Poklad mezi vinicemi. Gurdau je zážitek, na který se nezapomíná

Sdílejte

Jakmile dorazíte do Kurdějova, malebné obce obklopenévinicemi a zvlněnými kopci jižní Moravy, otevře se před vámi dechberoucí panorama – Vinařství Gurdau. Architektonický skvost uprostřed přírody, který harmonicky splývá s okolní krajinou. Jeho organická forma inspirovaná tvarem vlny a zatravněná střecha, která prorůstá stromy, dokazují citlivý přístup k místnímu prostředí i historii. Gurdau je poctou tradici i současnou vizí vinařství jako místa zážitku.

Srdcem Gurdau je víno – a tím, kdo za jeho filozofií i úspěchem stojí od samotného začátku, je vinař Marek Sedláček. Od výsadby vinic až po každoroční vinobraní drží otěže mladého, avšak dnes už jednoho z nejuznávanějších vinařství v Česku. Jeho vína sbírají ocenění doma i v zahraničí, což potvrzuje i zařazení tří vín z ročníku 2021 do prestižního výběru World’s Best Sommeliers’ Selection 2025, sestaveného hlavními someliéry 50 nejlepších světových restaurací.

Veltlíny z Gurdau si zamilovala i slavná vinná kritička Jan-cis Robinson, která je ohodnotila výjimečnými 17,5 bodu z 20. James Suckling chválí všechny tři klíčové odrůdy vinařství – Veltlín, Ryzlink a Pinot Blanc –, přičemž více než 20 vín získalo hodnocení nad 90 bodů, a Ryzlink dosáhl dokonce 97 bodů ze 100.

Gurdau však není jen o víně. Je to místo, kde se propojuje špičkový design, architektura, gastronomický zážitek a precizní pohostinnost. Nabízí naprosto unikátní formát návštěvy – pouze po předchozí rezervaci, kdy se celé vinařství uzavírá jen pro vás. Součástí zážitku je šestichodové degustační menu, které servíruje šéfkuchař osobně, zatímco vína nalévá someliér a zároveň mana-žer vinařství. Koncept je určen jak pro ubytované hosty, tak pro soukromé či firemní skupiny od pěti osob. Vinařství nemá běžnou otevírací dobu, menu se připravuje na míru konkrétní události – ať už jde o oběd v úterý, nebo večeři v neděli.

Skoro každý den se ve vinařství něco děje. Od firemních nájmů a několikadenních akcí, soukromých obědů a večeří až po výjimečné večery s renomovanými hosty. Nedávno se tu uskutečnil večer starých vín ve spolupráci s legendárním Château Pape Clément z Bordeaux. A láska k Bordeaux pokračuje – letos Gurdau přivítá i zástupce slavného Château Petrus. Chystá se také italský večer, během kterého se spojí Josef Súkup s šéfkuchařem Matteem De Carlim z michelinské restaurace Casa De Carli.

A pokud vás zajímá, jak vína Gurdau zrají, 26. července proběhne vertikální degustace starších ročníků Veltlínu a Pinotu, kterou osobně povede sám Marek Sedláček. K výjimečným vínům bude servírováno i speciální menu od Floriana Neubauera, nejmladšího šéfkuchaře oceněného dvěma michelinskými hvězdami, který přijede vařit ze švýcarského Zermattu.

Za tím vším stojí tým lidí, kteří pro vinařství žijí. Ve vinicích Marka doprovází Zuzka, Radim a Šimon, během vaší návštěvy se o vás postarají Marián, Josef, Vašek a Kristýnka.

„Budujeme tým, který se bude společně rozvíjet příštích 15 až 20 let. Stálost a kvalita lidí je pro nás základ,“ říká Marián Němec, manažer vinařství a držitel prestižních certifikací WSET Diploma a Court of Master Sommeliers, který působil jako Head Sommelier v michelinských restauracích Pétrus by Gordon Ramsay, Dinner by Heston Blumenthal nebo Pollen Street Social. Své zkušenosti ze světové scény nyní přináší do Gurdau – a přetváří hov místo, jaké v Česku jen tak nenajdete.

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.