Ostrava už rozhodně není jen černé hornické město, právě gastro scéna, stejně jako například ta umělecká nebo designová, posunula moravskoslezskou metropoli obrovsky daleko. A dnes je to rozhodně destinace, kam má smysl vyrazit za tím, když milujete kavárny, bistra, streetfood a trendy. Jsou tu ale také bistra a restaurace s mezinárodní kuchyní, ať už je to řecká, korejská, nebo mexická kuchyně. My jsme vybrali svých pět oblíbených adres, ale tipů by tu byly mraky.
Lukáš Hejlík #gastromapalukasehejlika www.pojez.cz
Harenda
Pod Landekem 68, Ostrava-Petřkovice harenda.cz
Landek park vůbec stojí za návštěvu, ale ať už se do hornického muzea v Ostravě vydáte, nebo ne, zajděte si do Harendy. Málokterá hospoda sází tradiční českou kuchyni na talíře v tak pěkném moderním provedení. Za podnikem stojí dva kamarádi, Honza Navrátil a šéfkuchař Adam Cakl. Ti si otevřeli restauraci v prostorách bývalé hornické kantýny. Menu tu nazývají doslova aktuální a přesně to naznačuje jeho časté obměny. Téměř vždy tam ale najdete telecí carpaccio, krásně ho tu dohrává opražený ořech, majonéza a celé to nakopává křen.
Tady ještě žádné stopy české tradiční kuchyně nenajdete, ale my dodnes vzpomínáme na králíka, který byl natrhaný v nádherně kynutém knedlíku, který byl svrchu ještě osmažený, to celé přelité báječnou paprikovou omáčkou se zakysankou. Nevíme, co na kartě najdete vy, ale pokud to bude česnečka se sýrem, vejcem a uzeným opět v provedení, že vám vybouchne Instagram, nebo třeba smažené kuře v buchtě s blaťáckým zlatem a miso zeleninou, potěší to všechny vaše smysly. Vlastně vám doporučujeme jakékoliv jídlo s omáčkou. K tomu všemu hezky čepované pivo, jakkoliv zůstávají jen u ležáku, nebo domácí limonáda. Už teď se těšíme zpět.
Tsurī
U Soudu 19, Ostrava tsuri.cz @tsurifusion
Tsurī najdete kousek od Leninky, jak tomuhle místu v Porubě pamětníci dodnes říkají. Porubský socialistický realismus ale dnes ožívá především gastronomicky. A to v případě projektu Jakuba Laška, navrátilce z Norska a Japonska. Ten makal na interiéru, od obrazů po porcelán. A když je v něm sashimi z tuňáka nebo gyoza taštičky, se kterými si Jakub hraje v nekonečných variacích, je to ráj!
A co teprve sushi! Nelze než doporučit Sushi Tiger Kabayaki Roll nebo fusion rolku Kimchi CreamCrab. Strašně oblíbené jsou tu polévkové středy plné rezervací na CreamBeef Ramen, Laksu, CurrySoup, KimchiSoup, rybí Tsurī FishSoup. A o víkendech ryby! Co třeba tresku nebo lososa v čokoládovém crumble s omáčkou z dračího ovoce? Samozřejmě že si vyberete i z pevné karty, ať je to ta nejbáječnější tempura v Česku, skvělé gyoza knedlíčky, nebo prostě Jakubovo nigiri. Tady bychom se vůbec nebáli svěřit se do jeho rukou a dát si Omakase. Tsurī znamená stromeček a celému Ostravsku teda řádně naděluje!
La Petite Conversation
@lapetiteconversation Tyršova 31, Ostrava
Tento podnik veselého Belgičana Davida Girtena je dnes v Ostravě legendou a rozhodně jednou z nejoblíbenějších adres, pokud jde o přípravu snídaní a obědů. A dělají zde také večeře! Talíře jeho šéfkuchařky jsou krásné, barevné a výborné. K snídani si určitě dejte Full Lapeco, kde jsou domácí párky, míchaná vejce, slanina, zeleninový mix, hořčice a čerstvé pečivo. Perfektní budou i vejce do skla s holandskou omáčkou, lanýžovým máslem a domácím pečivem nebo Croque Lapeco, tedy zapečený domácí chleba se šunkou od kosti, sýrem a volským okem.
Obědové menu se mění každý týden, můžete ale trefit soft-shell kraba v tempuře s hráškovým pyré, jelito s čočkou a kapustičkami nebo langoš s domácím sýrem, olivami, rajčaty a konfitovanou cibulí. Co je však must have Lapeca, jak tady každý podniku říká, jsou signaturní lutyšské masové koule s rajčatovou omáčkou a belgickými hranolky. Perfektní ale budou i krokety z kysaného zelí s vepřovými líčky. Zajděte na jídlo a úžasnou konverzaci s kouzelným Davidem.
Sbeerka
Hlavní tř. 39, Ostrava-Poruba sbeerka.cz
V ostravské Porubě najdete moc povedený koncept, který stojí na řemeslném pivu a skvělém jídle. Vaří věci, které si chcete k pivu nebo po něm dát. Hezký moderní interiér vám napovídá, že to nebude zasmrádlá ležácká paluša, na čepu je opravdu pestrá „sbeerka“ pivních stylů z několika pivovarů Česka. Pro vaši představu to může být třeba IPA z Kamenice nad Lipou, Pale Ale od Mazáka, ale nebojte, je tu i jedenáctka od pivovaru Morava z Frýdku-Místku nebo Plzeňský Prazdroj. V zimě určitě nebude chybět Stout nebo Bock.
Doteď vzpomínáme na ty hovězí krokety s jalapeňos, pravda, to byl pak splávek. Božsky s pivem fungují i našlehané tvarůžky, opět to nakopává chilli, uzemňuje rozpečený chleba. Vážení, co si tu však musíte dát, je kulajda, ta patří dobře do naší top desítky z celého Česka. Restované bramborové rizole, stejně tak žampiony, přesně trefené vejce, koprový olej, to je prostě mana.
Kdybyste měli velký hlad, můžete kulajdu přetáhnout na koprovku s lehkým bílkovým knedlíkem, ať už je opět s vejcem na 63 stupňů, nebo trhaným hovězím. Pak už je to taková ta klasika, pivovarský guláš, burger, líčka, žebra, kachní prso nebo steaky.
HogoFogo bistro
Sokolská třída 6, Ostrava hogofogobistro.cz
Otevírali jako tři kamarádi a majitelé, Tereza Ovšáková a Pavel Niedoba jsou v kuchyni, Petr Jonáš míchá drinky. Otevřeli, protože jim v Ostravě chybělo místo se skvělým jídlem. Byl rok 2015, právě probíhal fesťák Colours of Ostrava a hned měli plno! Burgery, ramen, paelly, fish & chips, lasagne, vegetariánský tatarák, cheesecaky, koblížky. Jedou si všechny trendy. Mají poměrně dost lokálních dodavatelů a pořád na stůl přinášejí hezká, světová, přitom velmi originálně pojednaná jídla. Hosté jsou už spíš jejich kamarády. Dokázali to i při stěhování bistra do nových a hezčích prostor, kdy kluci majitelům pomáhali bourat zdi a holky umývat okna.
Kuchyni dnes už velí Zuzka a její každotýdenní menu je opravdu hravé, plné barev, fermentů a surovin zpracovaných ideálně tak, aby bistro mělo co nejmenší odpad. Pro informaci, protože v době vaší návštěvy bude zase jiné, jako předkrm to může být hovězí kobliha s omáčkou z černého česneku a kysaným zelím, můžete si ale dát valašskou kyselicu nebo kuřecí satay. Nechybí čerstvá ryba, jejich vyhlášený burger, ale také řada jídel bez masa. I každá jejich klasika bude stejně pojednaná originálně a potěší vás všemi smysly, ať je to rajská, nebo třeba Cordon bleu. Není to vůbec žádné HogoFogo a vlastně to není ani bistro, je to moc hezká, příjemná a přívětivá restaurace, kam se budete rádi vracet na skvělé jídlo a dobrý drink.