Manželé Vašek a Maruška Marešovi přinesli Poděbradům vůni prémiové kávy, kterou praží jemnějším severským způsobem. Vychutnat si ji můžete v jejich espresso baru nebo v kavárně na Jiřího náměstí.
Co stálo za prvotním nápadem spojit svůj život s kávou?
M: S budoucím manželem Vaškem jsme se potkali jako studenti na hotelové škole v Poděbradech. Vašek měl v té době brigádu v jednom z místních penzionů, jehož součástí byla i kavárna. Připravoval zde filtrovanou kávu a založil tu první pražírnu výběrové kávy v Poděbradech. Já mu pomáhala s vizuální stránkou. Manžel kávě, její přípravě i pražení, naprosto propadl, tak tomu nebylo vyhnutí.
V: Ke kávě mě přivedl kurz na hotelové škole v Poděbradech a díky svému nadšení jsem získal brigádu v jednom z místních penzionů a dostal brzy volnou ruku v provozu kavárny. Přinesl jsem tak do Poděbrad výběrovou kávu a také alternativní metody její přípravy, které jsou nyní velmi populární.
Pražení kávy je tak trochu alchymie. V čem je výjimečná právě ta vaše?
V: Velký důraz dáváme právě na výběr samotné zelené kávy. Každou kávu vybíráme na základě takzvaného cuppingu, degustace kávy. V naší pražírně máme dva brandy Amáres Coffee a First Crack Coffee. Amáres coffee je konzervativnější, co se týká pražení. Je pražená spíše na espresso nebo moka konvičku, aby vystoupaly sladší tóny v chuti.
Nabídka je po celý rok stabilní. Oproti tomu First Crack Coffee je světleji pražená káva, vhodnější na přípravu filtrované kávy nebo ovocnější espresso. Nabídka pod touto značkou je závislá na dané sezoně a mění se třikrát až čtyřikrát ročně. Důležitá je také čerstvost, jak zelené, tak upražené kávy. Pracujeme vždy s aktuálními sklizněmi, abychom zaručili co nejlepší požitek. Kávu pražíme dvakrát týdně, aby byla vždy maximálně čerstvá.
Jakou kávu máte osobně nejraději?
M: Já miluji naturální a fermentované kávy, i když tomu vždy tak nebylo. Před deseti lety, když jsme s Vaškem začali spolu chodit, jsem odmítala vypít cappuccino z naturální kávy. Nápoj pro mě byl příliš výrazný a aromatický. Nyní toto zpracování kávy vyloženě vyhledávám. Každé odpoledne vyrážím s naší dalmatinkou Anrou k nám do espresso baru, kde si společně vychutnáme cappuccino.
V: Já to mám podle nálady nebo denní doby. Ráno si dám spíše flat white, později espresso a odpoledne filtrovanou kávu. Večer nepohrdnu kávovými koktejly. Co se týká země původu, mé preference se mění dle aktuální sklizně nebo dané kávy. Naposledy mě nejvíce oslovila naše lacto anaerobně zpracovaná káva z Jávy.
Kavárnu jste otevřeli mezi covidovými vlnami. Jak se vám podařilo ustát všechna omezení a úspěšně rozběhnout provoz?
V: V dubnu 2020, kdy byl první lockdown, jsme byli osloveni manželi Fialovými na prostor nynější kavárny. Samozřejmě byli ve výběru i jiní uchazeči, ale s Petrou a Petrem Fialovými jsme si lidsky neskutečně sedli. Také nám pomohlo, že jsme oba s Maruškou absolventi hotelové školy v Poděbradech, kde dříve studoval i Petr Fiala a jeho otec zde byl ředitelem. Měli jsme od začátku jasno, jaký koncept zde chceme otevřít. Jedinečnou kavárnu s naší praženou výběrovou kávou, moderními dezerty, něčím malým k snědku, bio dynamickými víny a signature kávovými koktejly.
Máme skvělý tým, který nám pomohl přenést naši představu do skutečnosti. O výborné dezerty se stará Pavlína Váňová, která má zkušenosti ze zahraničí a také učí na hotelové škole v Poděbradech. Její cukrářské výrobky vás dostanou! Provozním kavárny je Filip Steiner, který je také skvělý barman, ten do našeho konceptu přinesl signature kávové koktejly. Díky silné myšlence se nám naštěstí povedlo rozběhnout provoz dobře a do rozvolnění v červnu 2021 jsme měli otevřeno více jako okýnko než běžný provoz. I tak jsme si vybudovali stálou klientelu, za což našim hostům velice děkujeme.
V domě, který poskytuje vaší kavárně zázemí, je také penzion manželů Fialových. Díky tomu, že máte podobně nastavené hodnoty, vznikají i nové nápady a propojení vašeho byznysu…
V: S manželi Fialovými máme stejný pohled na fungování penzionu. Vždy nám jde o spokojenost našich hostů. Petr a Petra Fialovi provozují ještě další dva hotely v Poděbradech a díky tomu můžeme našim hostům nabídnout více služeb a zážitků.
M: Mě osobně nejvíce nadchla povedená rekonstrukce celého domu. Miluji historické domy s duší. Tenhle dům si uchoval skvělou atmosféru a hloubku. Paní Fialová vkusně a s ohledem na historické prvky domu vybavila apartmány, což hosté velice oceňují.
Váš příběh provoněný kávou je spojen s Poděbrady, kterým jste přinesli lokální produkty a příjemnou atmosféru ve vaší kavárně. Plánujete v budoucnu expandovat, nebo spíše rozvíjet koncept lokálního podniku?
V: Na srdce jsou Poděbrady a naše srdce patří Poděbradům. Já i Maruška jsme „naplaveniny“, ale do Poděbrad jsme se zamilovali. Oba máme rádi místní atmosféru, jak lázeňského parku a kolonády, kterou nám může leckdo závidět, tak i krásné vily a domy z první republiky. Pokud budeme mít možnost se rozšířit, určitě zůstaneme v Poděbradech. V hlavě máme několik nápadů, které bychom tady chtěli rozvíjet a přetvořit do reality.
Co vám v poslední době udělalo největší radost?
M: Mým velkým koníčkem jsou pokojové rostliny, což je vidět i na výzdobě naší kavárny a penzionu. Minulý týden jsem si přivezla novou (čtěte další) velkolistou monsteru deliciosu do mé už tak nemalé sbírky, která čítá přes sto kusů pokojovek!
V: Já jsem měl obrovskou radost, že nám opět EU povolila prodávat Cascaru (sušené kávové slupky), které se někdy říká „kávový čaj“. Z kávových slupek se připravuje skvělý teplý výluh, který je neskutečně sladký. Kdo by chtěl tuhle specialitu vyzkoušet, může si ji objednat i v našem e-shopu www.kavapodebrady.eu