Krajinou českých hostinců

Sdílejte

Hostince jsou pevně zakořeněné v české DNA, ale když se na tuhle krásnou tradici naváže s dobrou, poctivou kuchyní, která stojí na moderním vaření, s dobře čepovaným pivem a vůbec nepodceněnou nabídkou, je to teprve radost. Tady máte čtyři tipy na místa ze čtyř krajů Česka, která se dají spojit s výletem. Ať je to krásná restaurace s apartmány poblíž Adršpachu a Teplických skal, zájezdní hostinec na Strakonicku jak vyšitý z prvorepublikové pohlednice, roubenka v Českém Švýcarsku, jež byla jednou z prvních adres v Česku a která důrazně pracovala s lokální produkcí, nebo hotel na Vysočině se svou vlastní farmou a naprosto úžasnou kuchyní.

@lukashejlik
#gastromapalukasehejlika


Kovářova kobyla

Zdoňov 193
apartmanykovarna.cz

Musíte si zajet do Zdoňova, což je opravdu kousek od Adršpašsko-teplických skal. Sourozenci Humplovi táhnou nádhernou restauraci Kovářova kobyla s neméně stylovým ubytováním a dokonalou zahradou! Šéfkuchař OtakarHumpl to na talíř sází z lokálních surovin a přitom dost světově! Zkuste jeho paštiky, ke kterým peče brutálně dobrý chleba jeho sestra Kateřina. Pět hlavních chodů láká přes víkend cyklisty, turisty i zvědavce. Hitem tu je konfitovaná mangalica, pečené rašovické kuře na citronech a rozmarýnu nebo pomalu dušené hovězí na různé způsoby. Maso je mimochodem z nedaleké farmy Bošina. Nakonec si dejte něco sladkého od Katky. A večer dostanete košík pokladů, ze kterých si druhý den můžete v apartmánu připravit snídani šampionů.

 

U Jiskrů

Kbelnice 23
ujiskru.cz

Zájezdní hostinec ve Kbelnici poskytoval útěchu strávníkům i koním na císařské cestěuž v 19. století. Posledních čtyřicet let tu ale bylo velké temno. Oheň zažehla až jiskra z rukou šéfkuchaře Martina Jiskry, který zúročuje zkušenosti z celého světa. Slepice na paprice, zapečený„segedín“, sikulský guláš nebo hovězí vemínko? Přes den přináší známá jídla české klasiky, večer vám dává objevit často zapomenuté speciality našich babiček, avšak zpracované moderními postupy. Zachutná vám paštika pečená z vepřových laloků, slepice v domácích nudlích, pomalu pečený holub i punčový nákyp s rumovým šodó. Jejich knedlíky a jejich omáčky, to je mana. Však si tu také můžete koupit jejich Kuchařku ze zájezdního hostince. „Zastavte své koně na cestě do Strakonic a nýčko přijďte pobejt.“

 

Na Stodolci

Dolní Chřibská 40
nastodolci.cz

Matěj Kudla pracoval deset let u filmu jako lokační manažer, ale vyhořel. Tehdy se ženou Terezou, která bývala pro změnu manažerkou eventovou, začali v Chřibské na kraji Českého Švýcarska provozovat penzion Na Stodolci. První rok jeli známá pekla jako kuřecí kapsa Bombaj nebo nudličky s omáčkou z nivy. Pak ale přišlo zásadní prozření. Oni byli vlastně jedni z prvních, kdo tu pracoval s lokálností. Dneska už je doba zase dál, ale mají tady nepřekonatelné chody, které hosté milují už přes deset let. Můžete od něho zkusit kozí sýr od Malinů, pstruha z Rožanských sádek, hovězí líčko z Bioparku a k tomu Stodoleckého lišáka z pivovaru Falkenštejn v Krásné Lípě. Nicméně musíte ochutnat i lívance a užít si tu atmosféru divoké přírody a upřímné kuchyně z nejlepších surovin.

 

Horní Dvůr

Horní Dvůr 286, Nové Město na Moravě
hotelhornidvur.cz

Vyjedete nahoru na kopec nad Nové Město a jste nad Moravou! Vidíte do Žďárských vrchů, stojíte u dominantních třímorových křížů a kručí vám v břiše. A to je dobře. Vedle Horního Dvora se pasou ovce a vězte, že od šéfkuchaře Libora Buřvala ochutnáte báječné jehněčí, třeba s čirůvkovou fáší a bramborovou kaší. Konec konců celý objekt z 16. století fungoval jako ovčín pro rod slavného Vratislava z Pernštejna. Dnes jsou tu i krávy, koně a další zvířata. Zvěřina je na menu, když tam má být, masopustní menu je neméně dokonalé a nemůžete nezkusit kulajdu! A stejně dokonalý je i hotel, o který se stará Klára Buřvalová, a pole s bramborami a další zeleninou, na nichž dře celá rodina. Manželé Buřvalovi tady jedou sakra dobrý gastrobiatlon, tak už plánujte cestu! A pozor, úchvatné je i jejich Bistro 4čtyřka v centru Nového Města.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.