Dodělal jsem s Gastromapou čtvrtou knížku. A protože se věnuje snídaním, brunchům a kafi, je žloutkově žlutá! Najděte v ní čtyři sta tipů ze všech regionů Česka. Na svých cestách jsem si počítal, co jsem kde snídal. Vejce Benedikt jsem měl v 84 podnicích, zkusil jsem 62 omelet, 41x to byla vejce do skla. Máloco mělo poslední dobou takový nástup jako turecká vejce, ta jsem otestoval na 36 místech. Tolikrát jsem si dal mimochodem i lívance. Dvacetkrát to byly buchtičky s krémem a 18x párky. Často to byly jen obložené chleby, avotousty, sendviče nebo topinky. Procestoval jsem v Česku celý svět a zkusil anglické snídaně, francouzské tousty, kanadské lívance, belgické vafle, bagely z Ameriky, šakšuku z Blízkého východu nebo japonskou okonomiyaki. Nezapomínal jsem ani na fanoušky týmu „sladká snídaně“, jedl palačinky, žemlovky, kaše ovesné, rýžové i krupicové. Vždycky, když jen to šlo, to doprovázela výběrová káva.
Jednu věc jsem si spočítat nenechal – hladinu cholestorolu v krvi. Pro Amazing Places z čtyř set tipů vybírám čtyři, a to na krásných turstických místech Česka, která stojí za výlet, stejně jako podnik sám.
@lukashejlik,#GMLH400
48°16° CAFĖ BAR
@4816cafebar
Náměstí 31, Mikulov
Přesně na souřadnicích 48°16° v srdci Mikulova s jedinečným výhledem vznikla kavárna, která láká svou skandinávskou atmosférou, dělá skvělou kávu, nalévá naturální vína a podává severské dobroty. Dole má Jarka Glierová překrásný Jarryg Store, kde nabízí své autorské šperky, ale i kurátorované produkty. Nahoře pak voní káva od brněnské pražírny QB coffee roastery. Dát si tu ale můžete i loupáček s máslem, arašídovým máslem, banánem a meruňkovou marmeládou, skořicový šnek s vanilkovou polevou nebo třeba slaný koláč s cuketou, žampiony, černými olivami a gorgonzolou. Občas tu dělají i brunche.
Dvorek Litomyšl
@dvorek_litomysl
Smetanovo náměstí 129, Litomyšl
Sourozenci Leňa a Honza Škeříkovi stojí za podnikem Kafemysl, ale v krásné Litomyšli otevřeli jen o pár domů na náměstí dál druhý provoz s opravdu hezkým interiérem a s dvorkem s atmosférou. Najdete tam řemeslnou pekárnu, kde se peče kváskový chléb, slané buchty i plundrové pečivo. Kafe mají od pražské pražírny Coffee Source, kde Honza dřív pracoval. A dělají ho dobře, protože Honza vyhrál Baristu roku a svůj tým má skvěle proškolený. Lenka má zase estetické vlohy, a tak vám tu bude hezky. Když si dáte nějaký jejich chleba s pomazánkou, obloženou focacciu nebo cokoli sladkého, bude vám ještě líp.
Lékárna by City Roasters
@lekarnabycityroasters
T. G. Masaryka 47, Karlovy Vary
Dříve to byla lékárna, teď je to oblíbená kavárna s těmi snad nejvtipnějšími baristy v Česku! Filip Hamar a jeho tým tomuhle místu opravdu našli nové poslání a spousta lidí se tu kávou léčí z chmurných chvil. Jak název napovídá, mají na mlýncích domovské zrno City Roasters. Dělají snídaně, můžete si dát třeba míchačky z farmy Bor na opečené briošce a mačkaným avokádem nebo třeba french toast s lime-karamelem, šlehanou ricottou a marinovanými hruškami. Dělají také havajské poke. Lákavá je tu i sladká vitrína, drinky a večery s DJem. Tady to žije i mimo filmový festival.
Turistka
@turistka_kutnahora
Barborská 22, Kutná Hora
Láska k rodné Kutné Hoře, výběrové kávě, kvalitní snídani a cestování dovedla manžele Moniku a Jiřího k otevření Turistky. O kavárnu se starají pečlivě jako o své dvě děti. Pomáhá jim k tomu samozřejmě skvělý tým. Kavárna kousek od GASKu a na dlážděné cestě k chrámu Svaté Barbory nabízí k snídani třeba turecká vejce s domácí slanou granolou a pitou, vejce Benedikt na chlebu z domácí pece, každý den tu mají pecny vyvedené z kvasu. Ale proč si ke kafi nedat třeba i božské nadýchané buchty nebo koláč? Ochutnat tu můžete kávu z mnoha pražíren, středočeské Beansmith’s, českobudějovický Kmen nebo třeba božský polský HAYB.