Vše, o čem jste snili – o klidném, tichém místě a nedotčené přírodě, kde budete moci ochutnat lokální gastronomii i oceňovaná biodynamická vína – se potkává v rakouském Nikolaihofu. A to je z Česka jen hodinka cesty!
Představte si, že se přivdáte do Nikolaihofu, jednoho z nejstarších vinařství v oblasti Wachau zapsané na seznamu UNESCO, a nemáte dostatek peněz na pěstování vinné révy. Co uděláte? Dost možná se naučíte pěstovat veškeré plodiny bez chemických postřiků a na nádvoří, ve stínu více než stoleté lípy, si otevřete restauraci s regionální kuchyní. Přesně to totiž udělala Christine Saahs, žena, která svou nakažlivou filosofii o biodynamickém pěstování předala i svým dětem, a ty v jejím odkazu úspěšně pokračují. Vinná réva se ve slunném regionu Wachau pěstovala už za časů Keltů, samotné vinařství Nikolaihof v rakouském městečku Mautern je součástí vinařské historie minimálně posledních 2000 let a pyšní se největším kládovým lisem na hrozny na světě. Pro českého návštěvníka je Nikolaihof vzdálený jen hodinku cesty od českých hranic a čeká jej úchvatná podívaná ještě před branami dvora: vinice zasazené do světově proslulých kamenných teras stojících nad Dunajem.
Vítejte
Jakmile vstoupíte do dvora Nikolaihofu, čeká vás docela jiný svět. Kromě zmiňované restaurace, kde můžete povečeřet pod majestátní lípou vysazenou v roce 1908 u příležitosti 60. výročí vlády rakouského císaře Františka Josefa I., vás tu čeká nádvoří s vinným sklípkem a kaple.
restauraci vám naservírují pokrmy ze sezonních surovin, z nichž většina roste přímo ve vinařství nebo v oblasti Wachau. Určitě vyzkoušejte silný hovězí vývar, šafránové rizoto, v němž je šafrán z vlastního šafránového pole či vyhlášené meruňkové knedlíky. Nezapomeňte si dát skleničku z výběru Nikolaihof vín, patří totiž mezi světové unikáty a v hodnoceních amerického virtuosa vína Roberta Parkera se umisťují pravidelně na předních místech. Kromě vynikajícího jídla a pití na vás ještě dýchne neopakovatelná atmosféra: většina budov statku pochází z 15. století, přičemž částečně stojí na základech z časů starého Říma. Zcela zachován zůstal antický vinný sklep, jenž byl postaven jako součást římské krypty. Tyto historické prostory jsou používány i dnes ke skladování vzácných vín. V jedné z budov, hned u největšího lisu na hrozny, navíc můžete zažít pravý degustační večer.
Biodynamické pěstování vinné révy
Když se v roce 1971 přivdala Christine Saahs do Nikolaihofu, který rodina Saahsových vlastní už od roku 1894, neměla příliš jiných možností, než se naučit pěstovat vinnou révu a další plodiny bez syntetických hnojiv, na které neměla peníze. Přijala tak myšlenku Rudolfa Steinera, zakladatele biodynamického zemědělství, že aby mohla vypěstovat zdravé a bohaté suroviny bez použití chemie, musí plodinám poskytnout ideální podmínky a starat se primárně o zdravou půdu, která se dokáže ubránit škůdcům i nepřízni počasí. Před více než padesáti lety to byla velice odvážná myšlenka a řada lidí ji od ní odrazovala. Christine Saahs se však nedala, vydržela a dnes se 70 % produkce vína vyváží do padesáti zemí světa.
Rodinný podnik
Christine Saahs je mimořádně činná žena a autorka několika populárních kuchařek, ke všemu je však ještě matka čtyř dětí – dvou synů a dvou dcer. Starší dcera je lékařka, druhá v Mauternu vede hotel, kde si dobroty z Nikolaihofu můžete dopřát už u snídaně, starší syn převzal vinohrad a mladší syn Martin založil vlastní kosmetickou značku dieNikolai. Biodynamickou, samozřejmě. S šafránem, smetanou, máslem ghí, vinnou révou a extraktem z lípy, která jim kvete na nádvoří.
A protože rodina Saahsových nedělá nic napůl a biodynamické zemědělství nechápe jen jako způsob výroby, nýbrž způsob bytí, je kosmetika certifikovaná nejpřísnější bio certifikací světa Demeter. „Nejen že striktně nepoužíváme umělá hnojiva, fungicidy, herbicidy a jiné chemické prostředky, ale doopravdy vytváříme rostlinám takové podmínky, aby se mohly vyvíjet přirozenou cestou“, objasňuje Martin. Proč je pro ně certifikace Demeter tak důležitá, je zřejmé: „Industrializace ekologického zemědělství vede k tomu, že téměř každý druhý produkt je označen „přírodní“ nebo „bio“, a proto roste nedůvěra nebo až skepticismus pro toto označení. Proto jsme hledali alternativy a našli v nejpřísnější biocertifikaci na světě – Certifikaci Demeter, jež dává zákazníkům jistotu, že kupují čestný výrobek s nejvyšší možnou kvalitou.“
Z Nikolaihofu až do Buckinghamského paláce
Jestli Christine Saahs lidé odrazovali od celkem netradičního hospodaření, nemohli tušit, že její úsilí bude jednou oceněno přímo princem Charlesem a jeho manželkou, vévodkyní Camillou. Právě s nimi se potkala na večeři v paláci Hofburg ve Vídni, kde se podávala vína Nikolaihof. Princ Charles vína už dlouhá léta zná a oceňuje jejich kvalitu, vévodkyni Camillu nadchla kosmetika a z dieNikolai si vyžádala zaslat do Buckinghamského paláce celou pleťovou řadu, které je od té doby věrná. Pohádka? Ano. A to jen hodinku od českých hranic.