Názvem své poslední knihy Josef Maršálek vzbudil spoustu emocí. Jeho tvorba je provokativní stejně jako přístup k životu.
Příběh kosmopolitního cukráře Josefa má své počátky v malé moravské vísce Kyžlířov. A nejspíš celá ta cukrářská odysea začala už s prvním soustem ořechového dortu, který mu upekla teta Viktorka k narozeninám. Odmalička se Josef motal v kuchyni svých babiček, ale nejspíš ještě nemohl tušit, že cukrařina se stane jeho osudem, jeho celoživotní vášní. Rodiče to sice, jak už to bývá, viděli jinak, ale on sebral odvahu a odešel za svým snem nejdříve do Prahy, kde začínal doslova od nuly.
Po čase následovala cesta do Anglie, v Bathu pekl pro takové celebrity, jako jsou Geoffrey Rush, Nicolas Cage nebo princezna Anna, dokonce měl to štěstí péct i pro královnu Alžbětu krátce před svým nástupem do legendárního obchodního domu Harrods, kde vedl celou cukrářskou výrobu a na jeho sladkostech si pochutnávali například Elton John nebo Lady Gaga. Další cukrářská výzva jej pak čekala v Indii, kde připravoval dobroty pro hvězdy Bollywoodu.
Po návratu do Čech začal své bohaté zkušenosti předávat v kurzech i na cukrářské škole, stal se porotcem slavné televizní soutěže, je autorem knih, píše, peče a dál miluje život. Jeho dorty jsou malými uměleckými díly z čerstvých a poctivých surovin, klasické recepty plné inovací a překvapivých kombinací ingrediencí si získaly výjimečné postavení v moderní české cukrařině.
A proč si zvolil pro svou novou knihu kontroverzní název Sexy dorty? Název byl hotový ještě před tím, než práce na knize vůbec začala, a vychází z věčně vyprodaných v kurzů v Gourmet Academy, kde Josef působí jako lektor. „Jeden z kurzů se jmenuje právě Sexy dort a pracujeme s typickými prvky mé tvorby, jako jsou výrazné textury, povrchy a jistá míra provokace. Nevím proč, ale velmi často mám potřebu zpochybňovat status quo. Bráním se dogmatům a snažím se najít svou vlastní cestu vpřed. Nejen ve své tvorbě, ale i v životě,“ prozradil o své knize Josef Maršálek.