I tohle je česká kuchyně

Sdílejte

Česká gastro scéna se mění, obohacuje se, jde konečně víc s dobou.I přes to, že tenhle obor postihly v posledních letech tři morové rány, stejně se otevřely podniky, které naši gastronomii neuvěřitelně posouvají. Dělají pěkné, moderní, minimalistické jídlo, z dobrých surovin, s originálním kuchařským zpracováním. Často pečou svůj chleba, fermentují, vytvářejí kult, mají báječná vína a moderní drinky.

@lukashejlik
#gastromapalukasehejlika


Alma Prague
V Jirchářích 8, Praha 1
almaprague.cz

Pod křídly Vojty Václavíka a Petra Němce se v centru Prahy narodila Alma, prostorné restauraci velí dvojice šéfkuchařů Petr Židek a Michal Daněk. Šéfbarista Jirka Valtr se tu stará o kavárnu, která nabízí snídaně a precizní kafe, a také pečivo sesterského podniku Kro Bakery. Dlouhému baru tu pro změnu velí šéfbarman Pavel Sochor a moc hezké minimalistické drinky jsou postavené tak, aby byly rychle na stole, často se i čepují.

Tým snů doplňuje i hlavní sommeliér Dragan Bogdanovič, nejde jen o úžasnou vinnou kartu, ale vůbec propojení s barem, fermentační místností ve sklepě, ale i absolutní důraz na udržitelný provoz. Dalším žolíkem v týmu je pak Tomáš Reisinger, který byl jeden z prvních, kdo dokázal nejen sbírat, ale i v gastronomii pojednávat divoké byliny a plody. Za zmínku stojí i šéfkuchař Jiří Matějka, určitě od něho zkuste dort Kyjev. Je tu také vinotéka Alma Wines, spousta dalších zajímavých možností ve sklepě, ale je tu také prostorný klub a kino, to všechno se bude tahle parta pokoušet propojovat s gastronomií a neotřelým zážitkem.

Z předkrmů jsou hitem grilovaná kachní srdíčka se špekem z mangalice, fenyklem, šalotkou a meruňkovým kečupem nebo nakládaná makrela s grilovanými okurkami, uzeným jogurtem, koprovým olejem a zelenými jahodami. Oblíbenou tu jistě bude také koprovka z podmáslí s candátem, grilovanými brambory a kaviárem ze pstruha. Efektní je také salát z malých cuket, který krásně rozehrává brynza, lísko oříškový dresink, chlebová strouhanka s ořechy a chilli olej.

Alma má nakročeno stát se stánkem gastronomie a kultury, přinést do Prahy něco nebývalého. Alma má ambici vás bavit a krmit od ranní kávy a snídaně přes lehké a krásné obědy po večerní degustaci s přáteli, se skvělými víny a koktejly.

 

Long Story Short
Koželušská 31, Olomouc
longstoryshort.cz

Historie je tu bohatá, ale současnost ještě šťavnatější. V bývalé vojenské pekárně ve tvaru obrovské podkovy je dnes jeden z nejhezčích designových hostelů na světě, fakt! Long Story Short je ale také boží kavárnou, terasou s grilem, nově také restaurací, kterou byste v Česku pohledali, a po letech znovu i pekárnou. Možná jste ji zaznamenali i v televizním Souboji restaurací.

Restaurace Eatery & Bakery otevřela s příchodem šéfkuchaře Petra Heneše, který vstoupil do hry a do Olomouce přinesl další velmi originální podnik, kvůli kterému hanáckou metropoli musíte navštívit. Futuristická jídla jsou krásná, zvláštní, přitom jednoduchá a efektní zároveň. Jeho tým kuchařů v čele s Romanem Čaníkem pracuje hodně se zeleninou, stařeným masem, jsou kreativní, zábavní, neotřelí a na talíř sází neskutečné parády.

Ten úžasný pšenično-žitný kváskový chleba tu ochutnáte u snídaně, ale i jako uvítací pozdrav z kuchyně při večeři. Do jejich zelňačky padá nejenom čabajka, ale i hřebenatky, crème fraîchè a kaviár. Zkuste také králíka, ten je tu s hráškem, s husím krkem nadívaným králičími játry, brambory, slaninou a pučálkou. Nebo zkuste rybu s tarhoňou, hráškem, brokolicí a beurre blanc, ale po svém tu mají pojednanou i hovězí svíčkovou nebo telecí řízek.

 

Element Bar & Restaurant
Běhounská 7, Brno
elementbrno.com

Na brněnské scéně dokazuje další nový element, že je naprosto originální a dost možná v Česku nejzajímavější. Ten nový podnik se jmenuje Element, stojí za ním dva nadšenci, a do „štatlu“ přináší další zásadní zastávku, pokud chcete poznat, jak si stojí současné české gastro. Nádherný interiér vyšvihl Jiří Zhoř, i tady řádili lidi z NaHáku, kteří třeba postavili bar z posbíraných luxfer, ale do prostoru dost invence a dřiny vložili i samotní provozovatelé.

Kdo jsou ti dva stateční? Tomáš Reger je kuchařem dvacet let, je z Brna, ale jako gastro konzultant má také zkušenosti z Libanonu, Saúdské Arábie a Maroka. Z Brna je i barman Jan Liška, a i on čerpal zkušenosti v SAE a Austrálii. Oba dva sledovali rozvíjející se brněnskou gastroscénu, a když otevřeli svůj Element, věřili, že dobré řemeslo silná foodie komunita ocení. Všechny světové zkušenosti a vlivy promítají do každé položky na menu, jak jídelním, tak tom koktejlovém. K tomu se snaží vycházet z dobrých českých surovin, takže se dá s nadsázkou říct, že přinášejí světové jídlo z domácích zdrojů.

Jídlo kombinuje několik základních surovin, na talíři vypadá prostě, a přitom velmi originálně, plating Tomáše Regera a jeho týmu vystihuje vše, co se dnes označuje za moderní kuchyni. Stejně tak je na tom i strana Honzy Lišky s drinky. Zkuste si dát třeba arancini s kimči a mozzarellou, pošírovaný hovězí jazyk s koprovou majonézou, pohankou a hořčicí. Z větších jídel to může být pak třeba sezonní kachna, teď například s čekankou a rebarborou. A koktejly? Co třeba Apricot Fizz, který kombinuje gin, meruňky a korejský rýžový burčák? Skvělý je také Vincent, kde je mezcal, limetová šťáva a Vincentka.

 

Hotel Perk
17. listopadu 1, Šumperk
hotelperk.cz

Grand byl v Šumperku funkcionalistický klenot z třicátých let. Dnes je po dvouleté rekonstrukci opět městským šPerkem a také dokonalým příběhem navrátilců! Investorem je liberecký podnikatel Ondřej Veselovský, který v rodném Šumperku zchátralý hotel koupil. Za interiérem se svým studiem stojí další rodačka, designérka Lucie Koldová. A domů se tak vrátil i báječný šékuchař Jan Malý. Ten vařil v Esce, pak rozbíhal olomoucké Long Story Short Eatery& Bakery, teď postavil tým a menu, které je otevřené míst-ním, ale také všem, co chtějí poznat novou gastronomickou kapitolu v Jeseníkách.

Honza používá české suroviny, vytváří hezká, minimalistická, promyšlená jídla. Menu je plné brambor, zeleniny, ryb, masa, sýrů, ale třeba i pohanky a sezonního ovoce. Navíc jídla z degustace nenajdete v pevné kartě, jakkoli suroviny se prolínají. Určitě ochutnejte lokše s kaprem, petrželí, rebarborou a červenou cibulí. Hitovkou je tu tatarák na bramboráku. Grilovanou mrkev tu doplňují opražené lískáče, sladkokyselé meruňky a úchvatně to celé usazuje brynza. Pstruh s kedlubnovým zelím a noky je takovou variací na knedlo-pstruho-zelo. Dezert se točí kolem borůvek, místo knedlíku tu najdete zmrzlinu z kozího kefíru.

Z pevné karty zkuste určitě jehněčí, špaldové rizoto nebo Honzovu podpisovku, grilovaný květák s jogurtem, třešněmi a cibulovým pyré. A pozor, dokonalé jsou tu snídaněà la carte, dát si můžete klidně všechno – smaženku, vafli nebo dokonalé vejce do skla v peřině espumy z litovelské sýrárny.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.