plzeňských domů a otevřeli si vlastní podnik.

Letní posezení ve schovaném vnitrobloku je tady nezapomenutelné. K tomu výběrovka české pražírny Dos Mundos a farmářské mléko. A taky poctivá limča, lokální čepované pivo nebo moravské víno. A to sladké? Mistr cukrář vše dělá podle sezóny, možností a nálady. Od poctivých vdolečků s domácími povidly přes bezlepkový cheesecake až po extra čokoládový dort. Zajít sem můžete i na brunch, třeba slaná palačinka s grilovaným hermelínem frčí!

Le Frenchie café The Fresh (Bar Smetanovy sady 6, Plzeň)

Francouzský chef v Česku? Zpravidla vždycky za to může láska. A to je i případ Patricka Rosy, který s Janou, rodilou Plzeňačkou, přišel do hlavního města piva a hned si tu kus Francie vydobyl! Otevřel totiž kavárnu a bistro Le Frenchie. Ale pozor, kafe mají české, zrno berou od Doubleshotu. Frčí tu snídaně z farmářských surovin. Bistro se nicméně nezastaví.

Tartines jsou obložené křupavé kváskové chlebíky, oblíbená je tady i anglická snídaně nebo croissant perdu s ovocem, jogurtem a datlovým sirupem. Lákají na koláče podle receptů Patrickovy rodiny, takže mraky másla a čokolády, ale nechybějí ani makronky a saláty. A bacha, mají tady krásnou knihovnu, takže u jed- noho kafe nebo vína určitě neskončíte. Další Le Frenchie najdete nově i na náměstí.

The Fresh Bar (Náměstí Republiky 28, Plzeň)

Patrick Rosa s partnerkou Janou skvěle rozjeli bistro Le Frenchie, a tak přišli s dalším podnikem. Za úchvatně zeleným interiérem plným květin stojí oni sami, stejně jako za menu. Není to spot, kde se striktně nevyskytuje maso, mají třeba salát s tuňákem. Ale nejvíc tu stejně jedou jídla ze zeleniny. Ať je to parádní fresh bowl s tempehem či avo & mango smoothie miska se spirulinou, konopnými semínky, mandlovým mlékem, včelím pylem a kakaovými boby.

Zkuste ovšem kváskový chléb s hummusem z červené řepy, pečeným rajčetem a kozím sýrem! Právě obložené chlebíky jsou jejich specialitkou. Jana s Patrickem na cestách po Německu navíc propadli výběrové kávě a na mlýnku mají berlínskou Bonanzu. Zastavte se – na džus, sendvič, salát a kafe.

Walter (Smetanovy sady 12, Plzeň)

Jakub Koreis hrál profesionálně hokej, a to v Brně, kávové Mekce. Když se pak vrátil do Plzně, otevřel s přítelkyní Annou Kučerovou, která ráda experimentuje v kuchyni i za barem, Waltera. Jestli tipujete, že to jméno je podle filmu s Benem Stillerem, nepletete se. Teď navíc o pár metrů dál otevřeli Mitty, další kavárnu s pekárnou a vlastními produkty.

Nepromeškejte brunch, se kterým si ve Walterovi opravdu skvěle hrajou. Evergreeny jako vejce Benedikt, snídaňový halloumi burger nebo nadýchané ricottové lívance s mákem, lemon curd, krémem z bílé čokolády a borůvkovou omáčkou s levandulí prokládají další speciály, které Anna téměř každý víkend vymýšlí. A k tomu skvěle připravené kafe od berlínských Five Elephant! Odpoledne tu frčí koblihy a další krásné sladké a večer pro změnu vymakané drinky.

Mitty (Smetanovy sady 333/8)

Mitty je mladším bráchou Waltera, pekárnou a espresso barem zároveň. Ano, oba podniky se odkazují na slavný film s Benem Stillrem v hlavní roli, Walter Mitty a jeho slavný život. Mitty teď konečně peče vlastní chléb pro Waltera a jeho slavné brunche, ale i ho prodává. Každý den přináší na pult skvělý čerstvý pšenično-špaldový chléb, také bramborový s kmínem, olivový a ořechový.

Největší objev je teď anglický rohlík s farmářskou slaninou a cheddarem. Nechybí různé druhy sladkého pečiva, nejoblíbenější je marakujový koláček a pistáciový šnek s karamelem. V plánu mají také kváskové croissanty. Na mlýnku pravidelně střídají dánskou pražírnu La Cabra a berlínský Fjord nebo mnichovský Man vs machine.

Kafe Smetanka (nám. M. Horákové 18, Plzeň)

Tabulky a analýzy vyměnili za kávu a palačinky. Dnes společně, a hlavně s úsměvem provozují Kafe Smetanka v Plzni. Pavel vyrostl na Šumavě a procestoval půlku světa, sbíral kávové zkušenosti a snil o vlastní kavárně při práci datového analytika. Zuzka pochází z Plzně a od malička ráda vařila a pekla. Jejich setkání mělo pro plzeňskou kavárenskou scénu osudový charakter.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.