Kdo by to byl od starého Karlína čekal, že se z něj stane kavárenský, ale také restaurační meltingpot Prahy. Velká voda ale spláchla staré časy a v této čtvrti ruku v ruce s kancelářským i bytovým developmentem začaly růst podniky. Mám za sebou poměrně rozsáhlé rešerše na tvorbě nové snídaňové knížky, která přináší 400 tipů, kam na brunch nebo kafe po celém Česku, a ano, řada podniků je z Karlína. Ten se opravdu stal jednou z nejzajímavějších čtvrtí. Další kapitolou by byl obědový, ale také večerní byznys, ale pojďme se podívat na kafe a snídaně.
Lukáš Hejlík #gastromapalukasehejlika
Na karlínské kavárenské scéně stále najdete OG zástupce, věřte nebo ne, Můj šálek kávy z rodiny Doubleshot je jedním z nejstarších adres podniků, které zároveň ještě dnes stačí držet krok s dobou. Však Jarda Tuček ze zmiňované pražírny sem kdysi s Doubleshotem dodával kávu, pak kavárnu v roce 2012 převzal a drží ji dodnes. Zajděte na shakshuku se ztracenými vejci, fetou, koriandrem a focacciou, francouzský toast nebo jejich snídaňové burrito s čedarem, slaninou, míchanými vejci, chipotle majonézou, pastou z fazolí, avokádem a paprikovo-ananasovou salsou.
Dnes tu kafe voní v designovém Grounds s nádherným vnitroblokem, ale také v pobočce EMA espresso baru, jejíž starší sestra Na Florenci je jednou z nejoblíbenějších kaváren v Česku. Skvělou atmošku zažijete i v Loftu. Legendární espresso bar se také jmenuje Kafe Karlín, a to přímo na tramvajové zastávce. Na zřejmě nejoriginálnější snídani zajděte do Etapy, která byla doslova novou etapou pro Gabi a Petra, kteří se snažili posunout svůj blog PG Foodies a otevřít své snídaňové bistro. Dostanete tu na talíř to nejlepší od farmářů i z divoké přírody. Pěstují si hydroponicky bylinky, vyrábí máslo, praží kávu, pečou chleba, fermentují kombuchu a dělají zmrzlinu. Legendou jsou dnes už jejich míchaná vejce s omáčkou z dýňových semínek a pečené dýně, s česnekem, chilli, sušenými meruňkami, ravelinem a chlebem.
Že je Karlín nutné brát vážně dokázalo i tehdejší otevření Esky, která otevřela jako pekárna, kavárna ale také velmi originální restaurace. Po čase se „zredesingovala“ a rozdělila na dvě samostatné jednotky. Nahoře zůstal finediningový Štangl, dole to dále voní kávou, chlebem a snídaněmi dál pod jménem Eska. Zkuste jejich snídaňový talíř s fermentovanou pšenicí s houbami, pošírovaným vejcem, chlebem 33, máslem, džemem, zeleninou, buchtou a fermentovanou limonádou. Moc komplikované? Tak si dejte párky nebo smaženku se šunkou.
KRO Karlín změnilo svůj koncept a do svých snídaňových řad povolalo Rona z brněnského Eggo BreakFeast bistra. O tom se ví, že patří k nejoriginálnějším snídaňárnám v Česku, a tak určitě zajděte na kafe a jídlo i sem. Bistro Dvorek Karlín hučí lidmi z kanceláří přes oběd, ale dělá také krásné klidnější snídaně a o víkendu speciální brunche. Karlín ožil ale už i kolem Invalidovny. Svou pobočku, ale také pekárnu do sítě dnes už opravdu mnoha poboček, tu mají také The Miners. Ti také melou zrna ze své pražírny. Zkuste jejich nadýchané tvarohové syrniki ozdobené vyšlehaným mascarpone a sladkou omáčkou z červených bobulí.