Kuchař je umělec

Sdílejte

Vařil v Intercontinentalu i pro Baracka Obamu, jako nejpřísnější porotu však vnímá svou rodinu. Teď se Jan Horký, šéfkuchař táborského hotelu Nautilus, utká jako první Čech o post nejlepšího kuchaře na světě.


V jihočeském Táboře si v roce 2006 britský manželský pár otevřel hotel, do nějž promítl svou lásku k umění, dobrému jídlu a pití i originalitě a autentičnosti. Jejich hotel Nautilus tak už více než patnáct let láká návštěvníky na vysoký standard služeb, krásné interiéry nebo třeba díla Olbrama Zoubka.

Vysoko nasazenou laťku má ale i hotelová restaurace Goldie, která slibuje opravdu špičkový gastronomický zážitek. V tomto případě se však rozhodně nemusíte bát, že by se jednalo o plané sliby, místní kuchyni totiž už pět měsíců velí jeden z dvaceti nejlepších kuchařů světa, šéfkuchař Jan Horký, který se postará o to, že vaše chuťové pohárky nebudou vědět, kde jim hlava stojí.

Jan Horký je jihočeský rodák, který se nedávno rozhodl vrátit ke svým kořenům s cílem trochu pozvednout místní kulinářskou úroveň.

Proč ale zrovna hotel Nautius? „Tato restaurace byla vždy mou srdeční záležitostí, především pro tu neskutečnou atmosféru celého hotelu, starého města a Žižkova náměstí, na něž je z restaurace dechberoucí výhled,“ vysvětluje svou motivaci šéfkuchař.

V jeho podání se menu restaurace zakládá na tradičních pokrmech, a hlavně lokálních a sezonních produktech. „Nejradši vařím ze surovin, které jsou na svém vrcholu a v daný moment mají nejintenzivnější chuť,“ vysvětluje šéfkuchař. I tak existuje ale jedna surovina, na kterou nedá dopustit v žádné roční době: „Miluji rajčata. Je jich tolik druhů a dají se připravit na nespočet způsobů.“

Čech poprvé mezi nejlepšími Říká, že jeho nejupřímnějšími a zároveň nejpřísnějšími hodnotiteli jsou členové rodiny, teď se ale postaví před ještě o něco náročnější porotu. Spolu s devatenácti dalšími kuchaři z celého světa se totiž probojoval do fi nále Global Chefs Challenge, soutěže o nejlepšího šéfkuchaře světa, které probíhá v Dubaji.

Horký je úplně prvním českým kuchařem, který se v soutěži dostal až do fi nále, a zároveň jedním ze tří Evropanů, kteří se letos o titul utkají. „Být ve finále této soutěže znamená, že jste mezi dvaceti nejlepšími kuchaři na celém světě. Nevím, co je víc. Snad jen zdraví,“ neskrývá své nadšené Horký a dodává: „Vnímám to zároveň jako obrovskou příležitost, jak propagovat naši zemi a ukázat, že i Češi umějí vařit.“

A jak taková soutěž přesně probíhá? „Zadání je pro všechny stejné. Základem jsou čtyři chody, kdy ke každému připravujete dvanáct porcí. Předkrm je veganský, druhý předkrm z halibuta, hlavní chod z telecího a dezert musí obsahovat čokoládu a čaj. Požadavkem je, aby pokrmy byly složité a harmonické, vše ostatní už vaříte podle sebe,“ vysvětluje Horký, který se na soutěž intenzivně připravoval.

„Zkouším jednotlivé pokrmy, kombinace a harmonii chutí. Pak samozřejmě textury a postupy, což je velice důležité,“ dodává a zároveň zdůrazňuje, jakou roli pro kuchaře hraje svoboda: „V mém oboru svoboda znamená, že si mohu vařit dle své fantazie. Kuchaři jsou umělci a ty musíte nechat dělat věci po svém, třeba jako když malíře necháte malovat. Takovému kuchaři nemusíte říkat, co a jak má vařit, přijde na to sám.“

Jan Horký (*1981) je kapitánem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Šéfoval restauraci Zlatá Praha v hotelu Intercontinental i Francouzské restauraci v Obecním domě. Je také úspěšným absolventem školy Paula Bocuse ve Francii a rovněž se může pyšnit přípravou menu pro amerického prezidenta Baracka Obamu.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.