V malebném českodubském údolíčku stojí historický mlýn, který se díkycitlivému přístupu majitelů proměnil v luxusní butikový hotel. Nečekejte žádné pozlátko, spíše kvalitní materiály, dokonalý komfort a respekt k minulosti i okolí. To vše se v Podhlavickém mlýně snoubí s nadstandardním servisem a vzniká zážitek, na který nezapomenete.
První zmínky o původním mlýnu sahají až do 17. století. Jeho současní majitelé, Tomáš Pochop a Radek Meduňa, ho objevili v roce 2015, a i když původně plánovali vybudovat hotel v Rakousku, tohle místo si zamilovali a rozhodli se splnit si tady svůj sen o vlastním ubytování. Plán byl jasný, zrekonstruovat mlýn do podoby malého luxusního hotelu, jenž nabídne špičkové služby a zároveň absolutní klid. Co možná zní jednoduše, však přicházelo na svět postupně, a to nejen kvůli archeologickému a památkovému výzkumu. „Kvůli stáří objektu bylo potřeba provést rozsáhlou rekonstrukci, při které jsme se snažili co nejvíce využívat původní materiály. Zůstalo naštěstí také hodně obvodových zdí a myslím, že se nám celkově povedlo zachovat charakter mlýna, i když je vybavení hotelu luxusní, a využili jsme i řadu moderních prvků,“ vysvětluje Barbora Paterová, manažerka hotelu, a dodává, že Podhlavický mlýn se nakonec veřejnosti otevřel letos v lednu.
Balzám pro duši
Jednou z prvních věcí, kterou hned po příjezdu pocítíte, je klid. Z hlavní silnice sjedete do údolíčka, kde se otvírá pohled na mlýn i pastviny s kravami, a obklopí vás ticho, které ruší maximálně zvuky přírody. Dost možná ucítíte i vůni heřmánku, ten tu rostl od nepaměti a dnes prostupuje celým hotelem od loga přes osvěžující nápoje až po speciální gin. Spát budete v jednom z deseti pokojů laděných do jedinečných stylů, v nichž se odráží industriální dědictví mlýna, ale i okolní příroda.
„Podobu pokojů si navrhovali přímo sami majitelé. Tomáš zároveň celý život kvůli práci cestuje, bydlí po hotelích a z těchto svých zkušeností vycházel a vložil je do svého vlastního hotelu,“ dodává Barbora. Na první pohled poznáte, že v rámci materiálů majitelé žádné kompromisy nedělali, díky špičkovým matracím se vám tu bude spát jako v bavlnce a k dokonalému odpočinku přispěje i fakt, že jsou všechny pokoje odhlučněné. Hotel je pro hosty od 14 let, a tak vás tu čeká opravdu klidný pobyt se spoustou zákoutí v zahradě, kde se můžete na chvíli schovat třeba s knížkou.
Zažít něco navíc
Rozhodně se nemusíte bát, že byste se tady nudili. „Vyrostli jsme z eventové agentury, a tak čerpáme know-how od našich kolegů. Máme concierge servis a vždy se snažíme hostům vyjít co nejvíc vstříc. Nabízíme elektrokola, vybavení na výlet, Volvo k zapůjčení a rádi pomůžeme sehnat lístky na sportovní i kulturní akce v okolí,“ vyjmenovává nekonečné možnosti manažerka. Za zážitky ale nemusíte daleko, radost vám jistě udělá i místní spa se saunami, infinity bazénem, biotopem a slunnou terasou. K absolutní spokojenosti během pobytu pak pomůže místní finediningová restaurace. Samozřejmostí jsou tu čerstvé ryby z okolí a další sezonní dobroty a jednou za měsíc také degustační večeře, během níž se restaurace otvírá i neubytovaným hostům.
„Tyto večeře se snažíme ozvláštnit zajímavými gastro jmény, zveme kuchaře ze zahraničí i české špičky. Teď máme v plánu kuchaře, který vařil pro malajsijského krále,“ vysvětluje Barbora. Zajímavostí a důvodů k návštěvě vzniká v Podhlavickém mlýně celá řada, teď například plánují longevity víkend, který propojí fyzioterapii, cvičení a menu zaměřené na očistu a zdraví. Proaktivní přístup a špičkový servis dělají z hotelu ideální místo pro firemní akce v kolektivu kolem dvaceti lidí, pro které lze využít i venkovní stodolu přetvořenou v konferenční místnost. A pokud toužíte přijet s rodinou, řešení se vždycky najde.
„Jsme adults only, ale rozhodně jsme otevřeni tzv. family buy-outs, které jsou populární v zahraničí. Jako rodina si pronajmete celý dům pro sebe, uspořádáte oslavu, a přitom se nemusíte vůbec o nic starat, hotelový servis vám zaručí, že o vás bude dokonale postaráno,“ doplňuje Barbora. Ať už plánujete návštěvu Podhlavického mlýna ve dvou, nebo s kolegy, místní servis si zamilujete natolik, že už při odjezdu budete plánovat další návštěvu.