Baristkou omylem

Sdílejte

„Mým největším životním snem bylo dělat to, co mě baví. Mít svou práci jako koníček. A to se mi podařilo.“


Rádi vám přinášíme příběhy zajímavých lidí, kteří nás inspirují tím, čemu se věnují, v čem se rozvíjejí a jak ke své profesi a vášni přistupují. Jedním z nich je Dita Hanudelová, jedna z prvních baristek, která se umění kávy začala věnovat ještě v době, kdy výběrovou kávu z lokálních pražíren nikdo neznal a italské espresso se v kavárnách členilo jen podle názvu jedné ze čtyř nadnárodních firem.

V té době, zhruba před dvaceti lety, se k přípravě kávy dostala i Dita. Bez jakýchkoli zkušeností a znalosti angličtiny začala pracovat v jednom z podniků v samotném centru Prahy. „Neuměla jsem ani nosit talíře, neměla jsem žádné základy gastronomie. Ale vše se dá doučit, když člověk chce.“ Jednoho dne nepřišel do práce kolega, který měl v týmu na starosti práci za barem, a tak Ditě nezbylo nic jiného než za něj zaskočit. Neuměla připravit ani kávu, ani namíchat drink.

I přes náročnost celé situace to nevzdala, a naopak se od toho momentu začala věnovat kávě o to intenzivněji. „Přišlo mi, že se v kávě může člověk postupně zdokonalovat, učit se a vyvíjet. Což byl (a vlastně pořád je) můj cíl, který mě v mé práci žene stále dopředu.“

Když se s Ditou bavíme o jejích začátcích a o cestě od vídeňské kávy v pražském Slovanském domě až k latte artu a vlastní značce Barista Crew, vzpomínáme na dobu, kdy se ještě nepořádala školení, festivaly ani soutěže, a každý nadšenec tak musel být tak trošku samouk. Dita se u povídání o kávě rozněžní, jako by mluvila o nejmilejší věci na světě. Podle ní není jenom nápojem, ale rituálem, nástrojem na spojování lidí.

Jako takový malý obřad vnímá nejen jeho pití, ale samotnou přípravu kávy. „Každý proces přípravy kávy je jiný, ráda jej předávám dál.“ Na otázku, co jí udělalo během dosavadní kariéry největší radost, odpovídá vyhýbavě. Prý všechna práce s lidmi, kteří se od ní chtějí na baristickém kurzu o kávě dozvědět víc, ji naplňuje. Po chvilce váhání se ale rozpovídá o své knize Barista story, která je jakýmsi návodem, jak se stát dobrým baristou.

Dita otevřela už několik úspěšných pražských kaváren. V procesu jejich vzniku dbá především na koncept, který od sebe jednotlivé podniky odlišuje. Ráda je u výběru nejen kávy, ale také skla, porcelánu a celého zázemí.

Karlínská kavárna Tika, která je jejím aktuálním projektem, je unikátní nejen svým prostorem plným květin a jednoduchým designem, ale především kvůli svému kombinovanému účelu.

Zajít si sem můžete pro kávu, květinu nebo kvůli speciálním alkoholickým drinkům, ve kterých Dita napárovala mimo jiné marmeládu a kávu. My doporučujeme všechno dohromady.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.