Gastronebe

Sdílejte

Projekt Amazing Places vstupují do jedenáctého roku své existence, to inspirovalo k výběru jedenácti míst Gastromapy, která ale zároveň jsou i na mapě kouzelných míst. Vybrat bylo opravdu složité, hlavně těch samotných jedenáct. Ne že by těch krásných adres bylo málo, právě naopak. Za to desetiletí šlo totiž oboje ruku v ruce strašně nahoru, jak gastronomie ve všech regionech Česka, tak máme víc a víc kouzelných míst.

@lukashejlik
#gastromapalukasehejlika


Hotel Perk

17. listopadu 1, Šumperk
hotelperk.cz

Báječný šéfkuchař Jan Malý se po letech vrátil domů do rodného Šumperka! Vařil v Rakousku, pak v karlínské Esce, naposledy rozbíhal olomoucké Long Story Short Eatery & Bakery a báje o jeho dokonalých jídlech se nesly celou gurmánskou republikou. Teď Hans, jak se mu přezdívá, postavil v nové restauraci Perk tým a menu, které je otevřené místním, ale také všem, kdo chtějí poznat novou gastronomickou kapitolu v Jeseníkách. Hotel Perk, který byl vždycky šumperským šperkem, je vůbec dokonalým příběhem navrátilců, od investora, šéfkuchaře po designérku.

 

Angusfarm

Soběsuky 9
angusfarm.cz

Byla tu vesnická hospoda už v roce 1872. Vyhlášená je nyní již jako Angusfarm. Nejde jen o famózní steaky, tataráky nebo pečené či dušené hovězí z plemene angus. Hovězí skot se pase na loukách v okolí a vězte, že zvířata tu šéfkuchař, který vaří podle zemědělského roku, zpracovává od čumáku po ocas. Angusfarm nezastavil v nasazení ani požár, ba naopak. Byla neskutečná paráda sledovat, jak tým restaurace postavil v rekordním čase novou kuchyni, ještě kouzelnější penzion a vyjel na gastronomickou trať s ještě dravějším gustem.

 

V Polích

Malé Číčovice 26
penzionvpolich.cz

Tady se obědvá ze starého porcelánu! Však má toto místo, které kdysi v polích stálo, velkou historii. Současný citlivě zrekonstruovaný penzion je v budově bývalého jezuitského klášterního statku z 18. století, o tom dodnes svědčí 120 cm silné opukové zdi. Kuchyně Viktora Mráze a Kristiny Horáčkové je opravdu venkovská. Na talíř dostanete velká jídla: kachnu, husu nebo telecí řízek na přepuštěném másle. Vezměte děti, mají tu krásné vyžití, vezměte rodiče a kamarády, klidně i z ciziny, a spěchejte, než se jídla na tabuli proškrtají!

 

Long Story Short

Koželužská 31, Olomouc
longstoryshort.cz

Historie je tu bohatá, ale současnost ještě šťavnatější. V bývalé vojenské pekárně ve tvaru obrovské podkovy je dnes jeden z nejhezčích designových hostelů na světě, fakt! Long Story Short je ale také boží kavárnou, terasou s grilem, a dokonce naprosto originální restaurací a pekárnou. Minimalistická jídla jsou krásná ve své jednoduchosti, často tu ochutnáte veganské jídlo bez toho, aby vám to někdo určoval a vnucoval. Jestli někdo zpracoval trendy a nádherně je vypravil na talíř, je to přesně tahle parta. Díky tomuhle místu je Olomouc víc cool.

 

V Bezovém Údolí

Kryštofovo Údolí 17
vbezovemudoli.cz

V údolí říčky Rokytky, v obci nesoucí jméno svatého Kryštofa, leží pohádkové místo, které předčí veškerá vaše očekávání o citlivé rekonstrukci, úctě k tradičním hodnotám či minimalismu v designu. Bezová restaurace s pekárnou používá produkty lokálních pěstitelů a chovatelů, vyrábí si vlastní šťávy, oleje, zavařeniny a kompoty, fermentuje a zpracovává celé suroviny. Vždy dbá na udržitelnost a odpovědnost. Bezové Údolí následuje roční období a přináší vám to, co v dané chvíli příroda nabízí. Na své si přijdou nejenom milovníci masa, ale i vegetariáni a vegani.

 

Zikmundov

Staré Hutě 93
zikmundov.cz

Adam Havlíček jezdil na Zikmundov už jako malý kluk. Berchtoldovský statek hodně poznamenalo 40 let komunistické péče, nicméně právník Adam z něj vytvořil ikonické místo. Miluje Toskánsko, a proto si ho tak trochu vykouzlil i doma na Zikmundově. Statek s hájenkou se změnil v ráj všech instagramerů, celý ho však drží 400 let staré pilíře. Kuchyně se radí s hosty a každý den vaří to, na co mají chuť a k čemu mají suroviny. Po letech se však chystá otevřít i veřejnosti a bude možnost si tu udělat i rezervaci zvenčí. Užít si Zikmundov celkově, to je to, co chcete zažít.

 

Chateau Mcely

Mcely 61
chateaumcely.cz

Honza Štěrba zámecké kuchyni šéfuje už skoro dvacet let. Vlastně od chvíle, kdy se Inéz a Jim Cusumano zamilovali do zchátralé ruiny a udělali z ní nádherné luxusní místo, Chateau Mcely. Daří se jim hosty uspokojovat v každém detailu. Domakané prostředí zámeckých pokojů, anglický park ve Svatojiřském lese, úžasné lázně s koupacím jezírkem, samozřejmě nádherná restaurace Piano Nobile, a stejně tak i atmosférické prosklené patio, to vše vás prostě adekvátně potěší. Honzovo menu vychází z oblíbených pokrmů bývalých majitelů, šlechticů z rodu Thurn-Taxisů. Ale nahlíží i do receptů babičky Cusumano.

 

 

Kovárna Frýdštějn

Frýdštejn 47
restauracekovarna.cz

Tady vždycky byla kovárna! Křižovaly ji dvě cesty, formanská a saská. Kousek od Malé Skály, jen pár desítek metrů od zříceniny hradu Frýdštejn, opravili bratři Cidlinští ruinu z roku 1835, která je teď jednou z nejvyhledávanějších restaurací v tomto kraji. Ke kovárně přistavěli na ochozu celoroční prosklenou terasu s nejdokonalejším výhledem, kde se dnes hosté perou o to, aby tam mohli sedět. Pro menu oslovili zkušené kuchaře a po letech provozu se pořád lepší. O víkendu je tu během několika hodin 150 sedících hostů. Kuchyně pracuje s Josper grilem.

 

Královka

Janov nad Nisou 1160
hotelkralovka.cz

Kdo by nemiloval Jizerky? Však jsou to naše nejčistší hory. A kdo se tam vydá, nemůže minout Královku. Nejde jen o krásnou rozhlednu z roku 1907, ale také o hotel s překrásnými pokoji nebo apartmány, ze kterých se můžete vydat přímo do lesa. Mají tu i dvě restaurace, skvělá je už i ta samoobslužná, Sluneční terasa. Pokud chcete za větším zážitkem, navštivte tu v patře, Královskou restauraci, kterou má pod sebou Patrik Bečvář, zkušený šéfkuchař a člen českého nároďáku. Můžete si tu pochutnat na české, italské, ale i asijské kuchyni.

 

Grandhotel Pupp

Mírové náměstí 2, Karlovy Vary
pupp.cz

Grandhotel Pupp září v srdci lázeňské zóny Karlových Varů už od roku 1701. Vždycky přitahoval umělce, vědce, státníky, osobnosti. Teď může lákat i gastronauty. Menu Grandrestaurantu se pod vedením Ondřeje Korába vrátilo k české klasice v podobě, v jaké dobyla i císařský dvůr ve Vídni. To všechno v překrásném prostředí s úchvatným servisem. S novým ředitelem a vedením přišel nejenom nový šéfkuchař, ale znovuzrození zažívá i Becher‘s Bar pod taktovkou šéfbarmana Vítězslava Ciroka. Můžete si tu užít třeba koktejl Vesper, který byl přímo v Becher‘s Baru stvořen pro bondovku Casino Royale.

 

Cattaleya

Čeladná 510
cattaleya.cz

Z Čeladné se za poslední roky stal takový moravský Špindl. Přesto je tu místo, kde se můžete opravdu ztratit. Přímo v lese. Tady doslova trůní resort Cattaleya. To v překladu znamená orchidej. Kruhový prosklený altán s krbem uprostřed vám dává možnost vychutnat si vypiplané dobroty šéfkuchaře Davida Macka, který se vrátil domů z pražského michelinského Fieldu. Neváhejte si tu užít celé degustační menu, je tu za velmi dostupné peníze. Mají tu i skvělou cukrářku. Tady si dokážete odpočinout i zažít výjimečnou moderní gastronomickou operu.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.