Kvásková tradice

Sdílejte

Chleba. Existuje vůbec základnější potravina? Většina z nás si bez něj nedokáže den představit; ať už s máslem a šunkou, tvarohem nebo s marmeládou. Za poslední roky se z jeho domácího pečení stal fenomén.


Během lockdownu jako by nebyl nikdo, koho by alespoň na chvilku nelákalo zkusit si upéct vlastní chleba z vypěstovaného kvásku. Zásluhu na tom má mimo jiné blogerka Juliana Fischerová, kterou ti, kdo se zajímají o jídlo a gastro podniky, znají pod pseudonymem Maškrtnica

Dnes působí jako lektorka a konzultantka v několika pekárnách. Před dvanácti lety založila společně se dvěma přáteli komunitu nadšených domácích pekařů, kteří se mezi sebou dělili o rady, jak na kynuté těsto. Vytvořili také kváskovou mapu, kde si mohli zájemci tento živoucí organismus vyzvednout. „Hlavní myšlenkou bylo to, že takovýmto způsobem o kvásek nikdy nepřijdeme. Když se o něj podělíme, budeme mít větší šanci ho obnovit,“ dodává Juliana.

Chleba vnímá jako tu nejtradičnější věc vůbec. Jeho složení, tvorba, uchovávání a ostatně i samotná technologie kvasu jsou staré jako lidstvo samo. K vytvoření voňavého bochníku s křupavou kůrkou stačí mouka, voda a sůl. Ale také notná dávka trpělivosti. Juliana zastává názor, že k dokonalému kvásku je potřeba se proexperimentovat a pozorovat těsto ve všech fázích jeho kynutí.

Od doby, kdy jako středoškolačka začala Juliana experimentovat s těsty různého druhu, uběhla spousta let. Mezitím vzniklo několik řemeslných pekáren, a to nejdříve v Praze, poté po celé republice. Kvalitní chleba si dnes můžete dát nejen doma, ale téměř v jakémkoli bistru nebo kavárně, kde jej servírují v nespočetných variantách od lučiny s pečenými meruňkami po pomazánku z grilované cukety. A kam chodí nejraději pro chleba Maškrtnica, když zrovna nemá napečeno? „V Praze mám oblíbených podniků víc, v regionech pak brněnské Chleba jak Brno, Chleba a sůl ze Solnice, berounské Just Bake a napadá mě ještě Pekárna Lužnice v Táboře a espresso bar a pekárna Bread_fit_store.“

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.