Dokonalost spojení

Sdílejte

Spojením dvou světů vznikl v Praze unikátní koncept Lavite, který se zaměřuje výhradně na italská vína a delikatesy. Pozvali jsme si čtyři partnery, kteří stojí za vznikem tohoto úžasného místa: bratry Adama a Petra Vajdákovy, Davida Stoppaniho a Jaroslava Šestáka.


Pražská Lavite je rozhodně „amazing“ místo. Co stálo u jejího zrodu?
Jaroslav Šesták: Lavite jsem otevřel ve Zlíně v roce 2016. S klukama se znám roky a okamžitě je tento koncept zaujal, jednak jsou z branže, a zároveň milovníci vína i italské kultury. Po pár návštěvách a nespočtu vypitých lahví vína jsme začali řešit možnost franšízové pobočky v Praze.
Petr Vajdák: Když jsme přišli poprvé do Lavite ve Zlíně a viděli jsme to úchvatné „amazing place“, okamžitě jsme si to tam zamilovali. Řekli jsme si, že takové místo si Praha zaslouží a musíme tento koncept zrealizovat i tady.
Adam Vajdák: Nejenom že náš Lavite prostor sám o sobě vyvolává pocit „amazing“, ale můžeme to říct i o vínu v naší nabídce. Když to vezmu v poměru ceny a kvality, tak jsme unikátní. Na výběru kvalitních vín si dáváme extrémně záležet.

Na svých webových stránkách píšete, že máte přes tisíc položek a že jste je všechny osobně ochutnali. Jak si vinaře a vína do svého portfolia vybíráte?
Jaroslav Šesták: Všechno je to díky osobním návštěvám přímo na místě, a to přes doporučení místních. Italsky se tomu říká „passa parola“. Jsou to roky mravenčí práce. Ve všech vinařstvích, co tady máme, jsem byl. Shodneme se v tom, že my v Lavite máme „passione“, vášeň pro víno. Je to náš životní styl.

Vinaře, které jste takto objevil, zastupujete exkluzivně?
Jaroslav Šesták: Devadesát devět procent produktů nenajdete nikde jinde než v našich pobočkách a na našem e-shopu shop.lavite.cz. V případě, že je objevíte jinde, pocházejí zase od nás třeba přes naše horeca partnery.
David Stoppani: Na tom to je celé postavené. Svá vína například vůbec nedodáváme do obchodních řetězců. Svým způsobem ani nikomu nekonkurujeme díky exkluzivitě, kterou máme s jednotlivými dodavateli.
Jaroslav Šesták: Drtivá většina našich vinařů na své etikety záměrně nedává ani EAN kódy. A bez nich vám žádný řetězec takové lahve do své sítě nevezme. Ten vinař z principu nechce, aby se jeho víno prodávalo v supermarketu, tak tomu elegantně předejde.

Jaké aktivity a služby nabízíte pro B2B partnery?
Jaroslav Šesták: Pořádáme degustace za přímé účasti producenta z Itálie, který si svá vína sám odprezentuje. Nikdo jiný to za něj lépe neřekne. Samozřejmostí jsou i školení personálu pro segment hotely, restaurace, kavárny (horeca). Na druhou stranu gastronomie je v České republice velmi složitý podnikatelský obor, proto je devadesát procent našich zákazníků z privátní sféry. Český restauratér, když to zjednoduším, chce za tři koruny koupit a za tři tisíce prodat. A na kvalitu už často tolik nehledí.
Adam Vajdák: Specializujeme se na příjemné posezení a fajn vína podávaná prověřeným a proškoleným personálem. Feedback od našich zákazníků, kdy se dokážou odrelaxovat v příjemné atmosféře, je pro nás důležitější než každodenní rutina v restauraci.
David Stoppani: My jsme to celé nazvali místem setkávání. Pamatuji si, že se dříve lidé setkávali na vyhlášených místech a nemuseli si kolem toho volat ani psát. A tady to funguje obdobně. Vždy, když sem přijdu, vím, že se s nějakým známým potkáme. Lidé se k nám přirozeně vracejí a to nás nesmírně těší.
Jaroslav Šesták: Ano, už ve Zlíně začalo Lavite fungovat jako unikátní místo setkávání. Byl u nás i místostarosta Říma a také spousta vinařů, kteří nám potvrdili, že něco obdobného ani v Itálii nemají.

Jak vás napadl koncept s pianem? Díky tomu je Lavite velmi noblesní záležitostí.
Jaroslav Šesták: Rozhodnutí mít piano jako jeden ze symbolů Lavite bylo bezesporu ovlivněno několikaletým přátelstvím s Martinem Zanettim, členem jedné z nejvýznamnějších rodin v Itálii v oblasti kávy, které se následně rozšířilo na obchodní spolupráci. Pan Zanetti je vlastníkem H.TS. 1892 S.p.A., pod které patří pražírna kávy Hausbrandt, vinařství Col Sandago a pivovar Theresianer. Ale především je to tělem i duší umělec. Jeho výtvarná díla a piano jsou dominantami všech míst, která se s ním pojí, proto jedno ani druhé u nás nemohlo chybět.

Adam zmiňoval, že máte vína za dobré ceny v poměru k jeho kvalitě. Pokud uvidím takto noblesní prostor, jaké ceny můžu očekávat?
Jaroslav Šesták: Samozřejmě víme, za jaké ceny se nabízí sklenička vína v Praze, a máme velmi příjemné ohlasy, že je u nás levněji než jinde.
David Stoppani: Velmi často to z ulice působí jako velký „předražený luxus“. Mnoho lidí to může odradit, bojí se vysokých cen, ale opak je pravdou. Vejdete dovnitř a přesvědčíte se sami, že máme velmi přátelské ceny.
Adam Vajdák: Jsme nejenom wine bar a showroom, ale taky prodejna. Na každé lahvi tady vidíte cenu, snažíme se vše komunikovat velmi transparentně, aby se u nás zákazníci cítili dobře a uvolněně a neřešili překvapení z účtenky na závěr. Cena je velmi senzitivní věc.
David Stoppani: Navštěvují nás všechny možné kategorie lidí. Někteří přijdou na prosecco (máme desítky druhů), někteří na vyšší kategorii červeného, někteří na svěží bílé. Je to různé podle sezony i podle nátury hosta.
Adam Vajdák: Zásadní je, že se k nám lidi vracejí. Jsme pro ně přístupným zážitkem a zpestřením dne. A to je známka toho, že náš koncept funguje.

Vidím zde spoustu regálů s vínem. Kolik lahví tady najdeme?
Petr Vajdák: Máme tady na pět tisíc lahví, jsou umístěné podle jednotlivých oblastí, takže vás můžeme jednoduše provést po vinařské mapě Itálie. Prostor je klimatizovaný a vína pro podávání chladíme ve dvanácti lednicích.

Uvažujete i o vínech z jiných zemí, než je Itálie, nebo se chcete profilovat čistě na Itálii?
Jaroslav Šesták: Víc než třicet let jsem italofil, proto je Lavite čistě italským projektem jak ve víně, tak v potravinách. V ostatních vínech nemáme takový přehled a jednoduše neděláme věci, kterým tolik nerozumíme. Itálie je největším producentem vína v Evropě a jejich prosecco je velkým lákadlem. Má také nejvíce národních, autochtonních odrůd.
Adam Vajdák: Kdo miluje Itálii a jejich kulturu, bude se u nás cítit velmi dobře! A dokonce i hosté, kteří tu hledali například Francii, si u nás své italské víno našli a opakovaně se k nám vracejí.

Najdeme ve vašem portfoliu i naturální vína?
Jaroslav Šesták: V Itálii jsou hodně tradiční, takže naturální vína tam stále najdete velmi okrajově. Ani pro náš trh to zatím nepovažuju za obchodně zajímavé. Co nám naopak smysl dává, to jsou delikatesy, které víno dobře doplňují, jako třeba prosciutto di San Daniele DOP, grana padano, burrata, sýry, salámy od maloproducentů, grissini, olivy, sušená rajčata…

Když už jsme u jídla, co máte v nabídce?
Adam Vajdák: Náš „signature“ je oblíbené prkénko s mixem prosciutta, salámů a sýrů, které si objednává na osmdesát procent našich hostů. Suroviny jsou natolik dokonalé, že se těšíte klidně i celý den, až si večer tuhle dobrotu s vínem dopřejete. Já to tak mám.
David Stoppani: A díky našim rautům jsme schopni v Lavite uspořádat i větší firemní akce a oslavy narozenin. Zjistili jsme podle ohlasů, že jsme pro eventy do sta osob ideálním místem.

Jak jste vlastně objevili tento prostor v centru Prahy?
Petr Vajdák: Věděli jsme, co má prostor splňovat, a hledali jsme ho dlouho. Zlínská pobočka je umístěna ve funkcionalistické budově, která dokonale vystihuje architekturu Zlína. Tady jsme hledali něco obdobného a nabídl se nám prostor ve Florentinu. Trefili jsme neskutečně dobu, protože do toho se současně otevírala Masaryčka, která stojí hned naproti.
David Stoppani: Věděli jsme, že celý projekt „Masaryčka spojuje“ vznikl i za účelem vytvořit moderní centrum – bulvár, který povede až na náměstí Republiky a kde to bude žít hlavně ve večerních hodinách. Do takového projektu se samozřejmě koncept Lavite naprosto hodí. Těší nás, že můžeme být součástí se všemi partnery tohoto projektu.

Co pro vás znamená Lavite? Proč by se k vám lidé měli přijít podívat?
Jaroslav Šesták: Přijďte si vychutnat italskou kvalitu a italskou atmosféru v centru Prahy.
Adam Vajdák: Srdeční záležitost.
Petr Vajdák:. „Děláme to jinak.“ S pokorou přistupujeme k hostovi, vínu i pochutinám.
David Stoppani: Co tady vzniklo, je fenomén. Dnes má každý možnost zažít a ochutnat Lavite i v Praze. Každého z vás rádi uvítáme.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.