Byl u toho, když se před šestnácti lety poprvé otevřely brány čerstvě zrekonstruovaného zámku hostům. Ředitel prvního zeleného hotelu s pěti hvězdami v Česku Vlastimil Plch je pevnou součástí Chateau Mcely od samého začátku. Odměnou za jeho práci a práci týmu je i letošní vítězství ve všech kategoriích naší soutěže.
Chateau Mcely od samého začátku následuje principy ohleduplnosti k přírodě a udržitelnosti, což je velká výzva. Je tato náročnější cesta i nákladnější?
Odpovědný přístup jsme si vytyčili již před začátkem našeho fungování. K těmto tématům, ať je to ekologická, či společenská odpovědnost, měli majitelé velmi blízko již před budováním Chateau Mcely, a tak byl tento přístup pro nás od začátku přirozený. Také máte pravdu v tom, že až do loňského roku byla naše odpovědná cesta tou dražší. Nakupovali jsme 100 % elektrické energie z obnovitelných zdrojů, která byla dražší než klasická elektřina. Platíte více sběrných nádob na třídění odpadu a správné třídění. Biotop je nákladnější na údržbu oproti klasickému bazénu a takto bych mohl dlouho, dlouho pokračovat. Vše změnil loňský rok, kdy začaly turbulence s cenami energií. My totiž pro vytápění zámku a ohřev teplé vody využíváme odpadovou dřevěnou štěpku. Jednak se jedná o jedno z nejekologičtějších vytápění, protože pro zajímavost, při spalování dřeva vzniká stejné, minimální CO2, jako když dřevo tleje v přírodě přirozenou cestou. Elektrickou energii tedy ve Mcelích primárně potřebujeme pro svícení a vaření. Náš účet vzrostl jen za srpen o neskutečných 640 %. Tato situace není vůbec snadná pro žádného hoteliéra ani žádné jiné odvětví závislé na větším množství energií. Rád bych tímto příkladem ilustroval, že z dlouhodobého hlediska je vždy odpovědná cesta tou správnou, kterou se vyplatí jít. Nám se to u energií ukázalo po krásných šestnácti letech, kdy Chateau Mcely poprvé otevřelo své brány!
Inéz a James Cusumanovi, zakladatelé celého konceptu jsou velmi charismatičtí, a navíc silně duchovně zaměření lidé. Jak moc ještě dnes zasahují do běžného chodu hotelu?
Plně s vámi musím souhlasit a jsem velmi vděčný, že jsem se mohl se svou manželkou Evou potkat s Cusumanovými ještě nějaký čas před otevřením. Oba jsou velké osobnosti. Byli jsme velmi rádi, že jsme se mohli připojit k tak výjimečnému projektu, jakým Chateau Mcely v našich očích je. A čerpat další zkušenosti od obou byl již jen bonus navíc. Snad až posedlost detaily, studnice kreativity a skvělých nápadů za Inéz a leadership, životní nadhled a moudrost za Jima jsou stále vynikajícím koktejlem pro nás všechny ve Mcelích. Od prvopočátku jsme měli rozdělené mezi námi čtyřmi, kdo je za co odpovědný, v čem je každý z nás o něco silnější než ten druhý. Proč ztrácet čas na svých slabých stránkách, raději rozvíjíme ty silné. A každý nový člen týmu na sebe přebírá své odpovědnosti a díky energii, která mezi námi všemi tak nějak přirozeně pluje, vše funguje, jak má. Cusumanovi mají stále svoji nezastupitelnou roli ve Mcelích, jsou vždy plně k dispozici, pokud potřebujeme sladit menší nebo klíčová témata či vymýšlet nové strategie a vířit mozky.
Inéz slaví úspěchy se svou vyhlášenou kosmetickou řadou, máte ovšem i další produkty s duší hotelu vyrobené lokálně…
Je to přesně tak, jak popisuji výše. Inéz je nejen zakladatelkou zámku, ale i zakladatelkou naší přírodní kosmetické řady v bio kvalitě Mcely Bouquet. Když jsme se rozhlíželi, jakou kosmetiku zvolit pro naše vznikající lázně v roce 2010, a žádná značka bohužel nevyhovovala svým složením a čistotou, pamatuji si to téměř jako dnes, kdy mi Inéz říká: „Vlasto, já si myslím, že si budeme muset vyvinout naši vlastní.“ A následoval gejzír nápadů, jak vše bude vypadat. Jedná se o kosmetiku jen z těch nejčistších ingrediencí. Množství vzácných výtažků a esenciálních olejů, které my do našich produktů dáváme, je velmi výjimečné. Bylo pro nás velkou ctí, že Mcely Bouquet nedělá radost jen klientům u nás v Chateau Mcely, ale oslovil nás jako první o spolupráci pražský Mandarin Oriental či hotel Kempinski na Štrbském plese v Tatrách a letošní novinkou je ikonický hotel Chedi ve švýcarských Alpách.
Všechna tato místa se vyznačují mimo jiné tím, že mají skvělé a exkluzivní spa. Ani u kosmetiky nezapomínáme na společenskou odpovědnost. Jeden z našich produktů se jmenuje Esence dobra, vůně tohoto oleje je inspirovaná Bárou Nesvadbovou a naší charitativní spoluprací. Celý zisk jde na podporu její práce a nadace Be Charity. Dále z prodeje kosmetiky vysazujeme a obnovujeme v okolí Mcel ovocné aleje kolem cest. K dnešnímu dni se ve spolupráci se Správou silnic podařilo vysadit již více než 250 těchto stromků, kdy ty první z nich již plně plodí, to nám dělá velkou radost a opět si můžeme na konci dne říci, že to, o co se snažíme, dává smysl. Kromě kosmetiky ale Inéz připravila také krásný knižní pohádkový příběh Princezny Nely ze Chateau Mcely. Nelynka provází naše nejmenší hosty do našeho Mcely Bouquet spa či restaurace. Je možné se ubytovat v apartmá Princezny Nely nebo holčičky mohou zažít proměnu v opravdovou princeznu se šaty z našeho nepřeberného výběru a vším, co k tomu patří. Tím to ale nekončí. Nesmím zapomenout na charitativní projekt Panenky Marie, která se ve Mcelích nedaleko zámku zjevovala ještě před Lurdami. Hosté si mohou koupit krásnou mikinu či další předměty s jejím portrétem a opět celý zisk putuje k ženám, které tuto pomoc potřebují. Dále v zámecké kolekci najdete naše vlastní hedvábné, ručně obšívané šátky, krásné diáře, vlastní design různého porcelánu a mnoho, mnoho dalšího. Naše práce nás hodně baví a rádi jednotlivé projekty mazlíme do posledního detailu.
Zimní období je na zámku stejně bohaté jako léto. Kromě kouzelných zimních a adventních svateb je u vás možné prožít i sváteční dny…
Naše tradiční Mcelské Vánoce jsou plné dobrot, krásné výzdoby, světel a pohody. Ať už u nás strávíte vánoční svátky sami dva s partnerem, nebo s širokou rodinou, my vám dokážeme připravit nezapomenutelné zážitky. Na Štědrý den se můžete zúčastnit vánoční mše v mcelském kostelíku sv. Václava, ke kterému vede cesta zámeckým parkem, připraveny jsou také tradiční zvyky, jako je lití olova nebo pouštění lodiček z oříšků.