Tabulky a analýzy vyměnili za kávu a palačinky. Dnes společně, a hlavně s úsměvem provozují Kafe Smetanka v Plzni. Pavel vyrostl na Šumavě a procestoval půlku světa, sbíral kávové zkušenosti a snil o vlastní kavárně při práci datového analytika. Zuzka pochází z Plzně a od malička ráda vařila a pekla. Jejich setkání mělo pro plzeňskou kavárenskou scénu osudový charakter.
Zuzko, vy jste vystudovala hotelovou školu, ale váš partner, se kterým jste založila kavárnu Smetanka je z úplně jiného oboru. Když se vrátíme na začátek vašeho společného kávového příběhu, vzpomenete si, co bylo tím prvním impulsem?
Oba s kolegou Pavlem jsme pracovali jako analytici, každý v jiné firmě, vlastně jsme se ani neznali. Pocítili jsme touhu vydat se jinou cestou, Pavel chtěl připravovat svojí oblíbenou kávu a já palačinky. Seznámila nás moje sestra a za dva měsíce jsme otevírali malý espresso bar v centru Plzně.
Co pro vás bylo největší výzvou?
Prosadit se s kávou a palačinkami na místě, kde se lidé nemohli ani posadit a dojít si na toaletu. Ze špinavého rohu udělat příjemné místo, což dříve nebylo myslitelné, lidé se místu vyhýbali. Pro mě osobně bylo také těžké rozhodnou se, že opustím jistoty práce v korporátu a vydám se svojí novou cestou plnou úskalí podnikání.
Jakým způsobem jste si pro kavárnu vybírali místo? Lokace, kterou popisujete byla spíš než splněným snem docela výzvou. . .
Stejně jako spousta věcí v našem podnikání byl i výběr místa náhoda. Věděli jsme, že chceme být v centru města a nejlépe našemu mladistvému rozpočtu vyhovoval skromný růžek na rohu náměstí, bez míst k sezení uvnitř. Jsme moc vděční, že jsme si tady rychle získali své zákazníky, kteří se k nám začali vracet asi hlavně díky osobnímu přístupu. Za dva roky se vše změnilo, majitel nám neprodloužil nájemní smlouvu a já jsem odešla na mateřskou dovolenou. Nenechali jsme se odradit a opět jsme hledali místo pro novou kavárnu. Volba padla na Slovany, městskou část, kde je hodně zeleně, oblíbenou lokaci mladých rodin. Během první vlny pandemie jsme zrekonstruovali malou budovu na kraji lesoparku Homolka. Objekt v minulosti sloužil jako veřejné záchodky, myslím, že už by to teď nikdo nepoznal.
Co pro vás hrálo největší roli při výběru kávy a jaké jsou vaše chuťové preference?
Vzhledem k tomu, že Pavel dříve pracoval pro Respekt coffee v Praze, tak nás s nimi pojí skvělé vztahy v osobní rovině, které se poté prolínají i do obchodního vztahu. Kávu tedy bereme nejčastěji od nich. Jako zástupci třetí kávové vlny jsme fanoušci výběrové a světleji pražené kávy. Mezi naše oblíbence můžeme zařadit hlavně africké kávy z Etiopie nebo Keni.
V čem jste výjimeční?
Snažíme se dělat věci tak, jak bychom je sami chtěli dostat. To je naše motto už od začátku. A kromě kvalitních produktů je pro nás stěžejní být na naše zákazníky milí a příjemní a dělat všechno s úsměvem. Funguje to potom i obráceně.
Jaké kávové speciality u vás můžeme ochutnat?
V zimě jsme například připravovali irskou kávu, v létě servírujeme affogato a vlastní cold brew.
Kromě kávy máte i velký výběr domácích dezertů. Které z nich patří mezi nejoblíbenější?
Zakládáme si na tom, že si všechny dezerty připravujeme sami, resp. naši cukráři. Vyhlášený je náš vláčný makovec s marakujovou polevou nebo kremrolky z Homolky, u kterých obměňujeme příchuti sněhu.
Velkou výhodou je i posezení na terase. Kdy u vás začíná sezóna?
Naše hlavní terasa odděluje rušnou silnici a lesopark. Pak máme ještě jednu pochozí terasu u střechy, která je pod korunami lip, s výhledem do parku. Tady si zákazníci můžou užívat klidu na lehátkách. Terasa je k dispozici téměř celý rok, ale hlavní sezóna je, tak jako všude, od dubna do října. Během této doby nabízíme i kvalitní točenou zmrzlinu, vždy je na výběr i jeden veganský sorbet.
Jaké novinky chystáte pro následující období? Na co se mohou vaši hosté těšit?
Určitě chceme pokračovat v konceptu kulturních střed, kdy děláme tématické párty s DJs, vinné degustace, grilování. V létě se uskuteční venkovní promítání filmů ve spolupráci s Finále Plzeň.
Máte nějaký kávový sen, který byste v budoucnu rádi realizovali?
Ještě by se nám líbilo mít espresso bar v centru města. Vše má svůj čas.