Kuchyň dělá člověka

Sdílejte

Andrea Ena, pocházející ze Sardinie, se po úspěšné fotbalové kariéře naplno věnoval své vášni – italské gastronomii. V Bratislavě se proslavil jako šéfkuchař a majitel restaurace U Taliana, která je synonymem autentické italské kuchyně a čerstvých surovin. Jeho podniky získaly skvělé hodnocení a pravidelně se objevují mezi nejlepšími restauracemi ve městě. Andrea je také autorem knihy U Taliana: Tutti a tavola, kde sdílí nejen recepty, ale i filozofii italského stolování, které je vždy o sdílení, radosti a kvalitních surovinách. Tak vítejte u něj doma v bratislavském Starém Městě.


Kde momentálně bydlíš a s kým?

Bydlím v Bratislavě, ve Starém Městě (Stein dvor), sám a celkem dobře.

Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?

Ne, bydlím sám.

Jak bys jednou krátkou větou popsal své bydlení?

Komfortní, útulné a relaxační.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domova?

V Itálii určitě ano, ale musím říct, že i u mě doma v Bratislavě.

Čeho si na své kuchyni nejvíce ceníš a proč?

Nejvíce si cením jednoduchosti a praktičnosti – proto je ostrůvek skvělý nápad.

Vyjmenuj tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdeš?

Kvalitní nože, mixér a hezké misky, nádoby či pomůcky.

Která přísada nesmí nikdy chybět v tvé lednici nebo spíži?

V lednici musím mít vždy alespoň kousek (nebo víc) sýra.

Co sis naposledy vařil/pekl?

Naposledy jsem dělal risotto a včera jsem pekl super zdravý banánový koláč s ricottou a kousky čokolády.

Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil pro vzácnou návštěvu, kdybys chtěl opravdu zapůsobit?

Považuji se za kuchaře, který dělá dobře to, co dělá, a přitom se umí bavit. Pro vzácnou návštěvu bych připravil tatarák z krevet, risotto a jako dezert tiramisu.

Co ty a hudba? Co nejraději posloucháš při vaření?

Italská hudba mě doma okamžitě dostane do nálady – v Itálii je to logické. (smích)

Kterou světovou kuchyni máš nejraději?

Kromě italské kuchyně, která je pro mě top, mám na druhém místě asi japonskou.

Máš oblíbené originální jídlo, o jehož recept by ses podělil s našimi čtenáři?

Jako dítě (a i teď) si často dávám jednoduché těstoviny na másle s parmazánem, ale to asi čtenáře nezajímá. Tak například risotto!

Dáváš přednost sladkému, nebo slanému?

Ráno v Itálii sladké, na Slovensku slané, ale celkově slanému.

Hranolky, nebo salát?

Salát.

Kávu, nebo čaj?

Káva.

Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (živého nebo neživého), s kým bys chtěl jít na večeři, byl by to:

Fotbalista, možná Pelé.

Dáváš přednost velkým banketům, kde se u jednoho stolu sejde hodně lidí, nebo jsi spíše zastáncem intimnějšího stolování?

Určitě intimnějšího stolování.

Používáš nějaký slavnostní stolní servis pro výjimečné chvíle u stolu?

Ani ne, v jednoduchosti je přece krása.

K jídlu neodmyslitelně patří i nápoje. Řekni nám, jaké jsou tvoje oblíbené alkoholické a nealkoholické nápoje.

Nealko – voda a pomerančový fresh. K jídlu – ke každému jídlu patří správný pohár vína.

Jakou kuchyňskou pomůcku bys doporučil, kterou jsi nedávno objevil?

Nový mixér od SMEG.

Co ti chybí v kuchyni, aby se stala kuchyní snů?

Možná ještě pár metrů navíc, jinak mám vše. (smích)

 

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.