Andrea Ena, pocházející ze Sardinie, se po úspěšné fotbalové kariéře naplno věnoval své vášni – italské gastronomii. V Bratislavě se proslavil jako šéfkuchař a majitel restaurace U Taliana, která je synonymem autentické italské kuchyně a čerstvých surovin. Jeho podniky získaly skvělé hodnocení a pravidelně se objevují mezi nejlepšími restauracemi ve městě. Andrea je také autorem knihy U Taliana: Tutti a tavola, kde sdílí nejen recepty, ale i filozofii italského stolování, které je vždy o sdílení, radosti a kvalitních surovinách. Tak vítejte u něj doma v bratislavském Starém Městě.
Kde momentálně bydlíš a s kým?
Bydlím v Bratislavě, ve Starém Městě (Stein dvor), sám a celkem dobře.
Sdílíš obydlí také s nějakými němými tvářemi?
Ne, bydlím sám.
Jak bys jednou krátkou větou popsal své bydlení?
Komfortní, útulné a relaxační.
Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domova?
V Itálii určitě ano, ale musím říct, že i u mě doma v Bratislavě.
Čeho si na své kuchyni nejvíce ceníš a proč?
Nejvíce si cením jednoduchosti a praktičnosti – proto je ostrůvek skvělý nápad.
Vyjmenuj tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdeš?
Kvalitní nože, mixér a hezké misky, nádoby či pomůcky.
Která přísada nesmí nikdy chybět v tvé lednici nebo spíži?
V lednici musím mít vždy alespoň kousek (nebo víc) sýra.
Co sis naposledy vařil/pekl?
Naposledy jsem dělal risotto a včera jsem pekl super zdravý banánový koláč s ricottou a kousky čokolády.
Považuješ se za dobrého kuchaře? Co bys uvařil pro vzácnou návštěvu, kdybys chtěl opravdu zapůsobit?
Považuji se za kuchaře, který dělá dobře to, co dělá, a přitom se umí bavit. Pro vzácnou návštěvu bych připravil tatarák z krevet, risotto a jako dezert tiramisu.
Co ty a hudba? Co nejraději posloucháš při vaření?
Italská hudba mě doma okamžitě dostane do nálady – v Itálii je to logické. (smích)
Kterou světovou kuchyni máš nejraději?
Kromě italské kuchyně, která je pro mě top, mám na druhém místě asi japonskou.
Máš oblíbené originální jídlo, o jehož recept by ses podělil s našimi čtenáři?
Jako dítě (a i teď) si často dávám jednoduché těstoviny na másle s parmazánem, ale to asi čtenáře nezajímá. Tak například risotto!
Dáváš přednost sladkému, nebo slanému?
Ráno v Itálii sladké, na Slovensku slané, ale celkově slanému.
Hranolky, nebo salát?
Salát.
Kávu, nebo čaj?
Káva.
Kdyby sis mohl vybrat kohokoliv na světě (živého nebo neživého), s kým bys chtěl jít na večeři, byl by to:
Fotbalista, možná Pelé.
Dáváš přednost velkým banketům, kde se u jednoho stolu sejde hodně lidí, nebo jsi spíše zastáncem intimnějšího stolování?
Určitě intimnějšího stolování.
Používáš nějaký slavnostní stolní servis pro výjimečné chvíle u stolu?
Ani ne, v jednoduchosti je přece krása.
K jídlu neodmyslitelně patří i nápoje. Řekni nám, jaké jsou tvoje oblíbené alkoholické a nealkoholické nápoje.
Nealko – voda a pomerančový fresh. K jídlu – ke každému jídlu patří správný pohár vína.
Jakou kuchyňskou pomůcku bys doporučil, kterou jsi nedávno objevil?
Nový mixér od SMEG.
Co ti chybí v kuchyni, aby se stala kuchyní snů?
Možná ještě pár metrů navíc, jinak mám vše. (smích)