Pałac Kamieniec

Sdílejte

V zahradě se stoletými stromy a dnes již zapomenutými odrůdami okrasných květin stojí zámek s francouzským šarmem, který vás doslova pohltí svou autentičností. My jsme měli při své návštěvě to štěstí, že jsme si mohli povídat přímo se zámeckou paní.


Za pouhé dvě a půl hodiny se z Prahy dostanete na místo jako stvořené ke snění.

Uprostřed polí a luk si v zámeckém parku můžete pochutnat na sezonních specialitách z místní restaurace a obdivovat práci paní Katarzyny a jejího muže Wojciecha, kteří baroknímu zámku z 18. století vrátili ztracenou noblesu a stvořili místo, které na vás dýchne svou útulnou atmosférou.

Ať už se ubytujete v některém z romantických zámeckých pokojů, nebo ve vedlejším „folwarku“ zařízeném s lehkostí a smyslem pro detail, v přírodních barvách a poctivých materiálech, budete mít pocit neokázalého luxusu. Opravdovou korunou krásy plnou barev a vůní je snová zahrada se skleníkem, království paní Marylky, která kromě toho, že svou péčí zachránila téměř zapomenuté druhy okrasných rostlin, ochotně hostům vypráví jejich příběhy a radí, jak se o ně nejlépe starat. Květinami z této zahrady je vyzdoben celý zámek i restaurace, která vás okouzlí nádhernou atmosférou historického interiéru i promyšleným sezonním menu z regionálních surovin. Skvělá je i nabídka pro vegany a vstřícnost obsluhy, která dokáže splnit téměř každé přání.

Pokud ovšem není počasí na výlety nebo piknik v zámeckém parku, můžete si užít dokonalou relaxaci v privátní sauně nebo si objednat masáž či strávit den s oblíbenou knihou v některém z romantických zákoutí zámku. Hostům jek dispozici útulný salonek, kde si mohou zahrát šachy nebo vychutnat domácí sušenky a kakao.

Jak začal váš příběh spojený se zámkem?

Celé to začalo úplnou náhodou. V roce 2004 nás známí pozvali na víkend v Klodské Kotlině, vůbec jsme ten region neznali. Tak se nám to místo zalíbilo, že jsme začali přemýšlet o tom, že bychom si něco v této lokalitě koupili. První místo, co nás nadchlo, ale nebyl PALAC KAMIENIEC, ale Lavenda v Kudowa-Zdrój, kde jsme se zastavili cestou. Nepřistupovali jsme k tomu ale nijak tvrdě byznysově. Ta budova byla už osm let zavřená a chátrala. Nedávno tu proběhla rekonstrukce a upravili jsme také koncept ubytování. V té chvíli, kdy už jsme měli Lavendu, byly naše příjezdy z Varšavy stále častější a trávili jsme tu hodně času. Vím, že Palac Kamieniec si vaše srdce získal až na druhý pohled…Ano, když jsme manželem jezdili po okolí a náhodou narazili na zchátralý zámek Kamieniec, který v té době patřil mezi budovy využívané pro zemědělské účely, tak nás odradilo, v jakém stavu tehdy byl. Klíče měla sousedka Marylka, která se nám dnes stará o zámeckou zahradu i park. Můj muž tenkrát ani nevystoupil z auta s tím, že zámek je v hrozném stavu. Já jsem se šla podívat dovnitř, ale hned po odjezdu jsme na zámek na celé dva roky zapomněli. Začas jsme si ale vysnili zahradu s krásnou příjezdovou bránou a začali jsme se rozhlížet. V té době jsme dostali tip, že je na prodej malý zámek v Klodské Kotlině a v té chvíli se nám z paměti vynořilo to místo a my jsme si řekli, že možná stojí za to si jej ještě prohlédnout.

Co bylo pro vás při rekonstrukci nejdůležitější?

Rekonstrukce probíhala pod odborným dohledem památkářů a restaurátora. Záleželo nám na tom, abychom zachránili původní dřevěné dveře i dlažbu Villeroy& Boch a vsadili dřevěná okna. Uvnitř se bohužel nezachovalo příliš původních detailů. A všechno, co se dalo zachránit jsme zachránili. Z dobových fotografií víme, že před válkou zámek vypadal spíše jako měšťanský dům a byl zařízen těžkým nábytkem, na stěnách viselo mnoho obrazů. Když jsem přemýšlela o stylu, který by zámku slušel, bylo mi hned jasné, že na tohle navazovat nechci a chci něco lehčího v jasných barvách. Několikrát jsem navštívila v Paříži Maison Objet, odkud jsem si přivezla mnoho doplňků.

Podařilo se vám nalézt a kontaktovat někoho z rodiny, které před válkou zámek patřil?

Našla jsem v roce 2013 přes internet vnuka posledních majitelů – barona Erwina von Sherra-Thossa. Dnes je mu už osmdesát let. Máme spolu velmi vřelý vztah a navštěvuje nás několikrát do roka v doprovodu svých přátel. Přivezl nám v průběhu let spoustu dobových fotografií a vždy nás překvapí nějakou další památkou spojenou se zámkem – starou mapu okolí nebo nějakou kopií obrazu umělkyně, která byla rodinnou přítelkyní a jezdila na zámek každé léto. Na základě vzpomínek jeho babičky se nám podařilo v zahradách vysadit mnoho původních druhů rostlin a kromě toho, že přátelství s ním je velmi milé, přináší nám možnost poznat lépe také historii toho místa.

Všimla jsem si na chodbách zámku břidlicových desek s originálními malbami a doslechla jsem se, že jsou to vaše díla…

Tyhle břidlicové desky dříve pokrývaly střechu zámku. Našli jsme štos neporušených tašek, a tak mě napadlo je použít jako autentickou dekoraci zámku. Sama trochu maluji, a tak jsem vybrala motivy z osmnáctého století s prvky grotesky a florální motivy. V části, která dříve sloužila jako hospodářská budova, zase visí originální zrcadla, která jsme s mým manželem vyráběli z oken starého kostela.

Jaká byla nejradostnější chvíle?

Tak to si vybavuji naprosto přesně. Byl to konec rekonstrukce a těsně před otevřením. Mohli jsme si to místo užít jako první. A byl to konec té těžké práce, a ještě jsme tady neměli ten intenzivní rytmus, kdy přijíždějí stále noví hosté. Ale na druhou stranu dnes zažíváme každodenní radost z toho, jak se tady lidem líbí a obdivují to místo. To mi přináší ohromnou satisfakci, uspokojení a radost. Také mám radost, že na zámku pracují tak skvělí lidé, jako je paní Katarzyna, Marylka, obsluha v restauraci, a dávají do toho srdce, proto se u nás hostům tak líbí. Samozřejmě že i já s manželem se s hosty setkáváme a vyprávíme jim příběh našeho zámku, ale naši lidé vítají hosty každý den a jsou v první linii.

Musím se přiznat, že mě velmi potěšil veganský výběr jídel i příjemná obsluha. Tento koncept máte nastaven od začátku, nebo se vyvíjel v čase?

Na úplném začátku jsme dělali pouze snídaně, ale po čase jsme zjistili, že by naši hosté na zámku také rádi poobědvali. Tak jsme začali s jednoduchou nabídkou dne – polévkou a dvěma jídly. A pak se ukázalo, že přijíždějí i lidé, co nejsou zámeckými hosty, a také si u nás chtějí posedět u kávy a koláče. A tak jsme krok za krokem vytvořili dnešní gastronomický koncept. Velkou změnou bylo také přestěhování restaurace do větších prostor. Na začátku jsme měli jen šest stolečků v místnosti u recepce.

Jaké je vaše zamilované místo?

Malý sál, který je zařízený jako knihovna. Má jedinečnou útulnou atmosféru a z oken je pěkný výhled do zahrady. Také mám moc ráda skleník a zahradu, o kterou se stará paní Marylka. Mám také radost, že se nám podařilo pro naše hosty přichystat v parku a na louce v okolí zámku několik míst, kde je možné si udělat piknik nebo si nechat prostřít stůl a užít si romantickou večeři.

 

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.