Amazing léto

Sdílejte

Podnikat v turistických zónách může být ošemetné. Ano, proudí tam hojně lidé, ale jako hosté jsou velmi rozmanití. Přesto se dají najít výjimky, které nejdou davu na ruku, naopak přichází s konceptem tak vybroušeným, že mu naopak hosté z ruky zobou. Tady je několik příkladů, ať už je to v překrásné Litomyšli, v Posázaví na stezce, pod hradem Bezděz, na vytížené cyklostezce u Prahy, nebo na horské chatě.

@lukashejlik

#gastromapalukasehejlika


Kolorit bistro  

Do Klecánek 89, Klecany-Klecánky

Oni se ale fakt jmenují Eva a Vašek, na překrásném místě v Klecánkách u Vltavy, kousek od vyhlášené cyklostezky, provozují bistro Kolorit. To se může zdát jako skvělý byznys, ale ne úplně tak, když vaříte dokonalá asijská jídla, na snídani chystáte dokonalá vejce Benedikt s chřestem, nadýchané buchtičky s vanilkovým krémem a neméně originálně chystáte i menu obědové. Jak moc je potřeba jít kolařům na ruku, dá se vůbec popsat cyklista obecný? Navíc když návštěvnost ovlivňuje tolik faktorů, jako je počasí, vítr, teplota, svátky, prodloužené víkendy, uzavření cyklostezky, různé akce v širokém okolí. Když vám pak ale rodilý Ital pochválí domácí pastu nebo si cyklisté plánují výlet podle otevíračky kuchyně, to je to nejhezčí vysvědčení.

S láskou Karel

Bezděz 97

Bezdězu se říká král hradů, aby ne – tenhle majestátní hrad fakt patří k nejzajímavějším v Česku. Ale poklad ukrývá ve svém podhradí. Taverna, která se jmenuje S láskou Karel, jakkoliv byste měli vědět, že tam žádného Karla nenajdete, je opravdovým klenotem. Ale nebojte, na toho Karla tady vlastně slyší všichni. Vyhlášené gurmánské burgery, stejně tak palačinky, ale občas dojde i na skvělé steaky. Pečou si housky, maso berou z ověřeného chovu, ujíždějí na papričkách. Ale jasně, dneska už je přece jenom vyšší úroveň spíš standardem, ale Karel tady s láskou otevřel už v roce 2017 a od začátku stál na kvalitě.

Bistro Ledce

Ledce 2, Nespeky-Čerčany

Láďa je urbanista, Katka od vysoké školy pracuje u strejdy na statku v Posázaví. A jednou je napadlo si právě ve stodole v krásném Posázaví otevřít bistro. Pojmenovali ho jednoduše Bistro Ledce. Láďa už tedy nepracuje na územním rozvoji Prahy 10, vaří celou letní sezonu. Do bistra se jim postupně narodily tři děti, tři kluci. Dá se u toho provozovat půl roku podnik, který zdolávají foodies a výletníci z celého Česka? Jak se to celé dá zvládat s rodinou? Začínali v době, kdy se gastro pozvolna zvedalo a název „bistro“ téměř neexistoval. Na jednu stranu je to místo bláznivé, na druhou stranu tu teče krásná řeka a po ní se plaví vodáci, je tu cyklostezka, je tu prostě krásně. Ale trvalo to několik let, než si ten koncept osahali a vytvořili si stávající klientelu. Teď otevřeli svou třináctou sezonu.

Dvorek Litomyšl

Smetanovo náměstí 129, Litomyšl

Litomyšl je město plné kultury, historie, ale i současné architektury, právem si říká lázně ducha. Neskutečně hezky se tu žije a neskutečně hezky vám tu je i jako návštěvníkovi. Leňa pracovala v Praze v marketingu, když její brácha Honza otevíral na náměstí Kafemysl. Pomáhala mu na dálku s designem a komunikací. Pak s ním otevřela Dvorek, kavárnu s pekárnou, a vrátila se do rodného města. Dnes a denně lidé z médií, IT a ano, dokonce i z marketingu jdou do gastra, protože v práci vyhořeli. Což neznamená, že ve vysněném podniku, kde si realizují své sny a představy, nevyhoří časem znovu. Leňa a její tým to dělá skvěle, doslova říká, že je jí souzeno sytit lidi nejenom dobrým výběrovým kafem, pečivem, ale i takovým tím celkovým zážitkem z prostoru, estetiky a atmosféry.

Horská chata Rabštejn

Oskava

Ta procházka sem z horského sedla Skřítek je nádherná! Nejdřív zajděte na zříceninu hradu, užijte si ten neskutečný výhled ze skal na Hrubý Jeseník, však Rabštejn byl ve své době nejvýše položeným hradem na Moravě a jeho historie plná dramat. A pak unavení zajděte k okénku horské chaty a objednejte si jedno z pěti skvostných jídel Ondřeje Lišky a jeho týmu. Ten je však neuvěřitelně skromný, ale i když se tu v dobrém počasí tlačí davy a tabule s meníčkem se s průběhem dne rychle krátí, snaží se vydávat z kuchyně neskutečně hezká jídla. Každý víkend je to menu jiné, ale když vidíte, jak je schopný pojednat katův šleh, jelení kýtu na smetaně nebo například bezmasé jídlo, to je v těchto výškách až neuvěřitelné. Mají tohle místo opravdu moc rádi a záleží jim na tom, aby hosté odešli s těmi nejhezčími vzpomínkami.

 

 

 

 

 

Pokud se Vám líbil článek, budeme rádi když jej nasdílíte.
X
Nastavení cookies
Funkční cookies
Tyto cookies jsou nezbytné pro fungování našeho webu a nelze je deaktivovat.
Analytické cookies
Slouží především pro sběr dat ohledně chování na webu (typicky Google Analytics).
Reklamní cookies
Slouží hlavně pro remarketing (typicky Google Ads).
Uživatelská data
Personalizace reklam
Personalizační cookies
Slouží pro pokročilou analytiku a personalizaci obsahu.